Zacznijmy wiec.
Aprilia -włoska firma ,a wiec i włoska precyzja.
Firma dość długo utrzymuje sie na rynku,cieszy się bardzo dobrą opinią i jest ona w 100% poprawna,gdyż produkują skutery klasy Evo i Racing ,jaki i przystosowane do normalnej codziennej jazdy.Częste dolegliwości to oczywiście cylindry i tłoki które częst bywają zaniedbane,a sa to pięty skuterów.
Szczególnie ,że są to skutery 2 zaworowe,czyli nie posiadający miski olejowej ,a smarowane przez mieszankę oleju + Benzyny.
Flagowe skutery to SR i RS,bardzo podatne na modyfikacje.Bardzo popularne.
Jeżdziłęm na SR po Tuningu około 30 KM,zabawa super lecz spalanie na poziomie 10 l/100 przemawia ze nie jest to tania zabawa jakim jest zwiększanie pojemności.
CPI-Tajwanczyk,jak kto woli chińczyk.
Skutery raczej niskiej klasy ,ale robione nawet na dobrych podzespołach. Podobno ze starych cześci Peugeota,Yamahy itp.
Ta marka nie jest dośc stara i tez nowa,wyprodukowali pare nawet dobrych skuterów.
Aragon GP,Popcorn,GTR 50.
Skutery tej marki mają bardzo dobre przyspieszenie co mogłem sprawdzić poprzez Firmę Dim-pol w której jestem często i sprawdzamy wydajność.
Mankamentem są zrywające się paski,kłopaty z przełożeniami ,problemy z wtyrskiem,uszczelki,i pierścienie tłoka.
Ogółem pół gówno za dużą sumę ,bo standardowego Aragona nebędziemy za około 5 tyś. Cena spora nawet jak na takiej klasy towar.
Derbi - Kolejna piękna włoska firma.Bardzo dobra,wypuściła piękne flagowe ,wręcz reprezentacyjne pojazdy.
Derbi Senda,Predator,GP,GPR
Predator był wypuszczany w postaci Repliki sportowej.Jednostka pojazdu jest bardzo podatna na modyfikacje ,trochę mniej niż w Aprili ale stopień części zamięnnych jest spory.
Senda - pół cross pół ścigacz jak to nazwę ja. Motorek powstał pod serię Supermoto,jakim są crossy na oponach do dróg asfaltowych .
Posiada Silinik AM6 taki jak w Peugeocie i TZR.Skrzynia 6 biegowa ,zapewania nad dynamiczna i ekonomiczną jazdę.Seryjnie nie ma zabawy ,gdyż blokady nas powstrzynują,ale po zdjęciu (90Km/h) zaczyna sie frajda.Spokojnie wstaje na koło,bez problemów też zahamujemy bo mamy do dyspozyci 2 hamulce tarczowe 1 tłoczkowe. Senda często uzywana jest do stuntu. Stelaż i jazda.Częsci zamiennych do Sendy jest niestety nie za dużo,gdyż jest ona mało popularna w polsce ,ale to sie zmienia.
GP - Poprowadzona w sposób łamany rama,nadaje GP sportowy wyglad,a serce skuterka ,posiada wszystki atuty Predatora tylko jest on lekko dopicowany.
Osiągi podobne.
GPR - Silnik sendy,obudowa ścigacza.Piękny skutero podobny pojazd za cholendarne $$. Wystepuje też wersja 125ccm3 która rozbuja się do około 180KM.
Derbi jest drogą marką,wystarczy popatrzeć na allego,i zobaczyć ceny niektórych pojazdów,aż boli głowa co ?
Honda - znamy tą firme od lat i każdy zna zalety wiec sie nie rozpisuje.
Jeden z moich faworytów !
KEEWAY jest zarejestrowaną w Europie marką chińską Qianjiang Group.
Choć są produkowane na węgrach .
Skutery Dobre i tanie,miałem przyjemnosć porównywać F-acta,Matrixa i jakiegoś tam jeszcze i skuterk odziwo mimo mojej jazdy ( wymagam sporo od sprzętu),wytrzymały one i nadal sprawują sie dobrze u nowych nabywców.
Ale są wady,skutery bardzo chorują na lagi i cylindry,zrywanie pasków tez należy do czestych usterek. Gażnik to jak prawie kazdy chinol ma do dupy.
Standardowo dostajemy alarm i odpalanie/gaszenie z pilotka.Fajny gadzet gdy rano chcesz podgrzać silnik przed jazdą.
Od siebie nic nie dodam bo ta firma mnie nie zadowala. Zrywność słaba,i jednostka też.
Kingway. - Nie ma co opisywać,kupujesz w konieczności ,choć ludzie nabywajacy to sprzedają uslinie za grosze po 2 miechach z powodu czestych usterek.
Widziałem jak rama w tym ala crossie złamała sie na małym wertepie. I jak tu być bezpiecznym ?
Kymco, a właściwie Kwang Yang Motor Co, Ltd - tajwański producent skuterów i motocykli. Hasło reklamowe promujące markę:"Better Than Best".
Palce mnie bolą wiec kopiuje z Wikipedi xD
Skuterki bardzo dobrej jakości,firma na ogół powastała razem z Hondą, i skutery produkowane na jej licencji mają bardzo dobrą żywotność i spisują się świetnie ! Bazując na technologi Hondy ,powstają super maszyny za marna kasę.To jest Tajwańczyk a nie Chiniol wiec jest róznica,6 milionów sprzedanych sztuk nie kłamię.
