Zapraszam wszystkich do testów nowego serwera CS:S.
Celem wstępu:
Znudzony trochę jakością większości polskich serwerów (ciągłe choke lub/i loss na netgraf 3, tolerowanie tzw. soft cheat, czyli zmienionych celowników, skinów i dźwięków oraz innych dodatków ułatwiających grę) zacząłem myśleć o postawieniu własnego serwera. Jako zawodowy sysadmin (specjalizujący się w systemach unixowych) postanowiłem podejść do tematu bardzo poważnie i przestudiować najpierw stosowną dokumentację zarówno od Valve, jak i tą udostępnioną przez ludzi, którzy już jako takie pojęcie mają o SRDCS.
Oto efekt końcowy (w tej chwili w fazie testów).
Chwilowo z powodu takiego, a nie innego łącza tylko 12 slotów. Obiecuję jednak, że jak tylko (w tym roku jeszcze) tp s.a. dociągnie w końcu światłowód dla nowego łącza rezerwowego serwer zostanie nieprzestawiony co najmniej do 20. A w następnej kolejności zostanie postawiony drugi bliźniaczy serwer.
Podany w nagłówku FPS serwera nie jest żadną herezją, ani teoretyczną wielkością maksymalną. Wielkość ta w przypadku tego serwera oscyluje cały czas pomiędzy 994 a 1000. Ci co wiedzą co to FPS serwera docenią, tym którzy nie wiedzą nie chce mi się teraz tłumaczyć. Oto wynik 'rcon stats'
Serwer (zarówno system linuxowy, jak i serwer gry) został skonfigurowany m.in. według Whisper's Wiki. Wszystko miało na celu utrzymanie stałego tickrate oraz sprowadzenie do minimów tzw. laga objawiającego się zazwyczaj wysokimi choke i niedolatującymi dziwnie pociskami. Mówiono mi, że się nie da tego wyeliminować, jednak już po prywatnych testach tego serwera z LAN (tr 100 i 26 osób na pokładzie) powiedzieć mogę, że większość polskich serwerów jest po prostu źle skonfigurowana lub/i mają źle przygotowane środowisko (linux), na co zresztą admini serwerów gier w przeciwieństwie do mnie (i mi podobnych) nie mają wpływu. Tu mała uwaga do adminów, panowie loss to problem z łączem (niekoniecznie serwera bo równie dobrze gracza) to fakt, ale co ważniejsze, choke to problem serwera (jego konfiguracji i/lub wydajności sprzętu i środowiska). Co do wpływu choke na pogorszenie warunków gry wynikającego np. ze zbyt małych lub zbyt dużych wartości w server.cfg albo zbyt małej ilości realnej FPS serwera (powtórzę realnej a nie tej deklarowanej w fps_max) jak domniemam rozwodzić się nie muszę. W końcu każdy kto bierze się za stawianie takiego serwera tą wiedzę powinien posiąść w ramach zapoznawania się z podstawami.Kod:CPU In Out Uptime Users FPS Players 41.50 3224.57 4162.10 10 2 995.02 1
Serwer nie kopie za pingi i złe rate. W przypadku rate, te które interesowały by pozostałych graczy (i na pewno interesują mnie jako admina) wymuszane są (jak wiemy) przez (dobrze skonfigurowany) serwer. Tym serwerem udowadniam także, że to nie gracze z dużym pingiem powodują choke i pogarszają warunki gry, a jest to wina adminów (braku stosownej wiedzy z ich strony lub/i wykupienia serwera w firmie hostingowej która idzie na ilość, a nie jakość).
Rules (już finalne, nie zmienią się raczej)
1. Czas rundy: 5 min (ze względu na niektóre mapy cs, gdzie przy krótszym czasie CT nie miało by szansy odprowadzić zakładników).
2. Ilość rund: 20 i zmiana stron po 10 rundach (nie znalazłem co prawda pluginu, który by zerował kasę po zmianie rund i odbierał broń, ale znalazłem inne rozwiązanie problemu...)
3. 16000 co rundę dla każdego gracza (rozwiązuje to nie tylko problem równowagi po zmianie stron, ale też powoduje, że serwer będzie bardziej grywalny, bo nikt nie będzie chciał np. za wszelką cenę zachować m4 na które zbierał 3 rundy, tylko będzie normalnie grał).
4. Freeztime 1s (ma na celu danie wszystkim graczom szansy na kupienie broni przed rozpoczęciem rundy)
5. Spawn Protect 3s (wlicza się w to 1s freeztime, czyli po rozpoczęciu rundy zostają de facto 2s ochrony. Na małych mapkach gdzie przeciwnicy widzą się ze spawnów często gracze nie mieli szansy na to, aby nawet się schować za jakaś przeszkodą...)
6. Zablokowanie broni: AWM, G3/SG1 oraz SG-550. Teraz już także wynikające po części z 16000 co rundę, ale naprawdę Scout jest na tym serwerze już śmiercionośny. Zezwolenie na AWM albo autokampy zniszczyłoby grywalność, a to w końcu serwer na którym ma się miło grać przy piwku po pracy.
7. Po nacelowaniu na przeciwnika nie pojawia się jego nick (często widuję jak ktoś mierzy w miejsce gdzie nie ma szansy zobaczyć przeciwnika, wie, że ten tam się powinien zjawić i czeka na napis z nickiem, tu to nie przejdzie).
8. Lista map:
aim_bridge
aim_cmd_street
aim_deagle7k
aim_deagle_city
aim_glockon
aim_usp_v2
cs_aa_bridge_crossing
cs_assault
cs_business
cs_compound
cs_estate_source
cs_havana
cs_italy
cs_militia
cs_office
cs_parkhouse
cs_twilight
de_apehouse
de_aztec
de_cbble
de_cefalu
de_chateau
de_cod4_vacant
de_cpl_strike
de_doomhouse
de_dust2
de_dust
de_gambaru
de_inferno
de_kabul2
de_kyoto
de_menace_final
de_nightfever
de_nuke
de_piranesi
de_port
de_prodigy
de_roma_aimstyle
de_rush
de_tides
de_trading
de_train
de_vacant
de_vertigo
de_westwood
scout_backyard
scout_industry_final
Niektóre mapy nie są jeszcze zgłoszone do FBG, ale ja zgłoszę je osobiście. Jak znajdę jeszcze jakieś dobre mapy to się dogra.
Do zrobienia:
- ustawienie maszyny na 18 slotów (+2)
- dobudowanie fast download
(powyższe muszą poczekać na światłowód niestety).
Zapraszam wszystkich do testowania i obiecuję (nieskromnie), że docelowo (jeszcze w tym roku) będzie to najlepszy serwer na polskiej scenie CS:S.
Pozdrawiam i góry dziękuję za konstruktywną krytykę i rady. W wolnym czasie postaram się maznąć kompleksowe howto (zarówno konfiguracji samego SRDCS jak i środowiska linux) dotyczące postawienia LAG FREE SRDCS.
ps. obecnie jeszcze w godzinach od 8 do 17 serwer może mieć wysokie pingi i loss, ale wieczorami gra się wyśmienicie (na nowym łączu już tego problemu nie będzie).