ColorChat to include, który pozwala nam na pisanie kolorowych komunikatów na czacie w csie.
Pluginów z użyciem ColorChat nie można kompilować używając(tradycyjnego) webcompilera, opis kompilacji lokalnej znajdziesz w tym poradniku: http://www.forum.wiaderko.com/poradn...nstalowac.html
Kompilacja webcompilerem dostępna od jakiegoś czasu: http://webcompiler.wiaderko.com/
Instalacja ColorChat.inc
Pierwsze co musisz zrobić to pobrać plik z załącznika. Następnie ColorChat.inc wypakowujesz do katalogu include/ w swoim kompilerze, powtarzam, na webcompilerze nigdy tego nie zrobisz.
Jak zacząć pisać
Składnia:Kod php:/* Plugin generated by AMXX-Studio */
#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <ColorChat> //w każdym pluginie z użyciem ColorChat, trzeba dodać taki include
#define PLUGIN "nowy pl...
//jakiś tam kod...
}
Gdzie:Kod php:ColorChat(id, Color:type, const msg[], {Float,Sql,Result,_}:...)
ColorChat daje nam również możliwość zmiany koloru podczas pisania, dostępne kolory:Kod php:ColorChat
(id, //index gracza
Color:type, //kolor którym zaczynamy wiadomość, dostepne kolory:
/*
YELLOW = 1, ==standardowy zółty
GREEN, ==zielony
TEAM_COLOR, ==kolor teamu(niebieski/czerwony/szary)
GREY, ==szary
RED, ==czerwony
BLUE, ==niebieski*/
const msg[] //zawartość wiadomości
{Float,Sql,Result,_} //inne zmienne
No dobra, ale jak tego użyć?Kod php:^x01 //normalny
^x04 // zielony
^x03 // teamu
Gotowy przykład:Kod php:public function(id){ //(powiedzmy że mamy id gracza)
new szName[32]; //zrobiłem to tylko po co, żeby pokazać jak użyć zmiennej w ColorChat
get_user_name(id, szName, 31);
ColorChat(id, RED, "[Plugin Tag]^x04Twoj nick to %s", szName)
Trochę zawiłe, ale myślę, że sobie poradzicie, w razie czego pytajcie tutaj.Kod php:#include <amxmodx>
#include <amxmisc>
#include <ColorChat>
public plugin_init() {
register_plugin("colorchat", "1.0", "naven")
register_clcmd("say test", "function")
}
public function(id){
new szName[32];
get_user_name(id, szName, 31);
ColorChat(id, RED, "[Plugin Tag]^x04Twoj nick to %s", szName) //[Plugin tag] będzie na czerwono, reszta zielona +wyświetli się nick ze zmiennej szName
ColorChat(id, RED, "czerwony,^x04 zielony, ^x01zolty(domyslny),^x03 kolor teamu") //tutaj pokazałem jak użyć zmiany koloru i jaki kolor kiedy będzie
}
Poradnik napisany przez naven'a dla wiaderko.com, bezwzględnie zabraniam kopiowania go na inne fora!