Witam, w tym tutorialu pokażę wam jak wgrać/zainstalować webspell na naszą stronę. Tutorial wykonany staranie mam nadzieję że bez błędów, wraz ze zdjęciami.
Webspell zastosowanie ma przede wszystkim przy stronach klanów, gildii gier On-line - takich jak Cs.
No to zaczynamy:
Po pierwsze musimy się zastanowić czy chcemy coś płacić za naszą stronę czy zrobić ją zupełnie za darmo na bezpłatnym hostingu.
ZACZYNAMY:
1. Pierwszym punktem jest właśnie wybranie hostingu. Ja napiszę wam kilka tych darmowych i płatnych
Darmowe(zazwyczaj z reklamami):
Darmowy hosting UGU.PL - WWW, PHP, MySQL, DNS, E-MAIL [POLECAM]
Darmowy Hosting
YoYo.pl - Najlepszy darmowy hosting w Polsce
prv.pl [POLECAM]
Płatne:
webd.pl [POLECAM]
ProSerwer.pl - Hosting za SMS, Serwery WWW (php5, mysql) [POLECAM]
home.pl
prohost.pl
Ja polecam wam hosting na proserwer.pl (opłata 3.66zł za miesiąc z domeną xaa.pl) lub ugu.pl bo najławiej - będą to przykładowe.
2. Rejestrujemy się na stronie Darmowy hosting UGU.PL - WWW, PHP, MySQL, DNS, E-MAIL (Chyba to oczywiste)
3. Po zalogowaniu wykonujemy następujące czynności:
- Wchodzimy w panelu po prawej stronie w zakładkę o nazwie: "Strony WWW" a potem kilkamy na DODAJ NOWĄ STRONĘ
- Uzupełniamy pola które się pojawiły tj. : Nazwa i 2 x to samo hasło po czym klikamy: DODAJ
4. Teraz musimy zrobić bazę MYSQL na nasze pliki
- Tak samo w panelu wybieramy zakładkę o nazwie " Bazy MySQL "
- Następnie klikamy na " Dodaj nową bazę "
- i uzupełniamy ją 2 x tym samym hasłem które koniecznie musimy ZAPAMIĘTAĆ! i klikamy Dodaj
- Gdy strona WWW i baza nam się utworzy możemy przejść do kolejnego punktu !
W przypadku proserwer.pl nową bazę robimy również w panelu a www na początku.
5. Teraz możemy już wgrać naszego webspella do Bazy
Jeżli jeszcze nie macie webspell można bo pobrać z: CMS-szablony.pl - Twoje szablony CMS - Jest to wersja po polsku :)
Dobra to bierzmy się za wgrywanie plików. Ja użyję do tego programu Total Commander 7.5 ale może to być inny np. Filezilla.
- Po zainstalowaniu programu odpalamy go i klikamy na: ikonkę zaznaczoną na screenie lub poprostu CTRL + F
- Otworzy nam się okno połączeń, klikasz na drugi od góry przycisk " NOWE POŁĄCZENIE... "
- Otwiera się nam kolejne z tytułem "FTP - szczegółny połączenia" - Uzupełniamy ( PATRZ SCREEN )
6. Jak już uzupełnimy i dodamy nowe połączenie klikamy CRTL + F > Klikamy na nasze połączenie i dajemy POŁĄCZ
Po lewej powinna być zawartość naszego PC a po drugiej bazy naszej stronki (domyślnie pusta)
7. Odszukujemy folder z WEBSPELLem (oczywiście w Total Commanderze) i klikamy na niego 2 raz.
- Następnie zaznaczamy wszystkie pliki ( CTRL + A ) i prznosimy je na drugą stronę
Wszystko powinno wyglądać jak na screenie.
8. Teraz odszukujemy(oczywiście w bazie) plik _mysql o rozszerzeniu php (jest na wierzchu)
Klikamy na niego LPM a następnie dajemy guzika F4 - Powinien nam się otrzyć edytor tekstu.
9. Mysimy edytować zawartość tego pliku, danymi bazy MYSQL. Na ugu.pl jest to w Zakładce "Bazy MySql"
Po podmiance klikamy zamknij, programy zapyta się nas czy zapiać a następnie czy podamienić plik dajemy OK
10. Teraz możemy przejść do właściwej instalacji webspella. W przeglądace wpisujemy: ugu.pl - Darmowy hosting
Powinno to wyglądać tak:
Klikamy KONTYNUUJ >
Potem otwierają się nam zasady licencji Wybieramy "Zgadzam się" >
Następnie instalator pyta nas: Proszę podaj adres url gdzie twój system Webspell.pl powinien zostać zainstalowany? PODAJEMY tutaj aders stronku (twojawww.ugu.pl) i klikamy DALEJ
> Potem wyskakuje nam coś o CHMODach ale o tym zaraz - Klikamy KONTYNUUJ
USTAWIENIE CHMODów > > > W Total Commanderze zaznaczamy nasz plik _mysql.php Klikamy na PLIKI > ZMIEŃ ATRYBUTY > Wpisujemy w pole 644
A ew. dla plików podanych podczas instalacji (tam gdzie było info o tym że CHMODów nie zmieniono ustawiamy na taki jak tam podano)
> Dalej pojawi się okno "Co zamierzasz zrobić" dajemy na " Nie aktualizuj/Nowa instalacja" i KONTYNUUJ
> Potem uzupełniamy dane ( patrz screen ) i klikamy DALEJ
Powinno tam się wyświetlić okno INSTALACJA ZAKOŃCZONA ! Proszę usunąć folder /install
11. Usuwamy folder install. Jak ?
W Total Commanderze łączymy się z naszą bazą klikamy na folder /install i naciskamy DELETE i akceptujemy :)
Plik został usunięty z naszej bazy i nasza stronka jest gotowa !! Brawo
Teraz możemy jeszcze zmienić szablon i edytować stronę w panelu administracyjnym.
Masę szablonów mamy tutaj : CMS-szablony.pl - Twoje szablony CMS
Wybieramy nasz szablon, ściągamy na dysk, odszukujemy w TCommadnerze kliki z foleru z szablonem przucamy na naszą bazę.
Podczas wgrywania TC będzie pytał czy podmienić pliki klikamy WSZYSTKIE TAK
NAD TUTORIALEM TROSZKĘ SIĘ NAROBIŁEM PROSZĘ GO NIE KOPIOWAĆ NA INNE STRONY/FORA ! !
Jeżeli pomogłem możesz postawić GIBONA
Dodatkowo do pobrania paczka niezbędnych plików z opisem
Linki z tego postu zostały usunięte z powodu naruszenia regulaminu.