Witam.
W tym poradniku pokaże jak łatwo stworzyć swój własny serwer pod Ventrilo 2.1.4
Oczywiście najlepiej mieć od tego serwer jakiś ale na własnym kompie też można (trzeba mieć zew. ip lub przez hamachi)
VENTRILO 2.1.4 pod LINUXA
1) Pobieramy pliki serwerowe (podane na końcu postu) i łączymy się poprzez Putty do naszego shella
2) Tworzymy katalog ventrilo3) Wchodzimy do danego kataloguKod:mkdir ventrilo4) Kopiujemy plik .tar.gz do naszego folderu (np. program WINSCP)Kod:cd ventrilo
5) Wpisujemy6) Edytujemy plik ventrilo_Kod:tar zxf ventrilo_2_1_2_server_linux.tar.gz7) Jesli chcemy by nasz serwer byl na haslo wpisujemy :Kod:srv.ini mcedit ventrilo_srv.ini
Kod:Auth=18 ) WpisujemyKod:Password=naszehasloi nasz serwer dziala w tleKod:screen ./ventrilo_srv&
VENTRILO 2.1.4 pod WINDOWSA
1) Ściągamy pliki serwerowe (podane na końcu postu)
2) Wypakowujemy archiwum (np. Win Rarem)
3) Wykonujemy pkt.6 oraz 7 z instalacji o linuxie
4) Odpalamy nasz serwer 2x kliknięciem na ikonkę ventrilo_srv
Pliki do pobrania:
Serwer Linux- KLIKNIJ TUTAJ
Serwer Windows- KLIKNIJ TUTAJ
Ventrilo 2.1.4- KLIKNIJ TUTAJ
Wyjaśnienie najważniejszych funkcji pliku .ini (konfiguracyjnego, podałem najważniejsze funkcje, reszty radzę nie zmieniać):
Kod:[Server] Name= nazwa serwera Phonetic= dźwięk do serwera (najlepiej zostawić puste) Comment= komentarz który będzie obok nazwy serwera Port= port używany do łącznia z serwerem, najlepiej zostawić 3784 Auth= tutaj ustalamy czy serwer ma byc na hasło 0 (nie) 1 (tak) Duplicates= czy mogą być użytkownicy z tymi samymi nickami (ustawić na 0) AdminPassword= HASŁO ADMINA Password= HASŁO DO SERWERA,JEZELI BRAK ZOSTAW PUSTE MaxClients=maksymalna ilość użytkowników
Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłem!
PS: Poradnik napisany przeze mnie i przetestowany!
Pliki umieszczone na moim serwerze więc nigdy nie wygasną!