Tak w ramach wstępu... Przejrzałem większość for o podobnym temacie, i niestety nie znalazłem rozwiązania problemu... Większość (wszystkie?) rozwiązań opisywała problem z kartą SB Live, i dla siebie nic pomocnego nie znalazłem...
Do rzeczy:
Głośniki: Logitech Inspire t6100
Karta dźwiękowa: Trust 5.1 EX SC-5500p ze sterownikami dołączonymi na płycie.
Sytuacja dzień 1:
W panelu sterowania ustawione "głośniki wolnostojące" czy jakoś tak, ale w ustawieniu siły mam podział na wszystkie 6 kanałów.
W momencie gdy ustawiam "Surround 5.1", po wyłączeniu panelu sterowania samo się przestawia tak jak było czyli wolnostojące, i nadal ustawienia siły głosu na 6 kanałów...
5.1 działa tylko w PowerDVD jak tam ręcznie ustawię 6 kanałów i nigdzie więcej.
Format systemu
Sytuacja dzień 2:
W panelu sterowania ustawione "Surround 5.1" , ale w ustawieniu siły mam podział tylko na lewy i prawy kanał.
Głośniki teoretycznie działają wszystkie i wszędzie (bez różnicy czy to film z DVD, odtwarzacz mp3 czy też gra...) - jednak bez centralnego, a w trakcie testowania programem dołączonym do karty nie odzywa się ani sub, ani center.
Po zabawie z kabelkami odkrywam, że głośnik basowy pobiera sygnał z przedniego kanału (tak jak w 2.1).
Wtyczki sprawdzałem - dobrze podłączone, głośniki też, system na nowo konfigurowany (kodek ffdshow, najnowszy możliwy ustawiony na 5.1), i teoretycznie wszystko działa jak powinno, a jednak nie działa...
Podejrzewam (ale jedynie podejrzewam, pewny nie jestem), że problem może być po stronie Panelu sterowania, a dokładniej tego, że pomimo ustawienia Surround widzi tylko dwa kanały (lewy/prawy). Niestety choćbym nie wiem gdzie i jak grzebał nie mogę przestawić z powrotem na 6 kanałów. Dodatkowo jeśli zaznaczę głośniki Quatro lub 7.1 to też mam ustawienie tylko dwóch kanałów...
Walcze z tym od dwóch dni, i byłbym naprawdę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomocną wskazówkę ;)