UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje.

Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13
  1. #1 [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    I jak spodobała Wam się gierka? Lepsza od poprzednich wersji? Co Was zachwyciło? Jakie błędy?

Ja osobiście mam już ją na biurku, ale z powodów zdrowotnych nie mogę jej dokładnie 'wytestować'.
    "Jestem takim gnojkiem, że wchodzę codziennie na Pajacyka, najeżdżam mu myszką na brzuszek żeby narobić dzieciom smaka, a potem zamykam przeglądarkę."
    HashJama [Aim Hs] @ wiaderko.com - 193.33.176.15:27015 by Pukawka.pl
    HashJama [DM] @ wiaderko.com - 193.33.176.53:27015 by Pukawka.pl
    Odpowiedz z cytatem  

2. #2 Odp: Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Poprawiona została kamera telewizyjna teraz wygląda to rzeczywiście jak prawdziwa transmisja telewizyjna. Ale nadal jest głupota graczy i głupie zachowania... Jak dla mnie ciągle jest odwieczny problem z zapanowaniem nad zawodnikiem.
    Odpowiedz z cytatem  

3. #3 Odp: Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Admin HJ Awatar -=Rafi=-
    Sama gra jest wspaniała.
    Zauważalny błąd jest już na wstępie: brak filmiku (zawsze lecą takie akcje, pokaz trików, ogólnie gry).
    Same menu jest rozbudowane. Mamy wiele opcji, różnorodne duperele, od wyzwań (zadań), własne turnieje, popularne turnieje, sezon, tryb menadżerski, aż po "zostań gwiazdą". Nie będę się o tym wszystkim rozpisywał, bo zajmie mi to 3 pełne posty, a i tak nikogo to nie obchodzi. Jest to po prostu wszystko dopracowane, możemy właściwie robić wszystko to co chcemy, nie wymyślisz takiej rzeczy do gry piłkarskiej, której w FIFIe nie ma.

Tryb online niezły. Gra rankingowa, nierankingowa, ligi i te pierdoły. Tutaj wszystko znajdziemy. Zauważalnym błędem jest brak możliwości gry własną formacją (ustawieniem) drużyn. Czyli zostaje nam te nudne 4-4-2 w MANu i rezerwowi w postaci bramkarza i 4 obrońców (oczywiście ręcznie w 3 minuty(oczywiście przed każdym meczem, bez możliwości zapisu) możemy to pozmieniać). Ranking fajnie zalicza, ucieczki są liczone, ale w 70% przypadkach grasz z graczami z Azji, Hiszpanii czy innych miejsc gdzie ping wynosi 300ms, a czas od kliknięcia klawisza do ruchu piłkarza jest podobny do ruchów HUGO (by POLSAT).

Ciekawą rzeczą jest również możliwość stworzenia własnego klubu oraz własnych formacji, ustawień, nastawienia i innych dupereli.

Przejdźmy teraz do samej gry czyli najsłabszego punktu FIFY. Nie będę się za wiele rozpisywał o grafice, bo nie ma co. Piłkarze wchodzą na murawę, klaskają, kartonowe ludziki machają rękami. Po golu kilka nienaturalnych animacji, ale chociaż murawa jest w 3D (but wchodzi do trawy przy stałych fragmentach).
    Ważniejszą rzeczą jest tutaj fizyka gry. Same podania, loby, triki, odebrania, wślizgi wyglądają strasznie naturalnie. Zlikwidowano również bugi bramkarzy, ale o nich jeszcze opowiem. Realistycznie nieźle. Na przykład gdy piłkarzem stoimy tyłem do odbiorcy, to rzeczywiście źle poda (obok). Czasami jednak piłkarze zachowują się głupkowato (mówię tutaj też o tych sterowanych przez gracza). Wiem, że to gierka, ale SI powinno być zwiększone. Co z tego, że kilka razy gdy nasz bramkarz zostanie przelobowany obrońca (samodzielnie) wybije piłkę jak już następnym razem przyjmie ją sobie na klatę i wejdzie z nią do bramki? To tylko taki przykład, a jest ich znacznie więcej. Jest też kilka nienormalnych zachowań np. stoimy w miejscu z piłką, a przytrzymując 'wybicie' odwracamy się w miejscu i przekopujemy ją przez całe boisko (wyobraźcie sobie, że piłka stoi przed Wami, zróbcie krok do przodu, obrót i kopnijcie - daleko poleci?). Nic nie jest doskonałe, ale to przecież tylko gra, a EA widać, że nad takimi rzeczami pracuje, bo np. w biegu nie zrobimy już doskonałego podania. Dodatkowo wszystko jest bardziej rzeczywiste. Piłka nie lata już jak po sznurku, czasami zdarza się błąd w stylu krzywe podanie, czy po prostu piłkarski kiks.

