UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: [Kupno] Komputer do 2000zł.

Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17
  1. #1 [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    Za niedługo będę kupował sobie jakiś niezły komputer. Nie mam jakiegoś ograniczenia, ale chciałbym się zmieścić w 2000zł. Z pewnością ,,zakup" zrobię w najbliższym serwisie komputerowym w którym złożą mi według własnego uznania, ale wolałbym im dać karteczkę aby im jakiś badziew nie wyszedł. Wiadomo, że tam wyjdzie mnie też trochę drożej niż na allegro więc nie chciałbym sobie narobić wstydu.

Na allegro znalazłem takie coś: http://www.allegro.pl/item612000672_...vd_gratis.html ale z pewnością zmieniłbym grafikę na 1024mb.

Mój mniej więcej taki sam w komputroniku: http://www.allegro.pl/item612000672_...vd_gratis.html (pewnie tam jest dużo błędów)

Nie znam się na cenach, ale chciałbym w nim zobaczyć:

- Intela Core 2 Duo - minimalnie 2x2,5, ale może wystarczy na 2,8
    - Płyta główna - tu się nie znam
    - Karta Graficzna - 9800GT 1024mb
    - Pamięć Ram 2x2GM DDR II, GoodRAM
    - Dysk twardy - Seagate 500GB
    - Zasilacz 500w - nie chcę problemów
    - Napęd LG (100zł)

Tylko czy wystarczy mi na to 2000zł?

Z góry mówię, że nie będę podkręcał nic itp.
    Komputer ma być głownie do gier (100fps w CS, a nawet w CS:S pewne). Fajnie by było też sobie pograć w GTA IV i następne odsłony FIFY.

Podajcie mi swoje propozycje.
    Ostatnio edytowane przez -=Rafi=- ; 28-04-2009 o 18:11
    "Jestem takim gnojkiem, że wchodzę codziennie na Pajacyka, najeżdżam mu myszką na brzuszek żeby narobić dzieciom smaka, a potem zamykam przeglądarkę."
    HashJama [Aim Hs] @ wiaderko.com - 193.33.176.15:27015 by Pukawka.pl
    HashJama [DM] @ wiaderko.com - 193.33.176.53:27015 by Pukawka.pl

2. #2 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Banned
    - e7200
    - płyta asusa, tutaj spory wybór, trzeba się przyjrzeć takiej co pociagnie pare lat
    - graf. moze coś z hd? 4850? starczy, zreszta szkoda kasy na cos lepszego jak i tak za pare miesiecy to bedzie 'gowno'
    - ram: kingston
    - twardziel, Seagate ewentualnie samsung f1
    - 500W w zupelnosci starczy
    Ciezko bedzie z cenami bo dolar wysoko stoi, ja ostatni zakupilem laptopa vaio w ciagu kilku dni podrożał o 500 zl, no ale na lepsze czasy nie ma co liczyc

3. #3 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    el Wymiataczos Awatar enzie-bot
    Wg mnie nie warto kupować karty z 1GB pamięci bo i tak tego nie wykorzystasz. 512 w zupełności wystarczy :)

Ram tak jak napisał wyżej FLoo, kingston - ale bierz 800MHz a nie 667 :[

Co do proca to nie wiem - nie chcę Ci źle doradzić bo sam wybrałem C2D E8400 i nie jestem do końca zadowolony.

Dysk - Seagate Barracuda only :)

Płyta - Zdecydowanie Gigabyte, chociaż Asus nie jest zły.
    Ostatnio edytowane przez enzie-bot ; 27-04-2009 o 22:03

4. #4 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    ~NN
    ~NN jest nieaktywny
    Banned
    zmienił bym na x4 adm quatro 9.5 ghz , sam mam i jestem zadowolony + karta Ati hd 4850,
    Ram 4 gb Good Ram

5. #5 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    Jakoś nie wiem czemu, ale mnie nie ciągnie do ATI.
    "Jestem takim gnojkiem, że wchodzę codziennie na Pajacyka, najeżdżam mu myszką na brzuszek żeby narobić dzieciom smaka, a potem zamykam przeglądarkę."

