Ostatnio coraz więcej osób pisze do mnie w sprawie zrobienia fragmovie, czy to klanowego czy dla jednego gracza. Postanowiłem więc napisać poradnik jak samemu przy użyciu programów takich jak Sony Vegas (w moim przypadku wersji 7) oraz Photoshopa stworzyć własny film prezentujący naszą grę.
Zapraszam do lektury!
Podstawą w tworzeniu FM sa akcje. Jeśli mamy już demka z nimi a nie pliki avi to żaden problem.
Ściągamy Frapsa
Tworzymy folder w którym mają sie zapisywać pliki avi. i ruszamy do nagrywania akcji. Samo nagrywanie jest bardzo proste więc je pominę. Największą wadą frapsa jest rozmiar plików avi. który może sięgać nawet 250MB. Należy pamiętać aby nagrywanie akcji rozpocząć 5/6 s wcześniej i tak samo po końcu akcji. Dlaczego dowiecie się dalej.
Gdy już mamy gotowe akcje zaczynamy pracę w Sony Vegas.
W otwartym oknie na dole ekranu mamy zakładkę "Media generator" Klikamy i wybieramy po lewej tekst. Wybrany rodzaj tekstu klikamy i przeciągamy na to pole :Następnie po wpisaniu tekstu klikamy na niebieski trójkąt w lewym górnym rogu i przeciągamy go w prawio. Dzięki temu teksy pojawi sie na ekranie powoli a nie nagle.Liczby informują nas ile czasu trwać będzie wchodzenie elementu na ekran.
Następnie podkładamy muzykę.
Przechodzimy do zakładki "Project Media" i klikamy na ikonę folderu na pasku. Wybieramy interesujący nas utwórPiosenkę przeciągamy tak samo jak tekst tyle że poziom niżej.
Teraz pora na akcje. Otwieramy je tak jak muzykę.
i przeciągamy na pasek za tekstem.
Teraz nasze okno pracy powinno wyglądać mniej więcej tak:Zwróćcie uwagę na cyfry w ramkach. Są to numery warstw. Nie należy kłaść wszystkiego od razu na pierwszych warstwach gdyż później nie macie miejsca aby włożyć coś przed nie, np playerbar.
Z pierwsza akcją robimy to samo co z tekstem (niebieski trójkąt). Wciskamy LPM na drugiej z kolei akcji i przesuwamy ją w lewo tak żeby nachodziła na poprzednią. Pojawi się niebieski X i licznik czasu. Czas już opisałem wyżej.Schodzimy na dół to zadładki "Transmition" i wybieramy dowolne przejście. Przeciągamy je na pole pracy i puszczamy na niebieskim X. Kiedy mamy już wszystkie akcje które chcieliśmy przygotowane w ten sposób pora zabrać sie za efekty. Klikamy w zakładkę "Video FX" i z tabelki obok wybieramy efekty które przeciągamy bezpośrednio na plik video na pasku.Gdy zakończymy prace z efektami przechodzimy ponownie do zakładki "Media generator" i wybieramy "Credit roll" z tabelki obok. Przeciągamy i wpisujemy wszystko cho potrzebne. Pamiętajcie o tych niebieskich trójkątach, unikniecie pojawiania sie grafik i video znikąd.
Jeśli utwór który wybraliście jest za długi kierujemy muszkę na jego koniec i przesuwamy w lewo. I znów zabawa z nieb. trójkątem aby piosenka nie kończyła się nagle. Po zakończeniu pracy wciskamy PPM przed lub za materiałem i zaznaczamy.Wchodzimy teraz w zakładkę File na gorze i następnie klikamy "render as". Po zakończeniu zapisu mamy gotowy film.
Dodatkowe informacje1. EfektyEfekt będzie mniej więcej taki:
Można je dowolnie mieszać tworząc nowe. Należy unikać łączenia ze sobą efektów z tych samych grup. Tzn nap roznych rodzajów przyciemnien.
2. Playerbar
Właśnie dlatego nie kładziemy flików na pasku pracy od samej góry. Tworzymy w Photoshopie grafikę na której zapisujemy dane gracza i wszelkie inne informacje. Usuwamy tło i zapisujemy ją w formacie png.
i kładziemy ją na pierwszej warstwie paska pracy.3.Fraps
Przy nagrywaniu tym programem drastycznie spadają FPS'y. Nie ma to jednak żadnego wpływu ani na jakość obrazu ani na jego płynność. Program nie nadaje sie do nagrywania dzwieku z Counter-Strika.
4. Poradniki i pomysły
Wiele ciekawych rozwiązań znajdziecie na stronie netmovies.pl W dziale Tutoriale.
Mam nadzieje ze ten poradnik przyda się początkującym movie makerom w pracy.
Tutorial by AluCarD fixed by Seba.
Proszę nie kopiować bez mojej zgody.
Wykonane na potrzeby serwisu forum.wiaderko.com