Witam , dzisiaj wytłumaczę wam jak zrobić prosty filmik w programie Windows Movie Maker i Fraps .
Ja pracuje na Frapsie bez znaku wodnego bo nie lubię jak coś zaśmieca moje filmy do tego jest to pełna wersja tego o to programu Link został usunięty z powodu naruszenia regulaminu forum. . Ściągamy go następnie instalujemy go na wyznaczone przez nas miejsce domyślnie : C:ProgramFiles ale jeśli chcesz możesz sobie inny folder docelowy wybrać . Program jest angielski , nie spotkałem się z polską wersje ale 99% osób na świecie mówi po angielsku ( mam na myśli tych co przynajmniej skończyli przedszkole). Włączamy Frapsa pokaże nam się takie okienko :
Przechodzimy do zakładki FPS i zaznaczamy funkcje Disabled , dlaczego?Ponieważ wyłącza ona pokazywanie fps'ów w grze w L-G , L-D , P-G , P-D (wyjaśnienie skrótów w legendzie ). Jeśli chcesz widzieć ile masz fpsów zostawiamy ustawienia takie jakie były .
Screen :
Następnie przechodzimy do zakładki Movies , w tej zakładce podajemy folder docelowy w którym chcesz żeby zapisywał się wam film . Ponad to możemy jeszcze sobie w tej zakładce ustawić pod którym klawiszem kręcimy film a którym stopujemy lub jest taka opcja jak nagrywanie dźwięku lub nie ( to już zależy czy chcecie mieć dźwięk czy nie )
Screen :
W polu Video Capture HotKey : wciskamy przycisk pod którym chcemy mieć włączanie i wyłączanie nagrywanie filmu . Resztę ustawień pozostawiamy tak jak były .
Po ustawieniu wszystkich opcji możemy przejść do nagrywania filmu. W tym celu włączamy grę np. Counter-Strike 1.6 ( lub inną grę ) podczas grania wciskamy klawisz odpowiadający za nagrywanie i stopowanie nagrywania filmu . Po tym jak nagramy to co chcemy naciskamy ponownie klawisz który ustawiliśmy za włączanie i wyłączenie nagrywania . Wyłączamy grę i przechodzimy do folderu z filmami .Jak widzicie filmy które nagraliśmy są w formacie .avi więc ułatwia nam to sprawę , pamiętajcie ,że podczas nagrywania róbcie przerwy ponieważ rozmiar filmu będzie olbrzymi .
Teraz powiem jak obrobić nasz filmik w bardzo ale to bardzo prosty sposób , w tym celu włączamy Windows Movie Maker nie pytajcie się skąd ściągnąć bo każdy kto ma windows'a przynajmniej 2000 ten program ma . Po włączeniu pokaże się nam takie okienko :
Żeby wrzucić film do WMM przechodzimy do folderu z filmami i przeciągamy film do Windows Movie Maker . A stamtąd na oś filmu . Żeby dodać efekt klikamy na zakładkę pokazaną na screenie . I wybieramy efekt jaki nam się podoba i wklejamy go pomiędzy przejścia filmu. Tekst na początku i na końcu możemy ustawić w tej samej zakładce .
Screen :
Po dodaniu efektów i napisów czas na zapisanie filmu , w tym celu przechodzimy do zakładki Pliki > Zapisz plik filmowy . Skrót klawiszowy : ctrl + p .
Zapisujemy w podany sposób :
Klikamy w okienku Mój Komputer następnie klikamy Dalej , wpisujemy nazwę i folder docelowy do którego mamy zapisać film . Klikamy Dalej i pozostawiamy ustawienia takie jakie są , klikamy Dalej i czekamy aż nam się zapisze plik . Następnie klikamy Zakończ i zamykamy WMM . Pozostaje nam wrzucić film na youtube.pl
Legenda:
L-G - lewa góra ekranu
P-G - prawa góra ekranu
P-D - Prawy Dół ekranu
L-D - Lewy Dół ekranu
WMM - Windows Media Player
Poradnik by Lays napisany dla CsZombi :: Strona Główna Wszelkie kopiowanie i przywłaszczanie tego artykułu jest zabronione.