PORADNIK WEBSPELL NA XAA.PL

Żeby zainstalować CMS Webspell na naszej stronie potrzebujemy bazy danych.
1. Wchodzimy na proserwer.pl, logujemy się na nasze konto i klikamy na "moje serwery".

2. Następnie klikamy na "admin".

3. Wybieramy zarządzanie(cPanel).

4. Po zalogowaniu się klikamy "Baza danych MySQL".

5. Wpisujemy nazwę nowej bazy danych i klikamy "Create database".

6. Po utworzeniu bazy danych trzeba zrobić nowego użytkownika bazy. Wpisujemy nazwę użytkownika, hasło i klikamy 'Create user".

7. Po utworzeniu nowego użytkownika należy go dodać do bazy. Wybieramy użytkownika, bazę i dodajemy go do bazy.

8. Ustawiamy przywileje naszego użytkownika. Zaznaczamy "WSZYSTKIE PRZYWILEJE" i klikamy "Make changes".

Gratulacje! Właśnie utworzyliście swoją własną bazę danych!
Następnym krokiem będzie wgranie plików Webspella na nasz serwer FTP.
1. Ściągamy Webspella stąd(trzeba się zarejestrować):
CMS-szablony.pl ---> Twoje Szablony CMS!!!
2. Po ściągnięciu plików wypakowywujemy i wgrywamy do katalogu public_html na naszym FTP.
INSTALACJA WEBSPELLA
1. Wpisujemy w przeglądarce adres naszej strony i dopisujemy "/install"(np. wiaderko.xaa.pl/install).
2. Wyświetli nam się pierwszy krok instalacji Webspella.

3. Klikamy "Kontynuuj" i wybieramy opcje "Zgadzam się" w regulaminie Webspell. Klikamy "Kontynuuj".

4. Wpisujemy adres URL i klikamy "Kontynuuj".

5. Wyświetliło się sprawdzanie CHMOD. Klikamy "Kontynuuj".

6. Wybieramy opcje "Nie aktualizuj/Nowa instalacja" i klikamy 'Kontynuuj".

7. Teraz czeka nas konfiguracja naszej bazy danych MySQL. Wypełniamy wszystko tak jak na obrazku.

W moim przypadku powinno wyglądać to tak:

Gdy uzupełnimy wszystkie pola klikamy "Kontynuuj".

8. Jeśli wszystko dobrze uzupełniliście powinno wyświetlić się, że instalacji dobiegła końca.

Nasza strona nie wczyta się przed usunięciem folderu install z FTP. Tak więc wchodzimy na FTP do folderu public_html i usuwamy folder install.

Instalacja zakończona!
Teraz możemy wejść na naszą stronę i zalogować się na administratora danymi jakie podaliśmy przy instalacji.

Poradnik został w całości wykonany przeze mnie i zastrzegam sobie prawa do kopiowania go/umieszczania na innych forach bez mojej zgody!