MacLean Alistair
Air Force One zaginal

Format: mp3
Rozmiar: 172 MB
Czas trwania: 08h 25m 38s
CZYTA: Miroslaw Utta
OPIS :
Najwiekszy przestepca na Ziemi, pan Smith planuje porwanie samolotu Air Force One, nalezacego do prezydenta Stanów Zjednoczonych.
Na pokladzie sa ministrowie krajów OPEC.
Czy porwanie dojdzie do skutku?
Czy plan Smitha sie powiedzie?
Moje cale zbiory audiobookow i sluchowisk (z akcentem irlandzkim) :
----================================================----
MacLean Alistair
Czterdziesci osiem godzin

Rozmiar: 192 MB
Czas trwania: 09h 37m 14s
CZYTA: Piotr Wyszomirski
OPIS :
Agent specjalnych sluzb otrzymuje zadanie wyjasnienia tajemniczych znikniec statków u wybrzezy Szkocji (nawiasem mówiac, rodzinnych stron autora powiesci). Z zadania tego wywiazuje sie znakomicie, pomimo tego, ze jego zycie niejednokrotnie wisi na przyslowiowym wlosku.
MacLean Alistair
Dziala Nawarony

Rozmiar: 241 MB
Czas trwania: 12h 05m 24s
CZYTA: Bogdan Zalewski
OPIS :
"Dziala Nawarony" to historia nieustraszonej grupy komandosów, którzy z rozkazu dowództwa wojsk alianckich wyruszaja z misja, od której zalezy zycie tysiecy zolnierzy. W brawurowej akcji wysadzaja w powietrze ukryte w niedostepnych górach, na jednej z wysp greckich gigantyczne hitlerowskie dziala - naloty bombowców i ostrzal z okretów nie przynosza efektów strzegace strategicznego przesmyku na Morzu Egejskim.
MacLean Alistair
Zegnaj Kalifornio

Rozmiar: 253 MB
Czas trwania: 12h 46m 38s
CZYTA: Ryszard Faron
OPIS :
Ziemia zadrzala rankiem dziewiatego lutego 1972 roku, dwadziescia sekund przed godzina szósta. Wstrzas nie zaslugiwal wlasciwie na szczególna uwage. Byl podobny do tych, jakie wiele razy w roku odczuwaja mieszkancy Tokio i okolic. Zakolysaly sie wiszace lampy, z pólek spadlo pare stojacych niepewnie przedmiotów, ale drzenie ziemi nie spowodowalo poza tym zadnych widocznych skutków. Powtórny wstrzas, znacznie slabszy, nastapil po dwudziestu sekundach. Poinformowano pózniej, ze byly jeszcze cztery dalsze, ale o tak malej sile, iz zarejestrowaly je tylko sejsmografy. W sumie wydarzenie to nie mialo wiekszego znaczenia, dla mnie jednak okazalo sie pamietne, gdyz po raz pierwszy w zyciu doswiadczylem trzesienia ziemi. Czlowiek doznaje nieprzyjemnego uczucia, gdy grunt usuwa mu sie spod nóg.
MacLean Alistair
HMS Ulisses

Rozmiar: 222 MB
Czas trwania: 10h 50m 13s
CZYTA: lektor
OPIS :
Okret widmo, prawie legenda. "Ulisses" byl nowym okretem, lecz sie postarzal w rosyjskich konwojach i na arktycznych patrolach. Byl tam od pierwszej chwili. Nie znal innego zycia. Poczatkowo dzialal w pojedynke, eskortujac statki lub grupy zlozone z dwóch, trzech frachtowców. Pózniej wspóldzialal z korwetami i fregatami, a obecnie nie ruszal sie bez swej eskadry 14 grupy lotniskowców oslonowych.
Lecz naprawde "Ulisses" nigdy nie zeglowal samotnie. Smierc - nieodstepna jego towarzyszka - byla przy nim. Kladla swój palec na zbiornikowcu i wyzwalala pieklo wybuchu wysokooktanowej benzyny; dotykala frachtowca lamiac mu kregoslup niemiecka torpeda i posylala na dno wraz z ladunkiem wojennego sprzetu; przechodzila nad niszczycielem i ten na pelnych obrotach maszyn wrzynal sie w szaroczarne glebiny Morza Barentsa; siegala po niemiecka lódz podwodna, wyrzucala ja na powierzchnie po niszczacy ogien dzial lub spychala powoli pod wode...
Gdziekolwiek plynal "Ulisses", tam szla smierc. Lecz jego nie imala sie. Mial szczescie. Szczesliwy okret, okret widmo, którego domem byl Ocean Lodowaty.
MacLean Alistair
Jedynym wyjsciem jest smierc

