W drugiej części swojego poradnika opiszę wam jak w prosty sposób można wykonać rzeczy które mogą znacznie ułatwić i dodać bajerów naszemu FM.
Nie są może to porady na bazie których można stworzyć pr0 FM ale na pewno będą pomocne.
Zapraszam do lektury!
1. Playerbar
Wspominałem o tym pod koniec 1 cz. poradnika. Teraz opiszę jak go wykonać.
Potrzebny będzie program Photoshop.
Tworzymy nowy plik o rozmiarach 1500x1000 i powielamy warstwę tło.
Następnie klikamy na pierwsza warstwę na oko w ramce, warstwa przestanie być widoczna. Nową warstwę wycieramy gumką. W trakcie wycieranie pokaże nam się coś takiego.
Na czystym tle malujemy dowolne kształty i wpisujemy
to co chcemy. Następnie zapisujemy plik w formacie png. Tak przygotowany plik wklejamy w Sony Vegas nad warstwami na których mamy video.
W ten sposób, efekt znacie:
Możemy w ten sposób wrzucać do naszego FM dowolną grafikę, herby klanowe, bronie, co tylko chcecie. Pamiętajcie o formacie .png!
2. Przybliżenie/oddalenie/obracanie ekranu.
Używamy go jeśli chcemy dokładniej pokazać jakiś element na ekranie. Przydatny będzie również przy odpowiednim ustawieniu playerbaru na ekranie. Klikamy na element zaznaczony kółkiem.
Otwiera nam sie na dole okno:
Chwytamy za róg ekranu w oknie i przybliżając do środka mamy zoom, oddalając analogicznie. Aby przybliżenie trwało od samego początku do końca bez ruchu najpierw ustawiamy zoom tak jak chcemy i przeciągamy suwak (jest zaraz pod oknem podglądu) na sam koniec sekwencji i wykonujemy delikatny ruch aby przybliżyć oddalić dzięki czemu zoom się zapisze. Jeśli chcemy zrobić stopniowe przybliżenie najpierw przesuwamy suwak potem ustawiamy zoom. Wtedy przybliżenie stopniowo zbliży się/ oddali od wyznaczonego pkt.
3. Przejścia
Tutaj nie ma żadnych trudności w ich dodawaniu które opisałem w 1 cz.
Dodajemy tylko jedno przejście na jeden niebieski X, każde następne usuwa poprzednie. Pozostaje nam tylko wybrać takie które nam odpowiada.
4. Efekty
Zawiera się w nich największa frajda która przy połączeniu z wyżej wymienionymi sposobami dają niekończące się możliwości.
Efekty które mamy w ramce są tylko propozycjami. Po przeciągnięciu efektu na plik video otwiera nam się okno w którym możemy go dowolnie edytować i zmieniać jego ustawienia. Dodanie kilku efektów również możemy konfigurować wg. swojego upodobania. W czerwonym kółku zaznaczyłem ikonę którą trzeba odznaczyć aby mieć podgląd na tworzone przez siebie efekty.
5. Przyśpieszanie/zwalnianie
Macie za długą akcję? Chacie ja w pewnym momencie przyśpieszyć lub zwolnić przy ładnym hs'ie?
Już piszę jak to zrobić. Klikamy PPM na video i zachodzimy do:
Na linii która pojawiła się na vide wybieramy sobie fragment który chcemy przyspieszyć i ustawiamy na jego brzegach po 2 pkt z każdej strony. Pkt dodajemy przez kliknięcie PPM i Add point.
Kiedy mamy coś takiego wciskamy LPM na linii pomiędzy pkt i przesuwamy w górę (szybciej) lub w dół (wolniej). Przy przyśpieszaniu fragment się skraca, przy zwalnianiu wydłużą. Przy skróceniu pokaże się coś takiego:
Łapiemy myszką za prawą krawędź i przesuwamy aż wcięcie zniknie. Jeśli zwalnialiśmy przeciągamy w lewą stronę do momentu aż się ten znacznik pojawi. Oznacza on odtwarzanie tego samego materiału od początku. Więc lepiej niech video kończy się zam gdzie powinno, nie rozciągajcie ich chyba ze potrzebne jest wam to do przejście.
To chyba wszystko co chciałem tu opisać, mam nadzieję ze pomoże wam to. Jakość waszych FM zależy teraz tylko od waszej pomysłowości i stopnia w jakim wykorzystacie Sony Vegas i Photoshopa.
Jeśli coś z tego co napisałem jest nie jasne piszcie tutaj, postaram się pomóc.
Pozdrawiam
Tutorial by AluCarD
Proszę nie kopiować bez mojej zgody.
Wykonany na potrzeby serwisu forum.wiaderko.com