Ostatnio zastanawiałem się, czy nie warto by było kupić jakiegoś pada do pc do różnego rodzaju gier wyścigowych ale nie wiem czy byłaby to zabawa warta świeczki.
Granie z klawiaturą. to wszyscy znają. Albo baz wciśnięty do deski, albo wcale. Tak samo ze sterowaniem, albo skręcamy koła do oporu, albo prostują się. Można jeszcze niby szybko klawisze wciskać i puszczać, ale i tak wychodzi z tego jazda zygzakiem.
Natomiast jak ma się sprawa podczas gry na padzie? Z tego co mi się wydaje, to jest możliwość np przytrzymać gaz (używając do sterowania gałki analogowej) na danych obrotach, lub dodawać go powoli. Tak samo ze sterowaniem, czy można skręcić koła samochody tylko o np 15% i utrzymać ten skręt dzięki czemu dłuższy łuk można przejechać właśnie płynnym łukiem, a nie paroma mniejszymi skrętami?
Wiem, że do gier wyścigowych najlepsza by była kierownica i na niej da sie jeździć jeszcze precyzyjniej niż na padzie, jednak jej niestety nie miałbym jak zamontować. Dlatego właśnie myślałem nad padem z analogiem, albo dwoma. (bo jeśli miałbym jak zamontować kierownicę, to z pewnością bym ją kupił i nie zawracał tutaj ludziom głowy pytając jak wygląda gra na padzie)