6. #6 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    A właśnie, że ATI robi teraz bdb karty ;] kiedyś także nie byłem do tego przekonany lecz to się zmieniło. Najlepiej jakbyś dał link do sklepu, w którym będzie dokonywał zakupu, bo wiadomo ceny cenom nie równe... Na allegro osobiście kompa bym nie kupował, nie zawsze masz to czego chcesz i co by Ci odpowiadało, po drugie zawsze może być jakiś problem z gwarancją.
    Odradzam kupowanie w komputroniku.... powód? Drogo... można kupić taniej gdzie indziej.
    Co do grafiki hmm może ATI RADEON HD4850x1 jak będziesz miał kasę i będziesz potrzebował możesz zawsze kupić drugą co będzie nieźle dawało hehe.
    Ram: Croshair 2-4Gb do Xp'ka spokojnie starczy. Zwróć uwagę na taktowanie pamięci to także ważne...
    Dysk Barracuda Segate bądź Samsunga.
    Procek myślę, że tu Core 2Duo 2,66? Jak starczy kasy to i lepszy.
    Ważną rzeczą jest także zasialcz nie ma sensu kupować jakiegoś syfu za 50zł... Tylko coś porządnego np. gdzieś za 200zł jakiś uznanych firm.
    A i byłbym zapomniał bardzo ważne także jest chłodzenie procka...
    Najlepiej jednak jak dasz link do sklepu wtedy będzie można Ci ładnie poskładać ;]

7. #7 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Banned
    Ze sie jeszcze raz wtrace, to ja skladalem na apollo.pl, tam jest mozliwosc ze samemu wybierasz kazda czesc i oni Ci to po prostu skladaja w calosc :)

8. #8 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Cytat Zamieszczone przez FLoo. <3 Zobacz posta
    Ze sie jeszcze raz wtrace, to ja skladalem na apollo.pl, tam jest mozliwosc ze samemu wybierasz kazda czesc i oni Ci to po prostu skladaja w calosc :)
    No tak ale to wiąże się także z dostawą potem i następnie jeśli byłaby ew. awaria problem z gwarancją zabawa z wysyłką, a tak to pojedzie odda i po sprawie, najlepiej jakby sobie wziął tam gdzie nie ma zbyt daleko i w rozsądnej cenie... No chyba, że nie masz czegoś takiego w pobliżu ;f

9. #9 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Banned
    Cytat Zamieszczone przez Ganimadeus Zobacz posta
    No tak ale to wiąże się także z dostawą potem i następnie jeśli byłaby ew. awaria problem z gwarancją zabawa z wysyłką, a tak to pojedzie odda i po sprawie, najlepiej jakby sobie wziął tam gdzie nie ma zbyt daleko i w rozsądnej cenie... No chyba, że nie masz czegoś takiego w pobliżu ;f
    Wtedy w role wchodza jakies gowniane vobisy, ewentualnie na serio komputonik - jak go ma na miejscu, a ja juz wtedy bym wydal troche wiecej i mial wszystko pod reke. Ten sklep jest na prawde dobry tylko ma wygorowane ceny niektorych prodoktow.

10. #10 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    eee tam od razu wobis czy komputronik to wszystko zależy czy mieszka na wsi(nie obrażając tu nikogo...) czy w mieście/niedaleko miasta, w którym jest kilka sklepów komp. A tak to być może lepszym rozwiązaniem byłoby kupienie w takim czy innym sklepie internetowym.

11. #11 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Banned
    NIe bierz kart Ati sa malo wydajne i nie dobrze dzialaja z procesorami Intela.
    A co do vobisu to ja odradzam juz na nich nacialem od kupna komputera po tygodniu ladowal do serwisu i pozniej co tydzien to samo co chwile jakas waliwa czesc.
    Oraz do dysku to ja preferuje Samsungi dziala najprawdze szybko :)

12. #12 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Cytat Zamieszczone przez v1rooz Zobacz posta
    NIe bierz kart Ati sa malo wydajne i nie dobrze dzialaja z procesorami Intela.
    Że tak zapytam co ty wiesz o zabijaniu..? Te info to chyba z palca wyssałeś... ;f
    Nie pojmuję ludzie nie się nie znają i jeszcze potem przekazują tę "wiedzę" innym, którzy chcą dobrej rady...

