wiecie jak zrobic na vhe nastepujace rzeczy:
-jak zrobic dziure w scianie
-drabine
-drzwi
-i laser
prosze mi to powiedziec i wytlumaczyc gdzie sie to znajduje
|
|
wiecie jak zrobic na vhe nastepujace rzeczy:
-jak zrobic dziure w scianie
-drabine
-drzwi
-i laser
prosze mi to powiedziec i wytlumaczyc gdzie sie to znajduje
Jak zrobić dziurę i drzwi to masz w poradniku pierwsza mapa a jeżeli nie masz to z tad sciagnij drabinę tak robisz
1. Otwieramy edytor VHE.
2. Tworzymy nowy plik np. poprzez naciśnięcie kombinacji CTRL+N.
3. Za pomocą; narzędzia Kreator Obiektów tworzymy nowy obiekt.
Dajemy mu wymiary np. 4x40x208 (widzimy je na dolnym pasku edytora).
4. Następnie pokrywamy ten obiekt dowolną; teksturę;, ponieważ; obiekt ten jest w grze niewidzialny - po nim player się; porusza.
5. Kopiujemy ten obiekt zaznaczając go i wciskając kombinację; CTRL+C. Następnie klikamy prawym przyciskiem myszy w dowolnym miejscu np. na widoku z góry i dajemy Wklej specjalnie (dzięki temu obiekt będzie skopiowany dokładnie w to samo miejsce skąd był kopiowany).
6. Teraz przesuwamy w widoku z góry skopiowany obiekt w taki sposób, aby obydwa obiekty do siebie przylegały w taki sposób:
7. Na skopiowany obiekt nakładamy teraz teksturę drabiny, np. {ladder1 (znajdująca się w pliku halflife.wad).
Widzimy jednak, że tekstura nie wygląda najlepiej - jest za mała na naszą drabinkę.
Dlatego w opcjach teksturowania możemy dopasować dowolnie położenie i rozciągnięcie tekstury. Tak więc, zaznaczamy interesującą nas ścianę obiektu i w opcjach teksturowania w polu Skala: X wpisujemy np. 130 i wciskamy enter.
Tekstura się powiększyła, ale nadal nie jest wyśrodkowana. Aby wyśrodkować ją klikamy na C w opcjach teksturowania.
Teraz widać, że drabinka wygląda już naturalnie.
Pozostały jeszcze boki i góra drabinki. Oteksturowujemy ją niemalże identycznie jak przód drabinki, tylko że inną teksturę, o kolorze zbliżonym do koloru drabinki. Tutaj już nie trzeba niczego skalować; ani przesuwać.
8. Teraz pozostaje jeszcze przekształcić "Bryły" w "Byty". Zaczniemy od "fizycznej drabinki" - tej której player nie widzi. Klikamy na górnej belce na Narzędzia>Przekształć bryłę w byt.
Ukazuje nam się okienko, w którym wybieramy nazwę bytu, na który chcemy przekształcić bryłę.
Odszukujemy na liście bytu "func_ladder" i klikamy na niego. Wyłączamy okienko i już mamy "to po czym player faktycznie wychodzi".
9. Następnie zaznaczamy drugi oteksturowany teksturą drabinki obiekt. I tak samo przekształcamy w byt. Ale tym razem odszukujemy na liście bytu "func_illusionary". Klikamy na niego i widzimy szereg opcji związanych z tym bytem. Aby drabinka była przezroczysta musimy ustawić odpowiednie renderowanie i nasycenie.
Klikamy na Tryb renderowania i wybieramy Solidnie
Nasycenie natomiast ustawiamy na 255, co spowoduje, że kolor niebieski na tej teksturze w grze nie będzie widoczny.
10. Koniec. Tak powinna w grze wyglądać ta drabinka:
Przykładowy plik z drabinką: drabinka.rmf
Opracował Wojtek 'Wamper' ;)
Jak byś chciał link z źródła to masz :p a laser to nie wiem :p
Ostatnio edytowane przez peperoni_xD ; 21-09-2008 o 09:02
no dzieki napewno postawiam ci gibona :) wole zobaczyc na ta stronke jak zrobic drabine na vhe bo tam sa scrreny dzieki za pomoc :)
ej dalej nie wiem jak zrobic ta dziure w sciane bo mi podales program! a nie mam pliku pierwsza mapa
Ostatnio edytowane przez .InTeLiGenT ; 21-09-2008 o 13:33
aha sry :p zle mi sie kliklo teraz masz dobry link :p
Dziurę w ścianie to robisz blokiem.
Tworzysz blok wstawiasz tak by przechodził przez ścianę i klikasz "Wytłocz".
jak sie daje ten blok
Ostatnio edytowane przez .InTeLiGenT ; 23-09-2008 o 14:36
| « jest inny program??? | MAm proble korzystam z programu hamer cos tam > » |