Rozmiar: 115 MB
Czas trwania: 05h 37m 09s
CZYTA: Leszek Teleszynski
OPIS :
Podczas Grand Prix Francji Formuly 1 w wypadku na torze ginie jeden z kierowców. O spowodowanie jego smierci oskarza sie wielokrotnego mistrza swiata w tej dyscyplinie - Johna Harlowa. James MacAlpine, wlasciciel i menadzer klubu wyscigowego Coronado, wszczyna prywatne sledztwo. Wszystkie dowody zdaja sie potwierdzac wine Harlowa. Jedynie Mary - córka MacAlpine'a - wierzy w niewinnosc "szatana na szosie". Czy jej intuicja okaze sie niezawodna?
MacLean Alistair
Komandosi z Nawarony

Rozmiar: 62,6 MB
Czas trwania: 08h 53m 00s
CZYTA: Ryszard Faron
OPIS :
Umilkly dziala Nawarony, ale Keith Mallory i Dusty Miller nie maja czasu na odpoczynek. Zostaja wyslani do ówczesnej Jugoslawii z kolejnym karkolomnym zadaniem: maja uratowac osaczony przez wroga oddzial partyzantów i wypelnic niebezpieczna misje. Musi ona jednak pozostac tajemnica, nawet dla sojuszników. Niestety, wkrótce Keith i Dusty dostana sie w rece Niemców, a powodzenie ich tajnej misji stanie pod znakiem zapytania... Powiesc zostala zekranizowana, a w roli glównej wystapil Harrison Ford.
MacLean Alistair
Lalka na lancuchu

Rozmiar: 152 MB
Czas trwania: 07h 45m 38s
CZYTA: Leszek Sznytel
OPIS :
"Lalka na lancuchu" opowiesc o sledztwie na ulicach Amsterdamu w sprawie zwiazanej z przemytem narkotyków. Bohaterem powiesci jest pracownik Interpolu, Paul Sherman. Smierc nie oszczedza nawet tych, co o których los czulismy sie spokojni. Juz na lotnisku dochodzi do nieudanego zamachu na glównego bohatera i potem kolejne akcje nastepuja w blyskawicznym tempie. Sledztwo szybko sie rozwija narkotyki, brutalne morderstwa i bohater o mocnym charakterze. Solidny kryminal znanego i cenionego autora.
MacLean Alistair
Mroczny Krzyzowiec

Rozmiar: 182 MB
Czas trwania: 08h 54m 33s
CZYTA: Henryk Pijanowski
OPIS :
W „Daily Telegraph” ukazuja sie atrakcyjne oferty pracy dla specjalistów w zakresie nowoczesnych technologii. Osmiu naukowców, skuszonych oferta wysokich zarobków, przepada bez sladu w tajemniczych okolicznosciach. Na kolejne zgloszenie odpowiada agent wywiadu brytyjskiego John Bentall, który wraz z Marie Hopeman ma rozwiklac zagadkowa sprawe znikniec. Porwanej w drodze do Australii parze udaje sie uciec na polinezyjska wyspe zamieszkana przez profesora archeologii Witherspoona, gdzie Bentall trafia na slad oszustwa i nabiera podejrzen, ze ich pomyslna ucieczka nie byla dzielem przypadku...
MacLean Alistair
Na poludnie od Jawy

Rozmiar: 227 MB
Czas trwania: 11h 05m 53s
OPIS :
Powiesc mistrza sensacji opowiadajaca pasjonujaca historie ucieczki z oblezonego Singapuru podczas II wojny swiatowej. Luty 1942 roku, ostatni statek wymyka sie z portu, a na jego pokladzie zbieranina podejrzanych postaci. Wydaje sie, ze kazdy ukrywa tajemnice, dla której gotów bylby zabic. Czy uda sie wywiezc z miasta tajne plany japonskiej inwazji na Autstralie?
MacLean Alistair
Noc bez brzasku

Rozmiar: 167 MB
Czas trwania: 08h 15m 35s
OPIS :
Nietypowa nieco powiesc, oparta na znanym pomysle o odcietej od swiata grupy, w której jest morderca. Nie ma tu humoru, tekst jest napisany na powaznie, celem czytelnika sa Page Rankingóby odgadniecia, kto stoi za katastrofa samolotu na Grenlandii i kto zagraza ocalonym. I musze przyznac, ze choc w trakcie lektury podejrzewamy kolejno wszystkich i tak rozstrzygniecie jest zaskakujace.
MacLean Alistair
Partyzanci

