I znowu nie wiem, czy poradnik się komuś przyda, lecz także zauważalne przeze mnie na forum coraz częstsze prośby o zrobienie roundsounda w mp3, dlatego postanowiłem napisać krótki poradnik jak to uczynić :)
Pluginem z którego będziemy korzystać jest alt_end_round_sound, dostępny w załączniku.
Krótko o pluginie:
Nazwa: alt_end_round_sound
Max. liczba nutek: 32, zalecana niższa ilość (ok. 24)
Rodzaj muzyki: mp3, wav
Inne: Prosta edycja, nie ma zmieniania .sma jeżeli chcemy zmienić nutkę. Zmieniamy ją w pliku roundsound.ini, ale o tym za chwilę.
Teraz o konfiguracji roundsound.ini - bo tylko jego będziemy konfigurować w razie chęci zmiany muzyki.
Jak widać wyżej ; CT Sounds pod tym dajemy ścieżki do muzyki która słuchać będą CT`ecy, natomiast pod ; T Sounds muzykę której słuchać będzie TERRO.Kod:; CT Sounds "sound/misc/niematojakmuza1.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza2.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza3.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza4.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza5.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza6.mp3" "CT" "sound/misc/niematojakmuza7.mp3" "CT" ; T Sounds "sound/misc/niematojakmuza8.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza9.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza10.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza11.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza12.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza13.mp3" "T" "sound/misc/niematojakmuza14.mp3" "T"
Oczywiście ścieżki możemy dowolnie konfigurować, czyli zmienić to:naKod:"sound/misc/niematojakmuza1.mp3" "CT"
Jak widać teraz by dźwięki zostały odtwarzane musiałby się one znaleźć w sound/misc/tutorial. Konfiguracja jest oczywiście dowolna.Kod:"sound/misc/tutorial/niematojakmuza1.mp3" "CT"
Żółtym kolorem oznaczona jest ścieżka gdzie wg. schematu musielibyśmy wrzucić dźwięki.
Czerwonym kolorem oznaczona jest nazwa nutki wraz z jej rozszerzeniem.
Pamiętajmy ze zawsze należy dąć odpowiednie rozszerzenie do pliku, ponieważ w razie pomyłki dany dźwięk nie będzie odtwarzany.
Kolejne dźwięki dodając pod ; T Sounds, lub ; CT Sounds kolejna linijkę ze ścieżka do pliku np.
I tak dotąd aż wyczerpiemy limit piosenek :)Kod:"sound/misc/niematojakmuza15.mp3" "T"
Przydatne linki:
[Tutorial] Jak konwertować pliki muzyczne z jednego formatu na inny
[Poradnik] Jak przyciąć swoje muzyczki pod roundsound
@Małe sprostowanie.
Plugin działa prawidłowo na AMXX 1.81, na innych może nie działac.