Opiszę wam jak można kompilować mapki za pomocą programu KBAT.
1. Ściągamy KBAT'a - http://www.przeklej.pl/plik/kbat-v-1-8-exe-0004rgb4q40i
2. Robimy folder o nazwie kbat, na partycji, gdzie mamy zainstalowanego CS'a, wrzucamy do niego plik co ściągnęliśmy i wypakowujemy
3. Wrzucamy plik KBAT v 1.8.exe do folderu ZHLT
4. Wrzucamy plik *map (kompiluje TYLKO pliki *map) do folderu ZHLT
5. Uruchamiamy KBAT v 1.8.exe
![]()
6. Klikamy Ustawienia
7. W polach Kompilator CSG, Kompilator BSP, Kompilator VIS i Kompilator RAD wybieramy pliki hlcsg.exe, hlbsp.exe, hlvis.exe i hlrad.exe z folderu ZHLT, w polu Skompilowaną mapkę skopiuj do wybieramy np. folder ZHLT, a w polu Nazwa pliku mapy wpisujemy nazwę mapy, bez końcówki *map i klikamy OK
![]()
Na środkowym białym tle pojawiły się napisy.
![]()
Klikamy w Parametry, zaznaczamy Kompilację końcową i klikamy OK.
![]()
Do naszych napisów pojawiły się jeszcze nowe napisy ^^.
![]()
Teraz wystarczy kliknąć Kompiluj, wpisać nazwę pliku *BAT (obojętnie jaką np. sdgadg). Kompilacja powinna się już zacząć, wyskoczy carne okienko. Jeżeli ono zniknie od razu, to znaczy że coś jest źle (dłuuugo miałem ten 'błąd' ale zaradziłem ^^), jeżeli okienko będzie dłużej i było widać że coś się robi, to znaczy że jest dobrze i po czasie się skompiluje. Jeżeli jednak był błąd, w miejscu gdzie chcieliśmy kompilować (ZHLT) MUSI być plik .err
![]()
Plik *bat zapisujemy w tym samym folderze, gdzie jest plik *map! (czyli ZHLT)
TIP: w KBATcie możemy dodać pewny parametr, aby mapa nie potrzebowała pliku *wad na innych komputerach. Do pierwszej linijki dopisujemy -wadinclude nazwatextur.wad przykład linijki (po zaznaczeniu "kompilacji końcowej": D:\gry\kbat\ZHLT\hlcsg.exe zm_bunkiery.map -estimate -wadinclude bunkiery.wad (pamiętajmy też wrzucić plik *wad do folderu ZHLT)
Oczywiście zm_bunkiery nie ma niestandardowych textur.
Może być coś niezrozumiałe dla was, wiem - piszcie, bo też miałem dużo problemów z tym programem - może coś poradzimy[/code]
Z góry dzięki