Rozmiar: 156 MB
Czas trwania: 07h 37m 24s
CZYTA: Wlodzimierz Nowakowski
OPIS :
Jugoslawia targana zmaganiami II wojny swiatowej. Oddzialy Tity wytrwale odpieraja ataki Niemców, sprzymierzonych z nimi Wlochów, cetników i ustaszów, choc sily ich slabna z dnia na dzien. Hitlerowskie Dowództwo Naczelne przygotowuje sie do zadania ostatecznego ciosu, opracowuje plan zmasowanej ofensywy, która ma zmiazdzyc partyzantów. Trzech ludzi podejmuje sie niebezpiecznej misji dostarczenia niemieckich planów do ukrytego w górach obozu cetników. Trzech Jugoslowian pod dowództwem enigmatycznego majora Petersena, trzech twardych, bezlitosnych, gotowych na wszystko mezczyzn musi przebyc pieklo by dotrzec do celu. Kim sa? Kim sa ludzie, których eskortuja od Atlantyku az po urwiste szczyty gór? Kim jest tajemnicza, Lorraine? Kim piekna i równie tajemnicza Sarina? Jak daleko siegaja macki sadystycznego majora Cipriano? Jak odróznic przyjaciól od wrogów? I najwazniejsze: kim jest major Petersen i jaka prowadzi gre?
MacLean Alistair
Pociag smierci

Rozmiar: 168 MB
Czas trwania: 08h 14m 20s
CZYTA: Henryk Pijanowski
OPIS :
Pelna wdzieku para super agentów z powiesci Alistera MacLean’a Mike Graham i Sabrina Carver otrzymuje kolejne zadanie specjalne o wysokim stopniu trudnosci. Niejaki doktor Leitzig na zlecenie rosyjskiego generala konstruuje bombe, wykorzystujac pluton skradziony z elektrowni atomowej. Smiercionosny ladunek wybuchowy umieszczony zostaje w pociagu towarowym. Terrorysci przemierzaja nim Europe, stawiajac na równe nogi wszystkie sluzby bezpieczenstwa. Miedzynarodowa intryga polityczna moze doprowadzic do nieobliczalnej w skutkach tragedii.
MacLean Alistair
San Andreas

Rozmiar: 188 MB
Czas trwania: 09h 11m 45s
CZYTA: Zdzislaw Wardejn
OPIS :
''San Andreas'', niegdys transportowiec o dumnej nazwie ''Ocean Belle'', po przerobieniu na statek-szpital wyplywa wraz z konwojem z Wielkiej Brytanii do Archangielska, by odebrac stamtad rannych alianckich zolnierzy. W czasie akcji ratowania rozbitków z radzieckiej korwety, ''San Andreas'' zostaje w niewyjasniony sposób uszkodzony. Wyrwa w burcie uniemozliwia dalszy rejs, kapitan nie ma wiec wyboru: wplywa do portu w Murmansku, gdzie Rosjanie naprawiaja statek. Po remoncie, wbrew oczekiwaniom marynarzy, nie plyna do Archangielska. Rozkazy brytyjskiej admiralicji sa bardzo kategoryczne. Kierunek port Aberdeen w Szkocji. Cala para naprzód. I teraz dopiero zaczynaja sie klopoty...
MacLean Alistair
Sila strachu

Rozmiar: 208 MB
Czas trwania: 10h 33m 14s
CZYTA: Roch Siemianowski
OPIS :
Bohaterem i mysliwym jest John Talbot, który traci w katastrofie samolotowej zone, syna, oraz brata blizniaka. Zwierzyna to dwaj osobnicy odpowiedzialni za zestrzelenie samolotu. Miejscem polowania jest batyskaf zanurzony na glebokosci 160 metrów.
Ksiazke slucha sie lekko i przyjemnie. Nie sposób wiele napisac o tresci, gdyz za duzo trzeba byloby ujawnic juz na wstepie - ci, którzy po prologu przeczytaja pierwszych kilka rozdzialów, nie zawioda sie, a powiesc do konca trzyma w napieciu i zaskakuje.
MacLean Alistair
Szatanski wirus

Rozmiar: 216 MB
Czas trwania: 10h 04m 10s
OPIS :
Z Zakladu badan Mikrobiologicznych Mardon ginie najbardziej przerazajaca bron, jaka stworzyl czlowiek - smiercionosny wirus, który natychmiast zabija wszelkie zywe organizmy i który w dodatku jest niezniszczalny. Nie istnieje zadna szczepionka, zadne antidotum chroniace przed jego dzialaniem.
MacLean Alistair
Tabor do Vaccares

