Mam wrażenie, że przyczyną porażki Beniteza w Liverpoolu była presja uzyskania wyników i błędna polityka transferowa ostatnich lat, na którą zresztą miał wpływ dopiero w ostatnich dwóch sezonach. Przypominam sobie wywiad z nim z 2008 lub 2009 roku, w którym oświadczył, że podziwia sposób budowania drużyny przez Wengera, a jednocześnie zazdrościł Arsenowi wolnej ręki w kwestii transferów. Jest wielce prawdopodobne, ze Inter zatrudni Beniteza. Właściwie jedyny wolny szkoleniowiec z wysokiej półki. Czy przyjdzie za nim ktoś z Liverpool'u ? Może Mascherano ? Torres nie jest tak bardzo potrzebny Interowi, defensywny pomocnik w razie odejścia Maicona i powrotu Zanettiego na prawą obronę już tak. Poza tym, co tu dużo gadać, Cambiasso - Mascherano czyściliby środek ;)
Liverpool FC poinformował, że kontrakt menedżera drużyny, Rafaela Beniteza został rozwiązany za porozumieniem stron.
Benitez prowadził Liverpool od sześciu sezonów. W 2005 roku wywalczył z klubem Ligę Mistrzów, ogrywając w finale AC Milan w rzutach karnych. Ostatni sezon był fatalny w wykonaniu "The Reds". Klub zajął dopiero 7 miejsce w lidze i nie wywalczył żadnego trofeum.
- Przykro mi jest ogłosić, że nie będę dłużej menedżerem Liverpoolu - powiedział Benitez - Chciałbym podziękować całemu sztabowi i piłkarzom za ich wysiłki. Wszystkie dobre wspomnienia na zawsze zachowam w sercu, m.in znakomity doping kibiców.
- Nie znajduję słów by opisać jak bardzo jestem dumny, ze mogłem prowadzić ten klub - dodał Benitez.
Jak podają media Benitez prawdopodobnie dostanie 3 mln funtów rekompensaty za zgodę na rozwiązanie kontraktu.
liverpoolfc.pl