Witajcie!
Ponieważ od jakiś 2 tygodni w najbardziej popularnej lidze w Polsce obowiązuje zupełnie nowy anty cheat postanowiłem krótko
wyjaśnić na czym polega instalacja i jakie możecie mieć z nim problemy.
[DOWNLOAD]
Ściągnąć plik musimy ze strony esl`a:
ESL: Download - ESL Wire - Europe - ESL - The eSports League
Natępnie rozpoczynamy standardową instalację:
po zalogowaniu się (dane ze strony esl.eu/pl, czyli e-mail i hasło) otworzy wam się okno programu ESL Wire Anty-Cheat.
no i możecie swobodnie grać. Zakładka "Play" to dla normalnego użytkownika jedyne co go interesuje.
Tak jak pokazałem na screenie mamy 1 mecz i strzałeczką po prawej stronie przechodzimy do krótkiego menu i w kolejności tłumaczy się to tak:
- Odpal grę
- Otwórz czat przedmeczowy
- Wgraj media z meczu
- Konfiguracja meczu (przekierowanie do strony z wprowadzeniem wyniku meczu)
- Przesuń mecz (możliwość zmiany czasu meczu z podaniem powodu - wymagana zgoda przeciwników)
- Strona meczu
Po zakończeniu procesu hl.exe (czyli zazwyczaj zamknięciu kantera) nastąpi automatyczne spakowanie mediów i otwarcie strony z mediami do uploadu, gdzie będzie znajdował się plik z rozszerzeniem .zip (czyli dzieło naszego antyczita) i ewentualne screeny zrobione przez nas (o tym niżej). Klikamy przycisk "Upload" i wgrywa się samo na strone ESL`a. Proste :)
Teraz coś dla bardziej zaawansowanych użytkowników tego programu:
Aby przejść do opcji programu wchodzimy tak jak na screenie:
Wybieramy język:
Resztę opcji radzę zostawić tak jak u mnie.
W zakładce W zakładce Gaming/General wybieramy folder w którym pojawiać się będą nasze media:
W zakładce Gaming/In-Game możemy ustawić klawisz do robienia screenów podczas gry i na przykład klawisz skrótu, który pomoże sprawdzić status naszego programu (czy go odpaliliśmy)
Niżej mamy wybór pliku podczas zdjęcia (takiej jakby migawki) i wybór foldera, w kórym będą znajdować się nasze screenshoty.
Resztę opcji radzę zostawić na swoim miejscu, bo nawet mi się nie przydają :)
A teraz mniej kolorowy obraz tego programu:
ESL wypuścił trochę niedopracowaną wersję programu i bardzo często zdarza się, że program nie tworzy nam pliku (pomimo tego, że odpaliliśmy go poprawnie i jesteśmy w logach na stronie pod meczem). Nie mamy na to praktycznie żadnego wpływu.
Z doświadczeń moich kolegów radzę:
- wyłączyć firewalla i ewentualny antywirus (jak się boicie nie róbcie tego)
- po każdym zaakceptowaniu meczu wyłączyć program i dopiero go ponownie odpalić
Czasami plików nie możemy wgrać a może je znaleźć w ten sposób:
Wchodzimy do Start/Uruchom i wpisujemy komendę: %temp%\linesman
źródło: ESL: "Missing files/ZIP (Linesman)" - Forum - ESL Wire - Europe - ESL - The eSports League
Do końca października (w europejskiej sekcji ESL) wyszło zarządzenie o niekaraniu za brak raportu pomimo bycia w logach - co nie jest równoznaczne z nieodpalaniem programu w ogóle. Dodatkowo mecze nie są usuwane.
Polska sekcja ESL (w postaci admina Werkosa) stara się być mądrzejsza od kury i również nie kara za brak raportów, ale usuwa mecze jak leci. Znowu rodzi się płacz nastolatków o każdy mecz (bo trudno, żeby nawet z 10% niedopracowaniem programu w meczu 5on5 wszyscy mieli raporty. W związku z tym wielu osobom odechciało się w ogóle grać... (ale coż to decyzja adminów)
Mam nadzieję, że komuś w jakimkolwiek stopniu wyjaśniłem sposób działania tego skomplikowanego programu.
Zezwalam na kopiowanie mojego poradnika w całości na inne serwisy pod 2 zasadami:
- podajcie link do oryginału
- podajcie moje dokładne dane
pozdrawiam,
Maciej "szukam bana" Ołdakowski