UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Fajny Filmik - Jak go zrobic?

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1 Fajny Filmik - Jak go zrobic? 
    Spamer
    Witam!

Mam kilka pytan apropo fragmovie... chciałbym zrobic sobie taki filmik... miałem juz jeden ale nie byl wcale taki wpaniały... Sciagnełem sobie Sony Vegas 7.0 i mam kilka pytan o tym programie i nie tylko...

1. Czytałem kilka Tutoriali i o zoomie znalazlem tylko taki ze klikam prawym przyciskiem na dany klip zaznaczam tam kilka opcji i przybliza... ale nie wiem jak ustawic w ktorym momencie przyblizyc, w ktorej sekundzie..w ktoryj oddalic do normlnej wielkosci... najbardziej bym chcial zrobic taki prostokacik po prawej stronie w rogu zeby bylo widac w nim celownik... czy jest to mozliwe?? Jesli tak i ktos sie na tym zna niech mi tu napisze jak to zrobic:)
    2. Na jednym filmiku spodobalo mi sie takie ujecie na ktorym ziomek przewinal film do tylu i puscil go.. jedno ujecie...bardzo ladnie to wygladalo.. jezeli to tez sie da to poprosze o wyjasnienie...
    3. W Danej Chwili Przyspiszyc/Zwolnic i wylaczycprzyspieszenie...
    4. Wklejenie obrazu w lewy gorny rog zeby byl on tam przez caly film
    5. Chcialbym sie dowiedziec tez jak polaczyc dwa filmiki.. Naprzyklad jeden jak bedzie z free looka lub innego gracza a po lewej z mojego widoku...
    6. UWAGA. TEN PUNKT UWAzAM ZE JEST NIE REALNY DLA OSOBY POCZATKUJACEJ. WIEC NIE MUSICIE MI GO TLUMACZYC. ALE JESLI KTOS BY MOGL MI POMOC BEDE BAAARDZO WDZIECZNY. Chodzi mi o to ze kilka razy z dalekiej odleglosci zabilem z pistoletu ziomka na jeden strzal... Chcialbym zrobic takie ujecie ze strzelam i kamera idzie za strzalem i trafia w glowe. Na kilku filmach to widzialem.
    7. I ostatnie chyba najglupsze:P Znalazlem tylko jak zrobic fajne napisy koncowe w rogramie, lecz nigdzie nie moge znalesc jakis fajnych animacji napisow poczatkowych w programie:P

Wiec to tyle :)

Oczywiscie bedzie pomogl :) dla kazdego kto pomoze:)

trq
    trq jest nieaktywny
    Lamka
    1.
    klikasz prawym przyciskiem myszy na dany fragment-> video event pan/crop i tam na dole tworzysz punkty w czasie, miedzy ktorymi maja byc zblizenia/oddalenia. Np przesuwasz suwakiem na dole (timeline) i w polowie wybierasz jakiestam zblizenie. I od poczatku do tego momentu bedzie plynne zlblizenie.
    2.
    klikasz prawym przyciskiem myszy na fragment->reverse i leci odwrotnie
    3.
    musisz podzielic filmik na fragmenty (zaznaczasz i naciskasz s) potem gdy chcesz przyspieszyc to przytrzymujesz ctrl i na koncu fragmentu klikasz nie puszczajac ctrl i zwezasz. Przy zwolnieniu odwrotnie -> rozszerzasz.
    4.
    Dodajesz nowa sciezke video track z obrazkiem nad video track z filmikiem i wchodzisz ppm w video event pan/crop i zmniejszasz wielkosc i umiejscawiasz gdzie chcesz.
    5.
    a to musisz miec nagrane demko przez hltv ktore jest uzywane tylko na sparach wiec nie da rady jak sam nagrywasz.
    6.
    Patrz punkt 5. a to tez juz wyzsza szkola jazdy :)
    7.
    na dole obok explorer/videofx itd jest media generators. Jesli nie ma dajesz view->media generators. Tam masz do wyboru kilka efektow wejscia/wyjscia.

Mam nadzieje ze pomoglem :)

Spamer
    Dzieki ziomek :*

Masz pomogl... a propo 5 i 6 punkty:P jak umiesz chociaz jeden to wytulacz bo ja z hltv zgrywam demka:P bo z mixow na moim servie oraz z cw

EDIT:

--------------------------------------------------------------------------------

1.
    To sprawdziłem i juz umiem :)
    2.
    J/W
    3.
    Tego nie kapuje. nacisnelem s w momencie ktorym chce zaczac, nacisnelem ctrl trzymam, przesuwam suwak do momentu kiedy chce skonczyc naciskam znowy s.. zwijam i podlaczam tamten kawalek co odlaczony zostal... lecz przez to sie tak jakby wycina... nie iwem o co chodzi:P
    4.
    To starelem sie zrobic ale cos nie wyszlo.. Gdy wchodze w to i chce wstawic ten obrazek, owszem wstawia sie lecz przybliza sie i pomniejsza i wchodzi raz na caly ekran a raz jest taki jaki powienien byc
    5.
    w tym moglbys mi pomoc bo ja najwiecej to mam demek z HLTV(caly czas nagrywam, kiedy mixy i cw gram)
    6.
    Wiem ze wyzsza szkola jazdy:P ale jak umiesz i masz czas wytlumaczyc to zlap mnie na gg albo tu napisz... 5112943
    7.
    To to ja wiem, ale nie moge tam nigdzie znalesc na wejscie, na wyjscie(credits) znajduje, jakies tapetki itp , ale fajnych animacji na wejscie nie mam :(

Wczesniej zapomniałem napisac ze nie wiem tez i BAArdzo chciałbym sie dowiedzic jak zrobic przyblizenie wllasnie na ten celownik, zeby wkleic w rog prostokacik z celownikiem i zeby bylo widac w co celuje:))

Pozdro dla ciebie:)

Edit 2:P

Zapomniałbym zapytac... Sa takie akcje kiedy lece sobie zabijam jedengo... 3 sekundy ... 2 .... kilka sekund.. 3... i tak z 4-5... bardzo ladna akcja...chcialbym zrobic cos takiego ze kiedy strzelam mu headshota:P zeby zrobic tzw. Freez Time, Zrobic Błysk w filmie puscic dalej... i przy kazdym headzie to samo :)

trq
    trq jest nieaktywny
    Lamka
    to jest trudne do wytlumaczenia. lepiej by sie pokazalo

Spamer
    jak mozesz to napisz do mnie na gg to jakos sie ugadamy...

511 29 43