!!UWAGA!! WSZYSTKIE LINKI SĄ ODDZIELONE SPACJAMI I POGRUBIONE, PONIEWAŻ LINKI NA WIADERKU SIĘ KASUJĄ!!
Ten poradnik był pisany parę godzin a opracowanie dobrego sposobu i sprawdzenie go, parę tygodni. Uszanuj to, nie bluzgaj i nie spamuj. Jeśli masz jakieś problemy - pisz tu.
NA MOCY USTAWY O OCHRONIE PRAW AUTORSKICH MAM PRAWO TWIERDZIĆ, ŻE ROZPOWSZECHNIANIE I KOPIOWANIE TEGO UTWORU BEZ MOJEJ ZGODY JEST KARALNE!
________________________________________________________________________________________________________________________________
Po przeczytaniu poradnika pana peku33 zapewne przestraszyłeś się niezmiernie i rozgoryczony zapłakałeś, bo twoje marzenia o tanim prowadzeniu klanu, który byłby szanowany w Polskim świecie gry counter-strike nie byłyby możliwe do spełnienia przy takich kosztach. W tym poradniku postaram się wam udowodnić, że stworzenie tanio profesjonalnego klanu jest możliwe, a sposób został sprawdzony przeze mnie, więc macie gwarancję, że to co napiszę jest całkowicie bezpieczne i możliwe do wykonania.www . forum . wiaderko . com/klan-cs-1-6-szuka-graczy/219845-realne-koszty-prowadzenia-klanu-przeczytaj-zanim-zalozysz.html
Jeśli chcesz spróbować z tym poradnikiem założyć klan, będzie Ci potrzebne parę niezbędnych rzeczy. Na początek jednak… co rozumiem przez profesjonalny klan? Rozumiem przez to konkretny klan z logiem i profesjonalnym herbem, dobrym serwerem prywatnym z dobrej firmy, vt i stroną z domeną eu/pl z ładnym szablonem. Wszystko to za jedyne 25zł miesięcznie (ceny dostosowane do cenników stron z hostingiem serwerów, maksymalnie koszty mogą wynieść 40 zł, co wcale nie jest tak dużą kwotą). Jeśli zastosujesz się do mojej metody, będziesz na swoim klanie w dodatku zarabiał.
Teraz jednak przed tobą opłacenie kosztów na start i znalezienie potrzebnych rzeczy. Przede wszystkim potrzebujesz ogarniętego grafika (który będzie pracował za darmo).
Druga sprawa, to opłacenie kosztów na początek. Jest to 27,5zł przelew (smsem 50zł+) + 3-10zł (tylko sms). Jest to dużo, ale opłaca się tyle zapłacić na początek, bo potem będzie się na naszym klanie zarabiać jak już pisałem.
I serwer.
Obowiązkowo nasz klan musi mieć serwer. Wybieramy więc hosting (oczywiście porządny a nie gamesol). Ja wybrałem www . gamesnet . pl. W aktualnej promocji mamy 2,5 złociszy za slota prywatnego w Poznaniu). Zakładamy konto, i pakujemy na nasz portfel pieniądze przelewem 28zł lub smsem, ale wtedy zapłacimy więcej. Gdy już mamy wystarczającą ilość pieniędzy na koncie (można sprawdzić w zakładce portfel) składamy zamówienie na serwer Counter-Strike 1.6, 11 slotów, prywatny. Po około dwóch godzinach możemy się cieszyć naszym serwerem bo zamówienie zostało zrealizowane.
UWAGA! Potem zmieniamy hasło do serwera i usuwamy amxa w ftp. Serwerem sterujemy RCONEM.
II herb/logo.
Teraz potrzebujemy herb i godło a zajmie się tym nasz grafik. Po prostu należy zlecić mu to zadanie. Nie zapominajmy, że logo/herb musi mieć przezroczyste tło (plik zapisany w .png)
III kanał ventrilo.
Tak, kanał. Każdy kto sądzi, że klan potrzebuje serwera jest w błędzie. Kanał jest tym samym, tylko dłużej się na niego wchodzi. W dodatku możemy mieć go za darmo, bez pierd.lenia z serwerem płatnym każdego miesiąca. Mój kolega powiedział raz, że powinienem kupić serwer ventrilo dla klanu. Gdy go spytałem po co, powiedział, że po prostu lepiej wygląda. <no comment>
Dobra, jak załatwić sobie darmowy kanał? www . dreamspeak . pl . Wchodzimy na stronkę i stosujemy się do wskazówek jak założyć darmowy kanał. Po zgłoszeniu podania o takowy napisze do nas na gadu gadu administrator i poda nam namiary na serwer vt. I mamy kanał+hasło na kanał, więc nikt nam nie wejdzie.:)
IV strona klanowa.
Więc, wiele osób uważa, że strona dla klanu jest niepotrzebna, zbyteczna. Jednak jest ona w pewnym sensie jest naszą wizytówką, są na niej informacje o sparach, kontakcie. Jeśli zakładasz stronkę na ugu . pl/cba . pl/vgh . pl/yoyo . pl możesz być pewny, że twój klan przez 98% steamowców zostanie wyśmiany i wyszydzony. Najbardziej śmieszne jest to, że taka stronka wygląda podobnie do xaa . pl ALE ta druga jest z płatną domeną, a to zmienia postać rzeczy. Klany ze stronką na xaa . pl bezsensownie tracą pieniądze płacąc co miesiąc za stronkę, bo i tak domena xaa jest bardzo nieładna.
My ominiemy wszystkich pozerów i zrobimy stronkę naszym sposobem.
Wybieramy darmowy hosting, najlepiej ugu . pl, ale spokojnie, nie będziemy mieli takiej domeny. Zakładamy stronkę + webspell razem z
www . forum.wiaderko . com/cmsy-fora-dyskusyjne-systemy-portalowe/192919-%5Bdokladny-tutorial%5D-instalacja-webspella-dla-kazdego.html
tym poradnikiem. Potem wchodzimy na stronkę www . cms-szablony . pl i wybieramy zakładkę szablony za sms. Kupujemy szablon za nasze początkowe pieniądze (3-10zł) a potem wgrywamy go na ftp, które mamy podane wcześniej. Potem możemy modyfikować stronkę.
Teraz wchodzimy na stronkę nazwa . pl/home . pl – na obu stronach w promocji dostaniemy domenę na rok pl/eu za darmo. Rejestrujemy się podając wszystkie prawdziwe dane (można wziąć ojca, bo trzeba podać pesele, faxy i inne syfy) potem rejestrujemy domenę. Gdy już ją mamy w opcjach ustawiamy by nasza domena przekierowywała nas automatycznie na naszą stronkę ugu . pl. I gotowe, w pasku od teraz po wpisaniu twojadomena . pl nie będzie się pojawiać domena na ugu . pl tylko ta z pl. Mamy piękną wizytówkę i nikt się nie domyśli, że to strona z ugu . pl – a wszystko za darmo:)
Podsumowując:
Za około 30 zł miesięcznie mamy:
stronkę pl/eu + ładny szablon
kanał vt do rozmów
serwer na jednym z najlepszych polskich hostingów
ładny herb/logotyp
Każdy klanowicz jest w stanie płacić 10-15 złotych na miesiąc bez problemów, a jeśli zrobimy dwie dywizje to wyciągamy 100-150zł miesięcznie.
Gdy uzbieramy pieniądze możemy dokupić publik. :)
To wszystko, liczę na przyklejenie do Klan szuka graczy CS 1.6.
Pozdrawiam
gandzioR^