Witam jestem początkujący w mappowaniu i mam pytanie :D.
W żadnym poradniku nie mogę tego znaleźć a mianowicie jak zrobić drzwi na mapce takie zeby sie normalnie otwieraly i zamykały?
|
|
Witam jestem początkujący w mappowaniu i mam pytanie :D.
W żadnym poradniku nie mogę tego znaleźć a mianowicie jak zrobić drzwi na mapce takie zeby sie normalnie otwieraly i zamykały?
Robisz 2 bloki o tak:
func_door > to sa drzwi robisz blok przekrztalcasz je w func_door_rotating i wszystko.
Zawias > dajesz go obok drzwi mozesz nawet dac go w drzwi :P pozniej zaznaczasz func_door, zawias i przekrztalcasz oba bloki jeszcze raz w Func_door_rotating
jak VHE cie zapyta o cos tam :p klikasz na Yes.
pozniej na zawias dajesz texture ORIGIN no i w grze normalnie wszystko dziala.
te głupie drzwi nie działają ... możliwe że coś źle robie .. jakbyś był tak miły i powiedział dokładniej jak to sie robi xd i mam pytanie czy te bloki mozna im podawac wlasne jakie sie chce wymiary czy trzeba robic takie jak tylko tam mozna ? bo mi wychodza albo za duze albo za małe .. i te drzwi sie nie mieszcza :( pomóż. . wytłumacz mi dokładniej te drzwi
blok mozesz robic jaki chcesz :P
wytlumacze ci to tak na babski ^^ rozum :P
robisz 2 bloki
zawias i drzwi
zawias pokrywasz textura ORIGIN
a drzwi jaka tam chcesz...
zawias dajesz z boku bo jak dasz na srodku to beda sie otwierac jak drzwi jakies w banku ;f tak dookola :P :P :P
pozniej klikasz na oba bloki > prawym > tie to entiry > func_door_rotating
i powinno dzialac...
Dobra już wiem ;]
Ostatnio edytowane przez Gordon ; 07-07-2008 o 17:01
no tak ale czy napewno beda sie drzwi otwierały czy trzeba ustawiac osi X y Z??:)
jak zrobisz jak wyzej napisalem no to beda sie normalnie otwieraly
a os X i Y jest od tego zeby drzwi sie otwieraly np. w dol albo w gore itd.
Zawias to jest os obracania sie drzwi, nie musi sie stykac z drzwiamy ;p
i gdy chcesz zaznaczyc same drzwi i os to naciskach ctrt+pierwszy klawisz myszki, wtedy nie bendzie ci zaznaczalo np podlogi lub scian
i jeszcze jak chcesz zeby drzwi otwieraly sie w te strone z ktorej stoi gracz zaznaczasz flage ONE WAY
a ja i tak tego nie qmam ; /
znaczy sie chodzi o to ze nie umiem edytowac tych osi X i Y zeby sie drzwi obracaly?
Wytlumaczy mi ktos co i jak?
Dam 2 gibony :D
na gorze krecisz tym czarnym kolkiem.. a w ktora strone to sobie zobacz na widok 2d ten po prawej (twojej prawej) od Camery :P
Wszystko działa, ale kiedy zaznaczysz oba bloki i razem przekształcisz w podwójny byt func_door_rotating.
Nem się chyba troszkę pomylił, bo jak przekształcałem te bloki oddzielnie, to mapa się nawet skompilować nie chciała. Chodzi o to, żeby oba były blokami (nie bytami) i jednocześnie ustawione na ten sam byt func_door_rotating. Ta zabawa w func_door na zawiasie była niepotrzebna...
Może ktoś zrobić filmik video bo ja nie mogę tego dopasować bo mi sie to wyrównuje do kratek grrr...
hah...
filmik...
dobre...
dam ci cos innego:
Counter-Strike Nonsteam :: Zaloguj <<< najlepsza konfiguracja VHE [wg mnie]
a jak chcesz zmniejszyc / zwiekrzyc siatke to klikasz "[" albo "]"
witam wszystkich mam takie pytanko czy może być inna tekstura niż ORING bo gdy robie kompilacje to pokazuje mi jakiś bląd i pisze tak "nie można znaleś określonego pliku" a niby mam ten plik w teksturach pls pomocy
A bez tego ORIGIN jak dajesz na mapie to ci się kompiluje ?
tak kompiluje się ale jak np:podchodzę do drzwi to one odlatują a potem znowu wracają
Wyślij .rmf, zobacze czy dobrze robisz.
nie zrobiles 2 blokow ( lub wiecej )
jeden ma byc pokryty tekstura origin (zawias) a reszta drzwi
wszystkie blocki zamien w func_door_rotating (zaznaczone wszystkie razem)
| « soccerjam jak zrobić piłkę dla wszystkich | Kod do drzwi » |