UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Uruchamianie nowych gier na starszych kartach graficznych (GeForce2 i 4 seria MX) - 3D-Analyze tutorial

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2
  1. #1 Uruchamianie nowych gier na starszych kartach graficznych (GeForce2 i 4 seria MX) - 3D-Analyze tutorial 
    młodszy pro
    UWAGA!!! Materiał opisuje ingerencję w sprzęt komputerowy. Autor tekstu nie ponosi odpowiedzialności za skutki wywołane nieprawidłowym użytkowaniem programu. Użytkownik robi wszystko na własną odpowiedzialność!
    Uruchamianie nowych gier na starszych kartach graficznych (GeForce2 i 4 seria MX)

Wielu z Was zapewne posiada dość stare karty graficzne (tak jak np. ja) z niesławnej serii MX. Czasem chciało by się zagrać w jakąś nowszą gierkę (czytaj: wydaną w 2005 lub 2006 roku) a tu lipa - gra ma kosmiczne wymagania eliminujące nas z rozgrywki. Do tego oczywiście wymagany akcelerator 3D z Shaderami v1.1 lub 2.0 - to już totalnie deklasyfikuje nasz sprzęt... Ale czy na pewno? Jeśli chwilowo nie stać nas na GeForce3 Ti 550 (jedna z najtańszych kart na allegro posiadająca chipset z potokami Vertex & Pixel Shader) możemy skorzystać z programiku omijającego niechciane shadery. Jakiego? 3D-Analyze!!!

Ściągamy 3D-Analyze
    Wchodzimy w TEN TEMAT i pobieramy 3D-Analyze na nasz komputer. Następnie klikamy dwukrotnie na plik instalacyjny (Archiwum SFX) i instalujemy gdzieś na dysk aplikację. Teraz wchodzimy w folder, gdzie program został zainstalowany i robimy skrót do pliku 3DAnalyze.exe. Przerzucamy ten skrót na pulpit.

Pierwsze uruchomienie
    Program jest po angielsku, więc nieobeznani użytkownicy mogą mieć lekkie problemy na początku. Doświadczeni raczej już nie. Okno aplikacji wygląda tak:

Uruchomienie gry w programie
    Uruchomienie gry jest proste. Na przykładzie zastosuję grę Crashday.

1. Klikamy na przycisk SELECT i szukamy ścieżki do aplikacji wejściowej gry (w moim przypadku jest to Crashday.exe)

2. Po znalezieniu ścieżki uaktywniają się dotychczas zablokowane opcje (przy zakładkach Performance, Pixel and Vertex Shader, Hardware Limits etc.)

Zanim spróbujemy odpalić grę, musimy zaznaczyć stosowne opcje: dlatego wcześniej radzę się zapoznać z plikiem README.TXT, dział wymagania systemowe (po angielsku System Requirements lub coś na ten styl) i poczytać jaki Shader Model gra wymaga, jaki DirectX, ile RAM-u, jakie sterowniki są preferowane, czy nie ma zbyt wysokich wymagań względem naszego sprzętu itd. Najważniejsze dla posiadaczy kart z serii MX (GeForce2 i GeForce4): należy zaznaczyć w ANTI-DETECT MODE opcję shaders i textures, bo inaczej gra przy uruchamianiu wykryje, że karta nie ma potoków Pixel i Vertex Shader i się nie odpali. Możemy także zaznaczyć te opcje poniżej, jak np. Force 16bit zbuffer (without stencil) i Force 24bit zbuffer (without stencil) i tu kolejna Uwaga Nie zaznaczamy wszystkich. Dwie z with stencil lub dwie without stencil. Teraz kiedy zapoznaliśmy się ze szczegółami z README.TXT danej gry, możemy próbować ją odpalać. Piszę "próbować" bo nie zawsze gra się uruchomi. Dlatego radzę posiadać w pełni sprawne sterowniki do karty graficznej i działający, firmowy DirectX (niemodowany).

3. Kiedy już wszystko sprawdzone, możemy zaznaczać poszczególne opcje. W przypadku Crashday'a zaznaczyłem te opcje

-zakładka Performance: force SW TnL
    -zakładka Pixel And Vertex Shader: skip pixel shader version 1.1 (pomijanie Pixel Shaderów v1.1)
    -zakładka ANTI-DETECT MODE: shaders, textures, force 16bit zbuffer (without stencil), force 24bit zbuffer (without stencil)
    teraz do odpalenia wystarczy kliknąć RUN ;)

Oczywiście nie w przypadku każdej gry te opcje wystarczą do uruchomienia, toteż czasem trzeba pokombinować i pozaznaczać inne. Czasem też gry nie da się mimo wszystko odpalić, gdyż albo mamy ciągłe restarty, albo gra uruchamia się w czarnym ekranie. Gra nie będzie oczywiście wyglądała tak, jak w oryginale. Poniżej macie dla porównania screeny z Crashday'a z komputera posiadającego kartę z Shaderami oraz screeny z komputera (mojego) wyposażonego w niesławny GeForce4 MX 440-SE 64 MB. Różnicę ubytków graficznych widać gołym okiem:

Screeny gry z komputera wyposażonego w kartę z potokami shaderów

Screeny gry z komputera wyposażonego w kartę GeForce4 MX uruchomioną przez
    3D-Analyze + Najniższe detale

Niektóre gry mogą wyglądać jeszcze gorzej, także zastanówcie się, czy chcecie na pewno grać przy takiej wyświetlanej grafice.

