Jelinek Elfriede
Amatorki
Format: mp3
Rozmiar: 462 MB
Czas trwania: 06h 45m 12s
CZYTA: Magdalena Wojcik i Agnieszka Judycka
OPIS :
Opowiesc o dwóch mlodych kobietach, których historie sa w pewien sposób podobne, choc ich priorytety róznia sie diametralnie. Brigitte, pracownica fabryki produkujacej bielizne, wie, ze jedyne, co posiada, to uroda, która przeminie. Za wszelka cene stara sie wykorzystac swój jedyny atut, aby wygodne i komfortowe zycie stalo sie jej udzialem, za nic jednoczesnie majac poczucie wlasnej godnosci oraz honor. Uznaje jedynie takie zasady, które zblizaja ja do obranego celu. Z kolei Paula ma ambicje wybicia sie ponad mozliwosci przypisywane dziewczetom ze wsi, nie chce byc ani gospodynia domowa, ani ekspedientka, chce zostac kims wiecej. Wszystko sie zmienia, gdy poznaje "tego jedynego", a uczucie oslepia ja do tego stopnia, iz staje sie on w jej mniemaniu mezczyzna idealnym, choc rzeczywistosc wyglada zdecydowanie inaczej. Powiesc Jelinek jest przesiaknieta ironia, mozna w niej wyczuc wzgarde do mechanizmów rzadzacych wspólczesnym swiatem, tak czesto nieodpowiednich, skrzywionych. Jej slowa brutalnie wdzieraja sie w swiat wyrachowania, czyniac go jasnym i prostym do zrozumienia; burza misternie budowane plaszczyzny marzen. Niezwykle oryginalny sposób pisania, brak idealizacji, odwazne, krytyczne spojrzenie na brak zasad rzadzacy ludzkim losem.
Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk :