Witam, chciałbym dodać na moją mapę działko ale nie wiem jak ;/ Możecie napisać jak je zrobić?
|
|
Witam, chciałbym dodać na moją mapę działko ale nie wiem jak ;/ Możecie napisać jak je zrobić?
hlmaps.noskill.pl Tworzenie map do Counter-Strike, Half-Life - Działka, lasery, rakiety Tutaj masz wszystko dokładnie opisane, w razie problemów pisz tutaj. Ja jestem z tym tematem dobrze obeznany.
próbowałem według tego poradnika i mi się nie udało.
1. Czy musi być tekstura " ORIGIN " i czy ten bloczek koniecznie musi mieć taki wymiar
2. Jak ustawić ambient_generic
3. Jak dokładnie ustawić byt func_tank
1.Musi być ale może być nawet rozmiar 16x16 nie musi być taki co jest pokazany na screenie.
2.Masz tam opisane. W target wpisujesz jaką tam nazwę dałeś target w działku np. Target>>> 3 Target>>>3
3.Masz mniej więcej opisane na samym dole co oznacza ile, napiszę jakbym ja to ustawił:
Yaw Rate - Tu podaje się szybkość ruchu bytu od lewej do prawej - najlepsze ustawienie to wartość 600
Yaw Range - To jest zakres kąta poziomego obrotu od lewej do prawej strony - 90 stopni -150 stopni
Yaw tolerance - To jest tolerancja ruchu poziomego (najlepiej ustaw na 1 )
Pitch Rate - Tu podaje się szybkość ruchu bytu od góry do dołu - najlepsze ustawienie to wartość 600 - 500
Pitch Range - To jest zakres kąta pionowego obrotu lufy od góry do dołu - 45 stopni
Pitch tolerance - To jest tolerancja ruchu pionowego (najlepiej ustaw na 1 )
Barrel Length - Tu podaje się długość całego działka - musisz zobaczyć ile wynosi i wpisać
Barrel Horizontal - Tu podaje się poziome przesunięcie osi wystrzału - tego nie pamiętam
Barrel Vertical - Tu podaje się pionowe przesunięcie osi wystrzału - też
Flash Sprite - Tu podaje się nazwę sprita pokazującego efekt wystrzalu z lufy np; sprites/muzzleflash2.spr - najlepiej bierz z valve/sprites tutaj najlepiej dać muzzleflash, żeby było widać strzał
Smoke Sprite - Tu podaje się nazwę sprita pokazującego efekt dymienia z lufy - tego nie trzeba
Sprite Scale - Tu podaje się wielkość sprita ( domyślnie 1 )
Rate of Fire - Ilość wystrzałów na sekundę - To już twoja wola
Damage per Bullet - Siła zadawanych uszkodzeń po zranieniu przez działko - też ty decydujesz
Bullet Accuracy - Tu można wybrać z listy dokładność strzału - najlepiej wybrać 0
0: "Perfect Shot" - perfekcyjnie
1: "Small cone" - dokładnie
2: "Medium cone" - średnio
3: "Large cone" - niedokladnie
4: "Extra-large cone" - na oślep
Bullets - Tu można wybrać z dostępnej listy pliku FGD typ naboju - wybierz byle jaki napewno nie ustawiaj żadnego bo nie będzie działać.
P.S - Na następny raz nie omijaj tylko czytaj dokładnie wszystkie rzeczy a potem mów
Ok, zrobiłem i prawie wszystko działa. jedyny mankament to to że podczas strzelania nie widać naboi.
Aha i jak można sprawdzić długość działka?
Nie widać naboi bo pewnie nie dałeś pliku do flash sprite. Można sprawdzić w widoku 2d, czyli poprzez siatkę.
zrobiłem działka ale jest problem gdyż :
1. nie mogę nimi sterować
2. mają "auto namierzanie" czego nie chcę :P
Chcę po prostu sam nimi sterować
Nie mam pojęcia czy po dodaniu tank controls coś się zmieniło .
Najwyraźniej nie ;p
1.Albo nie ma bytu func_tankcontrols, albo nie zaznaczyłeś we flagach obiektu bytu func_tank 'Controllable'
2.Nie zaznaczyłeś w func_tank w flagach 'Controllable'
Czyli jedna rzecz pokrywa 2 punkty :)
Zrobiłem byt func_tankcontrols - i wpisałem do niego nazwy 3 działek (rakietnica mortar i minigun) czyli "turret1"
W func_tank pozaznaczałem Controllable ( tylko kontrolowany ) Tak jak każesz.
Po kompilacji i wejściu na mapę działko ciągle we mnie strzela D:
Albo mnie nie lubi albo cos jest źle
Dałeś teksture origin?? Bez tego napewno działko nie będzie poprawnie działać
dałem do wszystkich 3 działek
Domyślam się że do func_tankcontrols nie trzeba dodawać originu.
Pozatym gdy dodaje func_tankcontrols o texturze klawiatury to po kompilacji mapy nie widać tego obiektu D:
func_tankcontrols powinno być pokryte teksturą AAATRIGGER.
Teraz działa ... prawie :D
mogę kontrolować tylko 1 działko D:
czy da się zrobić jeden kontroler do wszystkich działek ?
Wszystkie nazwy działek maja nazwę turret1
Da się zrobić jeden kontroler po prostu wpisywanie cały czas tej samej nazwy. Tylko jak tak zrobisz to będą kontrolowały wszystkie działka naraz i to nie będzie przyjemne.
Sorki że w temacie ale nie chce zakładać nowego.
Otóż robiłem tak jak należy i kiedy wchodzę na tą mapką z działkiem to cs się zamyka i wyskakuje mi komunikat ''mod numforname 1 not found''.
Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem co z tym zrobić?
| « Problemik z Vhe | Problem z VHE » |