Rozmiar: 129 MB
Czas trwania: 06h 19m 57s
OPIS :
Doroczne swieto cyganskie w Saintes-Maries, miasteczku na poludniu Francji, sciaga Cyganów z calej Europy, a takze licznych turystów. Bogaty prózniak, dwie sliczne dziewczyny oraz ekscentryczny ksiaze - slynny badacz folkloru cyganskiego - szybko przekonuja sie, ze obchody ku czci patronki Sary nie sa jedynym powodem przyjazdu taboru z Europy Wschodniej. Sytuacja nagle komplikuje sie...
MacLean Alistair
Tylko dla orlow

Rozmiar: 209 MB
Czas trwania: 10h 15m 15s
CZYTA: Ryszard Nadrowski
OPIS :
Czy grupie majora Smitha i porucznika Schaffera uda sie uwolnic z rak Niemców amerykanskiego generala? Zostal on osadzony w siedzibie niemieckiego wywiadu, zamku Schloss Adler, do którego mozna sie dostac tylko kolejka linowa. Chociaz od samego poczatku pietrza sie przed nimi trudnosci, a misja okazuje sie znacznie bardziej skomplikowana niz sie wydawalo, Smith i Schaffer zrobia wszystko, aby wykonac zadanie. Slowo „kultowy” bynajmniej nie jest w wypadku tej ksiazki naduzyciem. Stala sie ona wzorcem dla wspólczesnej powiesci akcji i mozna zaryzykowac twierdzenie, ze nadal nim pozostaje. Mrozace krew w zylach sceny i nieoczekiwane zwroty akcji powoduja, ze nie sposób oderwac sie od lektury. W glosniej ekranizacji powiesci wystapili Richard Burton i Clint Eastwood.
MacLean Alistair
Wiedzma Morska

Rozmiar: 134 MB
Czas trwania: 06h 33m 39s
CZYTA: Ryszard Nadrowski
OPIS :
"Wiedzme Morska" - plywajaca wieze naftowa lorda Wortha zamierza zniszczyc sabotazysta. Jednak na drodze staja dwaj prywatni detektywi... Autor wzbogacil obowiazkowy swój zestaw postaci - typów, który zazwyczaj ogranicza sie do dzielnego mlodego czlowieka, pieknej kobiety, jej bogatego ojca i pewnej liczby czarnych charakterów. Tu mamy az dwie wspaniale kobiety - blizniaczki i dwóch dzielnych mlodzienców do ratowania swiata. Sprawna akcja, duzo emocji i znakomite dialogi.
MacLean Alistair
Wielka tama

Rozmiar: 195 MB
Czas trwania: 09h 31m 42s
CZYTA: Piotr Oledzki
OPIS :
Ogromne masy wody zalewajace amsterdamskie lotnisko to dzielo FFF - Fighters for Freedom, irlandzkiej grupy terrorystycznej, pragnacej wymusic wycofanie sie Anglików z Irlandii Pólnocnej.
Holender, detektyw porucznik van Effen - znakomity pirotechnik usiluje udaremnic plan FFF. Jezeli van Effen zawiedzie i FFF przejmie kontrole nad najwazniejsza tama, to Holandia zostanie zatopiona przez morze, a Wielka Brytania splynie krwia.
Jak zwykle u MacLeana, ksiazka caly czas trzyma czytelnika w napieciu.
MacLean Alistair
Wyspa Niedzwiedzia

Rozmiar: 265 MB
Czas trwania: 12h 58m 29s
OPIS :
Statkiem "Poranna Róza" udaje sie na arktyczna Wyspe Niedzwiedzia ekipa wytwórni filmowej Olympus Productions. W czasie rejsu, w podejrzanych okolicznosciach, zaczynaja umierac ludzie. Tajemniczy morderca snuje swe pasmo zbrodni takze na Wyspie Niedzwiedziej, w obozie, gdzie przebywa, z dala od cywilizowanego swiata, ekipa filmowa. Smierc czai sie wszedzie... Kto bedzie jej nastepna ofiara?...
Wsród czlonków ekipy filmowców znajduje sie agent, który potrafi wysledzic zbrodnicze rece, oplatajace paralizujaca siecia strachu swe kolejne ofiary. On sam w kazdej chwili moze zginac.
Pomoc przychodzi z zewnatrz w ostatniej chwili...
Ksiazka, jak zwykle u MacLeana, trzyma czytelnika w napieciu az do ostatniej strony.