13. #13 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    Ja raczej nie będę kupował w żadnym sklepie internetowym. Kupie sobie w najbliższym salonie. Tam też na pewno zawodowi informatycy poskładają mi coś porządnego. Ja im tylko chcę mniej więcej napisać jakbym to sobie widział. Ale jesteście pewni, że wystarczy mi 2000zł na twardziela Samsunga 500GB, RAM DDR II 2x2GB Kingstona, Intela Core 2 Duo 2x2,7 (ew. 2,8) i kartę 9800GT/ATI 4850?

14. #14 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Tak jak pisałem ważnym elementem zestawu jest niewątpliwie chłodzenie i dobry zasilacz aby to wszystko utrzymało + zniosło wybryki z napięciem huehue + obudowa jakaś ze 100zł. Zaraz tak na podstawie komputronika postaram Ci powiedzieć czy Ci starczy ;]
    #Btw czytałeś pw, które ci wysłałem odsyłam tam ^^

To zależy także bo możesz mieć te części ale np. gorszą płytę, zasilacz, chłodzenie...
    Chyba lepiej zainwestować w dobrą płytę? np. Asusa? ~550zł
    Procek 2,8 intele core 2 duo ~520zł
    Grafika tu w zależności od tego jaka pamięć... ??~600zł?
    Ram 2Gb 120zł
    Dysk ~250-300zł
    i tu już by się kasa kończyła... :f, a gdzie napęd obudowa chodzenie i zasilanie? o_O
    teraz musisz odp. na pytanie: czy potrzebny Ci dysk 500GB, po drugie możesz zawsze kupić tańszą płytę, zasilacz, chłodzenie ale... ;f to już nie będzie łatwo zdecydować. Przeczytaj pw i pójdź tam, gdzie Cię odsyłałem ^^ wtedy będziesz zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Ganimadeus ; 28-04-2009 o 18:29

15. #15 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Banned
    Cytat Zamieszczone przez Ganimadeus Zobacz posta
    Że tak zapytam co ty wiesz o zabijaniu..? Te info to chyba z palca wyssałeś... ;f
    Nie pojmuję ludzie nie się nie znają i jeszcze potem przekazują tę "wiedzę" innym, którzy chcą dobrej rady...
    Skoro sie naczytales z komputer swiata czy tam innych magazynow to zycze powodzenia.

Przekonaj sie na wlasnej skorze jak to jest a nie tylko z internetu...

posiadam karte ATi i Nvidie i wiem ktora bardziej wydajna jest a ktora mnie.

16. #16 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    Ganimadeus napisałem tam.

Zobaczę co mi doradzą.

Ale dysk 320GB czy 500GB to nie zarobię więcej niż 100zł. Najwyżej karta 9600GT, Procek 2x2,5, RAM i tak 4GB, karta to nie wiem. Wtedy powinno mi wystarczyć 2000zł.

17. #17 Odp: [Kupno] Komputer do 2000zł. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Hhaha za komputer świat... każdy wie, że to dla tych, którzy znają komputer od wczoraj... Imo jakoś także czytałem na necie, forach i patrz dobre opinie są o ATI... teraz to bym powiedział, że nie ma bądź jest między nimi niewielka różnica. Kiedyś i owszem Nvidia>ATI z tym się zgodzę w 100% ale nie w dzisiejszych czasach.... Zaraz Ci zapodam link jak znajdę.
    http://www.computerbase.de/artikel/h...hnitt_bioshock
    http://benchit.pl/karty+graficzne/nv...e/GTX/295/1792
    Różnica jest taka, że za najlepszą kartę NVidii jaka jest na rynku zapłacisz dużo drożej niż za Radeona, a i tak niewiele się będą różniły wydajnością. Jestem nawet pewien, że nie zauważyłbyś różnicy...

Co do grafiki to chyba najlepiej będzie jak weźmiesz Radeona HD4870...
    Ostatnio edytowane przez Ganimadeus ; 28-04-2009 o 20:17