UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj !

Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13
  1. #1 Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    młodszy pro Awatar ElektrycznyOrzel
    Znalazłem kilka niezwykle ciekawych artykułów dot. słuchawek.
    Jeżeli rady userów z tego forum nie wystarczają, proszę przeczytać te artykuły(nie sponsorowane jak pclab):

Wybieramy słuchawki do CS?a za 100-200zł | Opinie, Recenzje, Komentarze, Słuchawki, Windows 7, Głośniki, Zasilacz
    Polecane komputerowe karty dźwiękowe | Opinie, Recenzje, Komentarze, Słuchawki, Windows 7, Głośniki, Zasilacz
    Polecane słuchawki nauszne do gier | Opinie, Recenzje, Komentarze, Słuchawki, Windows 7, Głośniki, Zasilacz
    Felieton: Jak samemu wybrać słuchawki | Opinie, Recenzje, Komentarze, Słuchawki, Windows 7, Głośniki, Zasilacz

Postaram się zacytować najciekawsze fragmenty:
    Gdy już wiesz ile chcesz wydać na swoje słuchawki, musisz podjąć ważną decyzję: czy chcesz mieć słuchawki zamknięte czy też otwarte. Słuchawki zamknięte mają na ogół inną zdolność reprodukcji sceny dźwiękowej, a co za tym idzie – w nieco inny sposób układają dźwięki w przestrzeni, często gorzej i bliżej słuchacza niż słuchawki otwarte. Są też mniej wygodne, choć to zależy od konkretnego modelu słuchawek i konkretnej głowy. Cechują się za to dobrą izolacją od otoczenia, dzięki czemu jeśli przyjdzie grać w głośnym pomieszczeniu, pozwolą wychwycić każdy i skupić się tylko i wyłącznie na grze. Ceną komfortu oczywiście jest zapewnienie izolacji na takim poziomie i im większa tym większe prawdopodobieństwo że krócej da się w nich wytrzymać, ale nie ma przecież róży bez kolców.

Drugą grupą są słuchawki otwarte i półotwarte – wybierać je należy wtedy, gdy gra się w ciszy, bez jakichkolwiek dźwięków rozpraszających lub po prostu ze zdolnością odizolowania się samym w sobie i skupieniu na grze. Na ogół są wygodniejsze od słuchawek zamkniętych, posiadają też szerszą scenę w której można poruszać się z większą percepcją, ale wadą jest tutaj tak jak wspominałem mniejsza izolacja od hałasów z zewnątrz, a nawet jej brak.
    Kolejna decyzja dotyczyć powinna mikrofonu. Co prawda nie jest on niezbędny do gry, ale w potyczkach sieciowych bardzo ważne jest aby czytelnie komunikować się z innym teammate’em.

Rozwiązanie w postaci zintegrowanego mikrofonu ma swoje plusy i minusy. Teoretycznie zwalnia z posiadania przed sobą albo przy sobie kolejnego kabla i osobnego mikrofonu, jednakże w przypadku awarii i odsyłaniu na gwarancję, właściciel pozbywa się całych słuchawek a nie tylko mikrofonu. Dodatkowo w przypadku próby używania słuchawek jako modelu odsłuchowego albo outdoorowego, mikrofon będzie powodował przynajmniej uczucie dyskomfortu.

W słuchawkach tanich, zwłaszcza „specjalnie dla graczy” takich jak wciskane na bezczelnego każdemu i wszędzie Creative Fatal1ty, mikrofon jest tak słabej jakości że o jego uszkodzenie po intensywnym tygodniu użytkowania naprawdę nietrudno.

Mikrofon nabywany osobno w teorii odejmuje nieco komfortu bo trzeba poprowadzić drugi kabel i mieć go przy sobie, albo przyczepiony do ubrania, albo stojący. Jednakże daje o wiele większe możliwości doboru urządzenia pod siebie, pod własne preferencje i przede wszystkim – budżet. Są na rynku dostępne bardzo dobre mikrofony takie jak Zalman ZM-MIC1 które przyczepia się na kabel słuchawkowy, dodatkowo oferujące jakość przekazywania głosu kilkakrotnie lepszą od mikrofonów zintegrowanych w niektórych modelach słuchawek.