Kolega posiada Super 8 i chodzi super. 4 suw spełnia pięknie swe zadanie rozpędzając skuterek do 70km/h.Dobrze jak na 4 paka , z osoba ważącą ponad 90 kg
Vitality 2T - Nie ma to jak super przyśpieszenie,a ten skuter to pokazuje. Wielka tylnia lampa ,dobrze widoczna i dynamika to zalety tego skutera.
Tanie i bardzo dobre,a jednak mozliwe ;]
Malaguti - Nie miałem przyjemnosci testować,niestety,ale z for wiem ze to dobry sprzęt.Nie testowałem nie oceniam.
Peugeot- No to wiemy co jest grane. Francja elegancja jak to powiem,skutery bardzo popularne i rozpoznawalne na ulicach.
Flogowe modele :
Speedfight ,JetForce,Vivacity,
Peugeoty posiadają bardzo dobre jednostki napędowe,chłodzonie niekiedy wodą ,niekiedy powietrzem.
Bardzo dobre gazniki jak i bezpośrenie wtryski paliwa,dają piękne efekty
W Speedfighcie zastosowano bardzo fajną technologie ''1 silne ramie'' Czyli przednie koło zawieszone na jedno stronnym wachaczu,prawie jak tylnie koła.
Podatna na modyfikacje jednostka ,wysilona moze dac nawet 30KM,ale tutaj wymiana tłoka co 15 motogodzin wchodzi w grę,i to tylko na poziomie Racing.
Czyli nie ma zabawy bez kasy.
Vivacity - bardzo miejski skuterek o bardzo ładniej przedniej lampię.Bardzo mnie ona urzekła.Silniczek 50ccm3 spisuje sie idealnie w mieście mają spalanie 2-3 litów na 100.
Polecam Firmę !
Piaggo - Firma bardzo dobra,nie ma co mówić,wypuścili piękną Vespę ,do której można wsadzić Turbo i mamy 50 KM za free.
Silniko dobrej jakości,srednio twarde zawieszenie.
Vespa to Skuterek z klasą ,wiec polecam go dla kobiet,szczegółem Biała perła prezentuje sie pięknie.
Simson - tutaj kazdy powienien wiedzieć co i jak,mój ulubiony model S51 ala Enduro 4 biegi w skrzyni i sporo czesci daje nam pole do zabawy.
Idealny na wiejski tuning,ale tez dopracowany potrafi wzbudzić szacunek.
Suzuki - Nie oceniam ,ale wiem ze model Katana Spisywał się świetnie .
Yamaha -
AEROX
Silnik - Minarelli chłodzony wodą,piekielnie podatny na modifikacje ! Masa częsci do kazdego poziomy tuningu.Wariatory i inne pierdoły itp.
Zawieszenie - Paioli robi swoje i wybiera każdą dziurę. Tył gazowy,przód olej.
Stylistyka - Od lat nie zmieniona popularna do dziś.Agresywny styl to tylko jedna z zalet Rox'a
Skutery nawet po przejechaniu 50 tyś KM bea wymagały tylko podstawowych serwisów czyli olej ,tłok itp bo inne części sa nie do zdarcia.
Wszystko jest solidnie wykonane.Posiadałem przez 2 miesiące Aeroxa z 2000 roku,po delikatnym tuningu,przeważnie do Stuntu.
Pałowany na maxa,nie dawał śladów zmęczenia,no jednynie przegrzewanie sie silnika ale to normalne prze zostańiu na standardowej pompie wodnej i seryjnej chłodnicy.
Mankamentem mogą być słabe światła i piszczące klocki hamulcowe,choć Brembo się postarało i pięknie zbija prędkość z licznika,nawet przy 80km/h,lecz trzeba uważaj zeby nie stracić ząbka lub twarzy
Lipne umiejscowienie kierunków ,i mała kanapa z tyłu,czyli jedziesz z kimś ,to góra 15 minut bo dupsko od plastika to juz odpada samo.
Aerox pozostanie moim ulubionym sprzętem ,wiec ja go typuje.
teraz firmy Tuningowe.
Polecam Malossi (cylindry i wariatory Malossi Multivar 2000 nie ma lepszego)
Stage6 - Gażniki,filtry,zapłon,wydech,hamulce.pompy ( Gażnik BlackEdition Dellor'a 21 robi swoje i skutery pala jak szalone ,ale duzy wzrost wydajności)
Yasuni - wydechy i tylko wydechy
Polini - Sprzęgła,sprężyny dociskowe
Hebo - srednia firma ale uniwersalna przy delikatnym Tuningu.
Motorforce- Dobra cena i piękna jakosć wykonania.Dobry zabawa za nie dużą sumkę.
Przedziały.
Jeżeli masz zamiar wydac mniej niż 4 tyś na nowy skuter zaczekaj !.
Dozbieraj sumkę i kup coś dobrego !
5000 - 6000
CPI ARAGON - nie ma chyba nic bardziej trafnego w tej klasie
6000-10000
Aprilka,Yamaha,Derbi,Honda - cała czwórka jest dobra i nie będziecie rozczarowani z nabytku
Powyżej tych cen to tylko już coś o większych pojemnosciach bo wydac tyle na skuter to lekka przesada ;]
Mam nadzieję ze troche pomogłem w nabyciu waszego cuda.