Wielu miłośników najnowszej wersji komunikatora GG chciało by zrobić własną skórkę ale mimo zapoznania się podręcznikiem PDF nie potrafi zrobić własnej skórki.
W tym temacie wyjaśnię osobom które nie zrozumiały poradnika jak w prosty sposób zrobić własna skórkę.
Skórkę GG składa się ze zdjęć o odpowiedniej nazwie.
Najpierw należy skopiować plik config.xml
Kopiujemy go z folderu gdzie są skórki GG...domyślny folder na Windowsie toW pliku zmieniamy...elementy zaznaczone na czerwonoKod:C:\Program Files\Nowe Gadu-Gadu\skins\....
Wpisujemy własną nazwę skórki(będzie się ona pokazywać w "Nazwie skórki" jak zostanie ukończona) i siebie jako Autora.Mamy już gotowy plik config.xmlKod:- <Info> - <!-- Nazwa skórki --> <Name>Zielono Mi</Name> - <!-- Autor skórki --> <Author>Kazek</Author> </Info>
Kolor czcionki ustalamy poprzez plik graficzny o nazwie "fontColors"
*jeżeli plik będzie cały biały lub czarny to wszystkie czcionki będa białe lub czarne.
Kolor elementów menu ustalamy poprzez plik graficzny o nazwie "mainColors"
Kolor tła skórki ustalamy poprze plik graficzny o nazwie "defaultBackground"...zalecane rozmiary 500x500 lub zbliżony
Kolor tła listy kontaktów ustalamy poprzez plik graficzny o nazwie "contactListBackground"...zalecane rozmiary 500x500 lub zbliżony
Nowe Skórki dają możliwość wstawiana gadżetów czyli elementów wystających poza obręb skórki.
Można ustawić taki gadżet w :
"gadgetTopLeft.................Lewy górny róg
gadget Top......................Górna krawedz
gadget TopRight...............Prawy górny róg
gadget Left......................Lewa krawedz
gadget Right....................Prawa krawedz
gadget BottomLeft............Lewy dolny róg
gadget Bottom.................Dolna krawedz
gadget BottomRight..........Prawy dolny róg"
Do stworzenia gadżetu musi być użyty format fliku graficznego który toleruje przezroczystość.Czyli .jpg odpada,można użyć .png
Pokaże na przykładzie gadgetTopLeft-.Lewy górny róg
![]()
co da w efekcie:
Przy wykorzystaniu opcji omówionych przeze mnie można stworzyć już dobrą skórkę.Ale specjalnie nie omówiłem takich opcji jak przezroczystość skórki i możliwość zrobienia własnych ikon dostępności osób z listy kontaktu.
Jeżeli ktoś będzie chciał zrobić własną skorkę i wiedzieć jakie są dostępne opcje to zapraszam do przeczytania całego PORADNIKA PDF przygotowanego przez GG Network S.A.
Gdy mamy już wszystkie potrzebne pliki zapisujemy je w jednym folderze,później należy spakować wszystkie pliki ...np: przy użyciu Win Zip'a.Później zmieniamy nazwę pliku na .ggskin np: skorkabeta.zip> skórkabeta.ggskin
I gotowe.
A oto moja skórka