Wcześniej pisałem że napisze poradnik o animacji nieba więc to robię. Tak więc co wam będzie potrzebne:
1. HLAE
2. HLAE Sky Pack
3. Sony Vegas (wersja dowolna)
4. Photoshop lub jakiś grafik.
Tu linki:
I robimy tak: Wrzucamy pliki z zielonym niebem do folderu z CS'em.
Odpalamy CS'a przez HLAE i wpisujemy komendę"Dysk:\Program Files\Steam\steamapps\nick\counter-strike"
Niebo zmieni nam się na zielone.mirv_fx_skyhd 2
Nagrywamy sobie dowolną sekwencję/akcje i importujemy do Vegasa. (import macie opisany tutaj Z dem. na Avi. za Pomocą HLAE i SV )
Teraz tworzymy sobie w photoshopie chmury. Zrobię takie przykładowe i wrzucę gdybyście nie mieli dostępu.
Otwieramy Ps'a i nowy plik. Wymiary takie jak macie projekt w SV, w moim przypadku 1280x800(HD). Kolory wybiorę sobie czarny i niebieski.
I teraz wybieramy kolejno:
Filtr->Rendering->Chmury
Filtr->Rendering->Chmury różnicowane
Zapisujemy plik i odpalamy Vegasa.
Po importowaniu plików do Vegasa warstwę z mapą kładziecie na jakaś tam warstwę a chmury pod nią.
Wchodzimy w zakładkę Video FX i wybieramy Chroma Keyer. Jest to plugin dzięki któremu możemy wyciąc z obrazu/video dowalony kolor.
Nakraplaczem wybieramy niebo. Pokaże nam się nasze niebo Stworzone w Ps'ie. Teraz zostaje tylko animacja.
Opisana jest ona w innym poradniku więc nie będę się powtarzał. Efekt wyszedł mi mniej więcej taki:
Tutorial By AluCarD
wykonany dla serwisu forums.wiaderko.com
Proszę nie kopiowac bez mojej zgody