Cześć.
Święta Bożego narodzenia juz co raz bliżej, może od razu przejdę do sedna tematu, otóż: mam w domu kasetę z takimi fajnymi utworami świątecznymi. Polskie kolędy i pastorałki - dość stare. Problem tkwi w tym, że nie mam opakowania od tej kasety a sama kaseta też nie jest opisana - gładka, bo przegrywana. Nie znam wykonawców. Jakość tych utworów no nie jest już pierwszej klasy. Dlatego poniżej napiszę tekst, (który pamietam) dwóch piosenek a może ktoś z Was zna i wie gdzie mogę nabyć te utwory (na płycie rzecz jasna, albo skąd je ściągnąć). Oto one:
"Jest taka niespodzianka, raz w grudniu od poranka
Gdzie wszystkie zwierzęta wiejskie gadały ludzkim głosem.
Pies mówi o swym losie: hau hau - mam dosyć życia w biedzie,
psie życie na łańcuchu i wieczną pustkę w brzuchu.
(...)
Koń burczy niskim basem: hej hej! wy ludzie tam pod lasem,
włączę się do zabawy gdy dacie świeżej trawy.
Krowa na polu śpiewa: mu mu - czy mnie słuchacie drzewa,
śniła mi się dziś rzeka a w rzece pełno mleka.
(...)
Więc wszystkie zwierzęta wiejskie na ósmą sie raz zmówiły
i choć sie bardzo bały , do miasta wyruszyły..." - i jakoś tak dalej to leciało, nie pamiętam tekstu.
Druga piosenka:
tytuł : "Mikołaju to już czas" ale nie w wykonaniu Krzysztofa Krawczyka a jakiejś kobiety (której niestety nie znam)
Jeśli ktos z Was zna albo orientuje sie z jakiego albumu są te dwa utwory to normalnie wielki buziak! ;)
Tak jak pisałam, mam w domu kasetę, której taśma się wcina i nie da sie słuchac - nie wiem co to za album, kto śpiewa. Liczę na to, że Wy mi pomożecie ;)
POZDRAWIAM i czekam na jakiś odzew ;)