Teraz to, co zapewne najbardziej wszystkich ciekawi - zdobywanie goli. I tutaj ręce opadają. Może skupmy się tutaj na grze online. Mając piłkę nie wiesz co z nią zrobić. Jedynym sposobem jest podanie na skrzydło i przebiegnięcie całego boiska przy lini bocznej. Potem ewentualnie można pokusić się o dosłowne 'przepełzanie' na pole karne lub dośrodkować. Pomyślmy o tym ostatnim. Gra rzeczywiście jest bardzo realistyczna, czasami jednak aż za bardzo. Trudno jest strzelić z główki itp. Dośrodkowanie nie zawsze celne, 2 napastników nic nie ugra. Oczywiście można to zaklasyfikować do plusów. Trudno jest cokolwiek zrobić na boisku, podania na dobieg są rzeczywiście ostro manualne. Mając 8 kierunków do wyboru trudno jest dograć dobrą piłkę do napastnika. Szczególnie wtedy kiedy oni stoją równo z linią obrony przeciwnika. Przy domyślnym (jedynym) poziomie trudności w grze online nie możemy nawet wypowiedzieć słowa "gol z dystansu". Po prostu takie coś występuje tylko w przypadku dobitki, farta lub błędu bramkarza (w życiu możemy liczyć na cuda). W okno i tak nikt nie strzeli, a Petr Cech sięgnie każdą piłkę. Ogólnie trudno powiedzieć mi, że takie coś jest fajne. No na pewno lepsze od 06, gdzie waląć z dystansu z odpowiednią siłą 80% strzałów to gol). Kolejną fajną rzeczą jest po prostu niemożliwość strzelenia gola z ostrego kąta (wcześniej mogłeś przydupić z boku, a piłka zawsze lądowała w dalszym rogu).
    Super, super - nie z dystansu, nie z dośrodkowania. Zostaje nam tego coraz mniej. Rzuty rożne - finezja, coś wspaniałego. Naprawdę lepiej nie mogli tego zrobić. Rzuty wolne w FIFA 10 również są niezłe. Właściwie możemy zrobić to co chcemy - nie jest to proste, ale każde miejsce, każde podkręcenie - to wszystko robimy manualnie. Coś wspaniałego, lecz niełatwego. Jednak co nam z stałych fragmentów gry skoro w meczu jest ich niewiele? Powoli dochodzę do tego, co najbardziej chcę Wam tutaj opowiedzieć. Sytuacje 1na1 - czyli 90% bramek w FIFA 10! Jak już wcześniej wspomniałem, ciężko jest wymyślić na boisku cokolwiek. Więc zostaje nam przejście całej połowy jednym piłkarzem - tak, właśnie tak się robi. Można też wybić przez całe boisko piłkę, napastnik przecież zawsze w kontrataku będzie szybszy. Uwierzcie mi, że ten sposób naprawdę boli. Obrońcy zazwyczaj są wolniejsi od napastników i sam Benzema może przebiec całą połowę nie odwracając głowy. Łatwe - prawda?
    No, ale teraz zostaje nam bramkarz. Tutaj już nie mamy szans. Bramkarz ma znakomity refleks - to jego podstawowy atut. Ciężko cokolwiek w takim napięciu zrobić. Lob? Co nam po lobie jak w FIFA 10 nie da się go w sprincie zrobić, a w biegu jest on tak wysoki i wolny, że niż opadnie to kibic wyskoczy i złapie piłkę. Nie wiem, ale EA mogło coś wymyślić. Zawsze jest tam sposób na kiwnięcie bramkarza itp., ale w/w błędy są wystarczające aby tryb 1on1 (najpopularniejszy i najskuteczniejszy) udać za nieudany.

Triki - tak, większość tych samych. Fajnie robi się je jedynie na arenie treningowej (tutaj też oklaski). W meczu są one jednak nieskuteczne, za wolne, za trudne na wykonanie na klawiaturze. Więc ogólnie możemy zadowolić się tym, że na samym biegu można przejść całą formację rywala. :}

Sezon LIVE - nowość - jedna z nielicznych. Jest to coś wspaniałego, sprawdza się w grze, każdy kibic przeżywa mecze w realu, bo chce żeby mu się łatwiej grało w grę komputerową. Ale co z tego jak do wyboru mamy jedną ligę, a wykupienie reszty jest tak samo drogie jak gra.

No i pełno fajnych innych duperelek np. w MENU lecą nam aktualne wynikli meczów wszystkich lig oraz możemy zobaczyć swoje statystyki.