Przy wyborze osobno słuchawek i mikrofonu budżet może się powiększyć o np. 20zł, jednakże na ogół uzyskuje się lepsze słuchawki i lepszy mikrofon niż w przypadku takiego zakupu zintegrowanego jednego z drugim.
    Karta dźwiękowa ma również swoje znaczenie w przypadku reprodukcji dźwięku oraz pozycjonowania źródeł w przestrzeni. Zasada jest tu taka sama jak w przypadku kompletowania droższych zestawów audio – każdy element ma swoją określoną rolę. Dobieranie słuchawek za 200zł pod integrę może być tragiczne w skutkach i w zasadzie i tak zakończyć się przymusem zakupu osobnej karty dźwiękowej, z kolei kupowanie byle jakich słuchawek pod lepszą kartę dźwiękową również nie ma sensu. Dlatego do budżetu należy zawsze doliczać ewentualną dopłatę do karty.
    Integry i tanie karty USB
    Jeśli już ktoś musi korzystać z karty zintegrowanej, musi dobrać sobie tanie słuchawki lub wybrać model niskooporowy, który będzie w stanie jakoś napędzić. Darować należy sobie jednakże karty USB dołączane do słuchawek oraz wszelkiej maści podobnej klasy produkty z Allegro. To że jakiś sprzedawca napisze że plastikowy klocek wielkości pendrive’a podpinany pod USB da „wspaniały dźwięk high definition” to zwykłe łgarstwo i próba oszukania kupującego. Porządne karty na USB zaczynają się niestety od poziomu 200zł, jednakże w ich przypadku dźwięk faktycznie jest mocnym krokiem do przodu względem tego jaki wydobywa się z kodeków zintegrowanych.
    Gdy rodzi się pytanie czy najpierw kupić kartę a potem słuchawki, czy też na odwrót – moje zdanie jest takie: najpierw słuchawki, potem karta. Wynika to z bardzo prostego względu że słuchawki muszą, bez względu na pułap cenowy, się dobrze „dotrzeć”, mówiąc popularnymi terminami: „wygrzać”. Przekładając to na język prostszy, chodzi o rozruszanie się przetworników i membran jako że jest to sprzęt nowy i nieużywany. Podczas korzystania ze słuchawek, może się zdarzyć że kilkakrotnie zmienią swoją sygnaturę dźwiękową, choć w 99% przypadków niesie ona zmiany na lepsze. Dlatego jeśli po zakupie nie jesteś zadowolony z dźwięku jaki oferują, daj im tydzień na dojrzenie lub podepnij pod lepsze źródło zamiast pod integrę, dopiero potem zastanawiaj się nad sprzedażą. W momencie zaś gdy już kupisz kartę dźwiękową – będziesz miał słuchawki w pełni wygrzane.
    Zjawisko powstawania słuchawek klasy “4gamers”
    Szczerze, uważałem i nadal uważam że wszelkie Siberie, 5Hv2, czy też Fatal1ty są w mniejszym bądź większym stopniu przereklamowane, a polecane głównie na forach CS.. i co ciekawe, nie tylko ja mam właśnie takie zdanie na ten temat. Pojęcie słuchawek dla graczy powstało w celach czysto marketingowych – dobierając odpowiednie słuchawki stereo lub też z mikrofonem, uzyska się o wiele lepszy sprzęt. Gry nie stawiają przed słuchawkami w zasadzie żadnych większych wymagań. Jeśli więc słuchawki sprawdzają się bardzo dobrze w muzyce, głównie pod kątem separacji i rozmieszczania dźwięku, nie będą miały najmniejszego problemu z jakąkolwiek grą. Mic zawsze też można dokupić osobno co tylko pozornie jest kiepskim rozwiązaniem.

Tak samo można powiedzieć o słuchawkach 5.1. Ich dźwięk jest ekstremalnie sztuczny, ma się wrażenie że siedzi się w metalowym pudełku. Poza tym jest to sprzęt drogi i w cenie jaką trzeba za nie zapłacić można dostać już naprawdę niezłe słuchawki.

