Witam. Wiele osób ma problem z programem Hamachi, jego konfiguracją i postawieniem sieci. Postanowiłem więc napisać poradnik, by każdy mógł sobie z łatwością poradzić.
1.Instalacja
Na początek oczywiście pobieramy nasz program (wydaje mi się że najlepiej wersję oznaczoną numerkiem 1.0.3.0) np. z tego źródła: MAXPROGRAMS.PL - Hamachi 1.0.3.0 PL. Plik jest bardzo mały - zajmuje jedynie 989kb.
Gdy pobieranie się skończy, odszukujemy i uruchamiamy plik instalacyjny. Instalacja jest bardzo prosta, taka jak każda inna.
Klikamy po kolei Dalej --> zaznaczamy ,,akceptuje umowę" --> Dalej --> Wybieramy gdzie ma być zainstalowany program, czy ma się uruchamiać przy logowaniu do Windows'a i czy ma być utworzony skrót na pulpicie. Następnie klikamy dalej i zaznaczymy ,,Zablokuj Hamachi dostęp do wrażliwych usług Windows (choć to jest nie konieczne.) Znów klikamy Dalej --> Dalej i Instaluj.
Rozpoczyna się instalacja.
Po zakończeniu kopiowania plików znów klikamy dalej i zakończ.
2. Konfiguracja
Po chwili powinno nam się otworzyć okienko Hamachi. Naciskamy na przycisk Włącz, zaznaczony na obrazku:
Program zapyta jaki login chcemy używać w programie. Wpisujemy więc wybrany nick i klikamy utwórz.
Podczas uruchamiania programu może nam wyskoczyć takie okienko Windowsowe:
Oczywiście klikamy odblokuj.
3.Dołączanie do istniejącej sieci
W tej części poradnika wytłumaczę Wam jak dołączyć do istniejącej już sieci.
Na początek klikamy na przycisk z takim trójkącikiem, zaznaczonym na czerwono w obrazku niżej:
Wybieramy opcję dołącz do istniejącej sieci:
Otworzy nam się takie okno:
W którym wpisujemy kolejno nazwę i hasło tej sieci.
Po wpisaniu poprawnie danych automatycznie dołączamy do sieci.
4. Tworzenie własnej sieci
Aby utworzyć własną sieć klikamy tak jak w poprzednim przypadku na trójkącik na następnie: Utwórz nową sieć.
Później w to okienko wpisujemy kolejno dane - nazwę sieci i hasło do niej i klikamy utwórz.
Gdy wszystko poprawnie wpiszemy nasza sieć ukaże nam się w oknie programu:
5. Hamachi a serwer CS
Mamy już poprawnie skonfigurowane Hamachi, mam sieć ale jak grać przez Hamachi w CS'a?
Stawiamy serwer przez HLDS sami, lub ktoś z kolegów stawia.
Kopiujemy swoje IP w pierwszym przypadku, a w drugim kolegi IP z Hamachi. Na końcu stawiamy : i dopisujemy port gry z IP serwera.
Czyli wyglada to mniej więcej tak:
To chyba tyle :) Myślę że Wam pomogłem.Kod:IP moje z Hamachi/kolegi z Hamachi:PORT Z HLDS
Bardzo proszę jeżeli to możliwe przenieść do poradników HLDS.
by L3nox
Zakaz kopiowania bez zgody!