Komentarze - nieźle. Już przy dalekim wybiciu i przechwycie bramkarza nie usłyszymy "fanstastyczna obrona tego mocnego strzału!". Wprowadzono kilka nowych, ciekawych komentarzy przypisanych poszczególnym piłkarzom, drużynom, formacjom i meczom. I trudno żeby się coś powtórzyło. Tutaj spory postęp. Jednak do doskonałości jeszcze trochę brakuje. No, ale nikt nam nie obiecał, że Włodek usiądzie koło nas i będzie nawijał.

I to by było na tyle. Gierka fajna. Dopracowana, aczkolwiek wiele można jeszcze zmienić. Niestety nie doczekałem się next-genowej FIFY. Jednak polecam, naprawdę polecam.
    Ostatnio edytowane przez -=Rafi=- ; 15-10-2009 o 18:15
    "Jestem takim gnojkiem, że wchodzę codziennie na Pajacyka, najeżdżam mu myszką na brzuszek żeby narobić dzieciom smaka, a potem zamykam przeglądarkę."
    HashJama [Aim Hs] @ wiaderko.com - 193.33.176.15:27015 by Pukawka.pl
    HashJama [DM] @ wiaderko.com - 193.33.176.53:27015 by Pukawka.pl
    Odpowiedz z cytatem  

4. #4 Odp: Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    el Wymiataczos Awatar KgC.
    Poprawione błędy z 09 i oczywiście grafika polecam...
    Pomogłem
    Najlepszy serwer Free For All 32 sloty - 80.72.37.13:27020
    Najlepsze forum Counter Strike, Serwery Cs 1.6, AMXX, HLDS, Poradniki by Cs-Stajnia.pl
    Odpowiedz z cytatem  

5. #5 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Banned
    Jak dla mnie dosyć dobrze wszystko wygląda. Lecz ciągle irytuje mnie to czemu na ps2,3 jest więcej trików. Posiadam wersje na PC oraz PSP.
    Odpowiedz z cytatem  

6. #6 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Starsza lamka
    Fajna gra tylko słaba wytrzymałość bo mi płytka pękła
    Odpowiedz z cytatem  

7. #7 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Lamka Awatar maly_glod
    Jak dla mnie nie ma NAPRAWDĘ znaczącej różnicy między tą wersją a poprzednimi. Mam nadzieję, że fifa11 będzie wyglądać tak jak na konsolach.
    Odpowiedz z cytatem  

8. #8 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Lamka
    Mam nadzieję, że fifa11 będzie wyglądać tak jak na konsolach.
    Tez na to czekam ah
    Odpowiedz z cytatem  

9. #9 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Lamka Awatar antywsl
    będzie będzie :)
    już mówili na hyper, że fifa 11 będzie miała grafe na pc taką jaka jest na konsolach. Więc będzie ZAJEBIŚCIE..
    Odpowiedz z cytatem  

10. #10 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Lamka
    Ja myślę że fifa 11 jest bardzo fajna poprawiona grafika wszytko fajnie ale najlepiej to mieć na konsole.
    Ostatnio edytowane przez cozabezczelny ; 26-11-2010 o 16:45 Powód: reklama
    www.ufrags.fora.pl
    Prosze wchodzcie na tą strone
    Odpowiedz z cytatem  

11. #11 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Starsza lamka Awatar Ox my Oxide
    Jest to wspaniała gra sportowa.
    W porównaniu z poprzednimi częściami ta jest zdecydowanie górą.
    Bardzo innowacyjna.
    Grafika stoi na najwyższym poziomie.
    Niektóre rozwiązania przypominają PESa co nie musi być złe.

Plusy:

* - grywalność
    * - grafika
    * - wspaniały dźwięk
    * - dobra sterowność

Minusy:

* - brak

I nawet Tania aż całe 89 zł ;D
    Promuje przemoc, a całą resztę mam w dupie.
    Odpowiedz z cytatem  

12. #12 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Spamer Awatar von Richthofen
    Nie wiem, czy rozmawiacie o grze na pecety, czy też na konsole, lecz muszę dodać, że na PC grafika woła o pomstę do nieba. Trochę przesadzili w czerwonymi kartkami, bo łapię je jak na lekarstwo. Zaś na ps3 nie ma prawie szans na czerwień, za to dostaje się za byle co żółć. Tak więc zwariowany jest ten świat, ale urok to urok. Szkoda, że manager wciąż ten sam,

von Richthofen
    Odpowiedz z cytatem  

13. #13 Odp: [Opinia] Porozmawiajmy o FIFA 10 - czyli Wasze recenzje. 
    Lamka Awatar CyNaMoNoWaTy^^
    Best of the best
    Odpowiedz z cytatem