Początek nowego roku jest dobrym czasem, aby podsumować to, co działo się w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Rok 2009 był pełen zmian dla serwerów HashJama. Wiele osób odchodziło, sporo również przybyło. Nie sposób wymienić tu wszystkich ludzi, którzy mieli wpływ na kształtowanie się przyszłości naszych serwerów, ale postaram się wymienić najważniejsze wydarzenia, wraz z osobami, które się do tego przyczyniły.
Ten rok zapoczątkował zmiany w naszych szeregach. Z posady HeadAdmina został wyrzucony add, który po prostu zaczął sobie olewać serwery. Nowym administratorem zarządzającym serwerami został szukam bana. Od początku w jego rękach jest serwer TP, wtedy doszedł jeszcze FFA. Wszystko układało się 'po naszej myśli'. Wtedy naszły mnie pewne pomysły i sugestie co do serwerów. Napisałem do mosh`a i w marcu zeszłego roku dostałem pod opiekę serwer DM, który z sukcesami jest uczęszczany przez graczy do dzisiaj. Początki były naprawdę trudne, po wielu zmianach na serwerze w końcu został mod DM z opcją 'każdy na każdego.'
Kolejnym ważnym krokiem było dojście do naszej ekipy naven`a, który próbował coś zrobić z rozsypanego serwera FFA. Powstał tam serwer 4FuN. Na serwerze nie przybyło graczy, wręcz ich ubywało. Naven postanowił zrezygnować z prowadzenia serwera i wtedy pojawił się JaneK~, jeden z adminów, który jest z wiaderkiem od początku. Wziął pod opiekę serwer FFA, postarał się coś z niego zrobić i z moją drobną pomocą udało się.
Kolejne wydarzenie to powstanie następnego serwera powered by wiaderko. ZombieMod, powstał w sumie tylko dlatego, żeby w końcu wprowadzić coś ciekawego, a nie tylko FFA i TP. Myśleliśmy, że jakiś mod by się w końcu przydał i padło właśnie na Zombie. Jednakże, po kilkunastu tygodniach serwer zaczął 'nawalać', bo tworzyły się dość spore lagi, postanowiłem coś wymyśleć. Próbowałem coś z tym zrobić, ale niestety nic nie wyszło. Wtedy admini serwerów HJ wpadli na dobry pomysł, aby kolejnym serwerem, który powstanie był Aim. Pomyślałem, czy właśnie nie lepiej byłoby przerobić Zombie na Aima i również się udało. Teraz na wiaderku możemy zagrać aż na 4, naprawdę popularnych i zadbanych serwerach. Możemy się cieszyć tym, co udało się nam razem osiągnąć. Mam taką nadzieję, wraz z administracją, że ten rok będzie jeszcze lepszy od zeszłego i że będziemy mogli dalej czerpać radość z tego co robimy.
Chciałbym podziękować wszystkim administratorom serwerów HJ, a w szczególności HeadAdminom - szukam bana i Jankowi za to, co wspólnie zrobiliśmy i mam nadzieję co wspólnie zrobimy w przyszłości. Serdeczne podziękowania również dla graczy, bez których nie byłoby nas na arenie Counter-Strike`a.
P.S. Jeśli o kimś lub o czymś zapomniałem to wybaczcie, ale nie łatwo jest zapamiętać przebieg całego roku :P