Niewiem czy się komuś przyda, ale zauważyłem ostatnimi czasy, że wiele osób pisze prośby o to by ktoś mu przerobił nutki i zrobił z nich roundsounda.
Więc zaczynamy!
Na początek będzie nam potrzebny program GoldWave 5.10 którego możemy pobrać np. ~TUTAJ~
Program instalujemy jak każdy inny.
Przycinanie muzyczki:
1. Uruchamiamy progam, po czym otrzymamy takie okno:
2. Wchodzimy w File/Open
3. Następnie wybieramy muzykę, którą będziemy chcieli przyciąć. Program umożliwia także na tym etapie odsłuchanie muzyki poprzez #1, i zobaczenie właściwości danej muzyki poprzez #2. Po wybraniu muzyki wybieramy Otwórz.
4. Po tych czynnościach ukaże nam się takie okno:
Opowiednio #3 - play, #4 - stop, #5 - przewijanie, #6 - pauza. Oczywiście program udostępnia multum innych opcji, których na takim etape nie ma sensu opisywac, ponieważ i tak sie nikomu nie przydadzą.
5. Musimy więc wybrać obszar(kawałek piosenki) który będziemy chcieli mieć w osobnym kawałku, innymi slowy uciąć go. Zaznaczmy więc tą część klikając kursorem na obszar i przesuwając w bok. Zaznaczmy tyle ile nas interesuje.
6. Po wykonaniu poprzedniej czynności powoli zbliżamy sie do końca. Teraz należy jakos zapisać nasz kawałek. Klikamy File/Save Selection As.../, nadajemy nazwe jakąś nazwę i klikamy na Zapisz
7. Teraz czekamy, aż plik się przerobi. Po skończeniu procesu należy się cieszyć naszą muzyczką :-)
U niektórych może pojawić się bląd. Mianowicie będzie wyskakwiał error. W takim wypadaku należy zainstalować http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...encoder+3.98.2. I po kłopocie :)
To by było na tyle :-) Mam nadzieje, że poradnik komus posłuzy za wzór i będzie pomocny. :)
PS: Nie wiem czy to do końca odpowiedni dział, ale ze wszystkich wydawał mi się najbardziej trafny :)