Z kolei argumentowanie że dane słuchawki dla graczy są dobre bo jakiś tam klan ich używa, jest po prostu niewyobrażalną pomyłką – taki fakt nigdy nie był, nie jest i nie będzie dowodem na to że konkretne słuchawki są dobre, do tego najczęściej są one przekazywane członkom ekip na zasadzie sponsoringu ze strony danej firmy.
    Co może się kryć pod tym wstępem? Na ogół jedna rzecz – marketing. A już w szczególności kwestia słuchawek “4 gamers”. Pisałem o tym we wstępie w Polecanych słuchawkach na łamach forumpc.pl, jednak myślę że pokrótce warto przypomnieć tą treść.

Nadrzędną zasadą jest ta, że to iż producent określił dane słuchawki jako “dla graczy”, nie znaczy wcale że jest to dobry wybór. Będzie tego pełno w sklepach komputerowych, ale należy pamiętać że dobrych słuchawek nie dostanie się na ogół w komputerowym sklepie – wyjątkiem jest np. Komputronik, który oferował swego czasu bogaty wachlarz Sennheiserów i KOSSów, obecnie też i AKG. Prawdą niestety jest najczęściej że słuchawki dla graczy są kiepskimi wyrobami z ładnym pudełkiem. dobrze pozycjonujące słuchawki stereo są nie tylko częstokroć lepiej wykonane, ale brzmią lepiej, naturalniej i są o wiele bardziej uniwersalne, posiadając wartość muzyczną nieporównywalnie większą od słuchawek dedykowanych dla graczy czy też 5.1. Tam z kolei dźwięk jest po prostu nierealny, pudełkowy, metaliczny i bardziej dezorientujący niż pomagający zlokalizować przeciwnika.

Oczywiście to wszystko jest prawdą.
    Trochę o tym w skrócie można przeczytać w tym temacie:
    Sprzęt pr0 g3jm3r$ [LUKNIJ]

Mam nadzieję, że to komuś pomoże.

Pozdrawiam EO
    Jeśli Ci pomogłem - przeczytaj to i stosuj się do wskazówek zawartych w tym tekście !

Na Forum Wiaderko w ramach wdzięczności obdarowujemy użytkownika właśnie gibonem.
    Odpowiedz z cytatem  

2. #2 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Ano dobre, dobre :]
    Odpowiedz z cytatem  

3. #3 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Lamka
    Gdy rodzi się pytanie czy najpierw kupić kartę a potem słuchawki, czy też na odwrót – moje zdanie jest takie: najpierw słuchawki, potem karta. Wynika to z bardzo prostego względu że słuchawki muszą, bez względu na pułap cenowy, się dobrze „dotrzeć”, mówiąc popularnymi terminami: „wygrzać”. Przekładając to na język prostszy, chodzi o rozruszanie się przetworników i membran jako że jest to sprzęt nowy i nieużywany. Podczas korzystania ze słuchawek, może się zdarzyć że kilkakrotnie zmienią swoją sygnaturę dźwiękową, choć w 99% przypadków niesie ona zmiany na lepsze. Dlatego jeśli po zakupie nie jesteś zadowolony z dźwięku jaki oferują, daj im tydzień na dojrzenie lub podepnij pod lepsze źródło zamiast pod integrę, dopiero potem zastanawiaj się nad sprzedażą. W momencie zaś gdy już kupisz kartę dźwiękową – będziesz miał słuchawki w pełni wygrzane.
    Czyli jak Kupie CALI to mogę je parę dni potrzymać na Integrze?

A poza tym temat bardzo mi pomógł, podziękowania ode mnie za czas włożony w ten temat, myślę że pomoŻe wielu ludziom.
    Ostatnio edytowane przez ElektrycznyOrzel ; 19-08-2010 o 14:08
    Odpowiedz z cytatem  

4. #4 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Tak możesz...