To nie wszystko...
    3D-Analyze może być także używany w przypadku nowszych kart np. z serii GeForce FX 5xxx, kiedy dana gra się tnie pomimo ustawienia niskich detali etc. Możemy w nim także emulować daną kartę poprzez zastosowanie systemu VendorID i DeviceID (niezalecane dla starych kart graficznych). Do tego, aby skrócić sobie czas włączenia gry, możemy po ustawieniu wszystkich opcji kliknąć Save batch file! i tworząc skrót na pulpicie do tego pliku będziemy mogli szybciej uruchamiać naszą grę.

Dodatkowe uwagi
    Programem tym nie uruchomimy także gier wymagających Shader Modela 3.0. Mogą wystąpić problemy z działaniem aplikacji na Windows Vista. W razie wystąpienia jakichś zwiech systemu, restartów itp. sprawdźcie, czy macie aktualne sterowniki do karty graficznej + DirectX bo z reguły te problemy spowodowane są ich niepoprawną, modowaną lub nieaktualną wersją. Co do reszty - niżej szybkie F.A.Q., które radzę przeczytać.

==Szybkie F.A.Q.==
    Oto pytania, które mogą pojawić się co do programu.

Q: Przeczytałem poradnik i uruchomiłem grę. Wszystko ładnie, pięknie, ale uruchomiła się tylko raz a przy kolejnych próbach system łapie zawieszkę. Co zrobić?
    A: Musisz usunąć dwa pliki z folderu gry, którą chciałeś odpalić. Pliki te noszą nazwy Config_DX.ini i Config_GL.ini. Zwykle są w tym samym miejscu co plik *.EXE danej gry. Spróbuj teraz na nowo uruchomić grę. Jeśli potem przy kolejnych uruchomieniach będą zwiechy to niestety (a może stety?) czynność tę będziesz musiał powtarzać przy każdym z kolei uruchomieniu gry.

Q: Uruchamiam grę. Słyszę muzykę z menu, ale zamiast obrazu mam czarny ekran. Co zrobić?
    A: Musisz pamiętać, że 3D-Analyze to program jedynie omijający shadery. Nie zawsze więc to oznacza, że dana gra da się "normalnie" w ten sposób odpalić. Spróbuj jeszcze pozaznaczać poszczególne opcje w zakładce Performance i Hardware Limits jeśli to nic nie da, no to trudno - gra będzie się tak zawsze uruchamiać.

Q: Mam słabą płynność gry. Czego to może być wina?
    A: Należy sprawdzić, czy dana gra spełnia wymagania Twojego komputera jeszcze przed uruchomieniem. To najważniejsza czynność. Kolejną ważną rzeczą jest ustawienie opcji graficznych gry na jak najniższe i ustawienia trybu 3D w sterownikach od karty maksymalnie na wydajność. Wszelkie wygładzania krawędzi (antyaliasing), synchronizacje pionowe (Vsync), filtry anizotropowe itd. muszą być wyłączone. Dodatkowo w grze musi być jak najwyższe obsługiwane przez nasz monitor odświeżanie. Im wyższe odświeżanie, tym większa ilość wyświetlanych klatek na sekundę. Jeśli mimo tego gra nadal ścina, spróbuj uruchomić ją w oknie, zmniejszyć obciążenie CPU etc. Jeśli nadal ścina pomimo tylu zabiegów, nic z tym nie zrobisz. Chcesz lepszą wydajność? Kup nowy komputer!

Q: Chcę wiedzieć, czy dana gra zostanie uruchomiona przez 3D-Analyze. Gdzie mogę to sprawdzić?
    A: Teoretycznie w necie są listy gier działających przy użyciu programu. Znajdują się pod TYM ADRESEM i TYM a także TYM ale czy ktoś zweryfikował ich autentyczność? Nie sądzę... Dlatego nie radzę się nimi sugerować.

Q: Mam problem z 3D-Analyze, pomożesz mi na pw/forum??
    A: Nie jestem supportem tego programu. Nie pisz zatem mi na PW, e-mail czy GG bo i tak w tej kwestii Ci nie pomogę.

*written by dRill
    *dla forum.wiaderko.com

*PORADNIK JEST WŁASNOŚCIĄ MOJĄ I FORUM! DLATEGO KOPIOWAĆ GO MOŻNA JEDYNIE Z POWYŻSZĄ ADNOTACJĄ OZNACZONĄ GWIAZDKĄ! KTO KOPIUJE ARTYKUŁ BEZ TEJ ADNOTACJI TO TYPOWE ZERO, ZŁODZIEJ, PLAGIATOR I DZIECKO NEO, KTÓRE CHCE OTRZYMAĆ NA INNYM FORUM PARĘ PUNKTÓW "POMÓGŁ". JESTEŚ TAKI? UDOWODNIJ ŻE NIE!
    Ostatnio edytowane przez Drill ; 14-09-2009 o 12:26

2. #2 Odp: Uruchamianie nowych gier na starszych kartach graficznych (GeForce2 i 4 seria MX) - 3D-Analyze tutorial 
    Starsza lamka
    Zajebista rzecz
    Dzięki przydało mi się