"pomorze" to jeśli chodzi o część naszego pięknego kraju, gdy piszesz o pomocy innym ludziom pisze się - "pomoże"
    Odpowiedz z cytatem  

5. #5 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Lamka Awatar sahar1920
    Dzieki za pomoc temat jest super wykonany i wogole xtra ;]
    Odpowiedz z cytatem  

6. #6 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Lamka Awatar Wolfcry
    Najlepiej kupcie QPAD QH-1339 za 1100zł, słuchawki "Pro Gejming" a będziecie jak FX'y i jeszcze skill wam przyjdzie! Najgłupsze myślenie jakie tylko może być :P temat bardzo dobry. A tak ode mnie to jeśli macie 500zł na słuchawki pro elo hajtowe to kupcie sobie lepiej wbudowaną kartę dźwiękową i fajne słuchawki za 200-250zł, nie ma co inwestować w usb'y tak jak kolega napisał. Czemu aż tyle na kartę? ;P bo płacimy w końcu za jakość a nie za usb od ss'a za 100zł które bardziej pustoszy kieszeń zamiast pomóc. 2-3x tyle oraz trochę miejsca w kompie i mamy dobrą "wbudowankę" ;) ale z jej zakupem też trzeba uważać.
    Ostatnio edytowane przez Wolfcry ; 18-11-2010 o 15:16
    Odpowiedz z cytatem  

7. #7 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Spamer
    Tak, wiem jestem archeologiem. Ale mam pytanie: lepszy koss ur40 + majk zalmany, czy siberia v2?

Zdecydowałem się na te ur40 , ale mikrofon... na zdjęciach, to on nigdzie nie wygląda jak mikrofon ;p ma tą zaczepkę i tyle ;p ocb?
    Nie będzie on za daleko od ust?
    Ostatnio edytowane przez StormRage ; 09-06-2011 o 08:47
    Odpowiedz z cytatem  

8. #8 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Zalman? Spokojnie będzie Ci ładnie ściągał. Do kabla zaczep, jak będzie się zsuwał wtedy podłóż złożoną kartkę.
    Odpowiedz z cytatem  

9. #9 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Spamer Awatar yankes01
    IMHO
    ss siberia v2 usb sa pro hajt zajebi*** moze sa one przereklamowane troszke ale do cs i css sa zaje ku*** biste !!!
    No i jeszcze ta krta dzwiekowa dolaczona do nich...
    NO NORMALNIE CUD, MIÓD I ORZESZKI !
    Odpowiedz z cytatem  

10. #10 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Spamer z doświadczeniem Awatar Nightmare~
    IMHO
    ss siberia v2 usb sa pro hajt zajebi*** moze sa one przereklamowane troszke ale do cs i css sa zaje ku*** biste !!!
    No i jeszcze ta krta dzwiekowa dolaczona do nich...
    NO NORMALNIE CUD, MIÓD I ORZESZKI !
    ale mi się typie tak śmiać chce z ciebie że.......
    Odpowiedz z cytatem  

11. #11 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Spamer Awatar yankes01
    Cytat Zamieszczone przez Nightmare~ Zobacz posta
    ale mi się typie tak śmiać chce z ciebie że.......
    Już mam inne zdanie ;]
    My Channel YouTube Subskrybuj :)
    Pomogłem ? Postaw Gibona :]
    Odpowiedz z cytatem  

12. #12 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    młodszy pro Awatar ElektrycznyOrzel
    Oczywiście grałeś nawet na tanich Sennheiserach HD201 i karcie dźwiękowej za 100 zł.
    Tak się składa, że miałem na sobie jedne po drugich ostatnio - Siberie na dźwiękówce od SteelSeries i HD201 na interze.
    W HD201 NA INTEGRZE dźwięk jest bardziej wyrazisty, przestrzeń głębsza i ogólnie lepiej.
    Jeśli Ci pomogłem - przeczytaj to i stosuj się do wskazówek zawartych w tym tekście !

Na Forum Wiaderko w ramach wdzięczności obdarowujemy użytkownika właśnie gibonem.
    Odpowiedz z cytatem  

13. #13 Odp: Kupujesz słuchawki do Counter - Strike? Wejdź tutaj ! 
    Spamer Awatar yankes01
    Pierdol*** Sprzęt pr0 g3jm3r$'ki i kupcie Sennheiser HD 555 ( otwarte ) albo Sennheiser HD 380 ( zamknięte ) !

IMHO !
    My Channel YouTube Subskrybuj :)
    Pomogłem ? Postaw Gibona :]
    Odpowiedz z cytatem