Do tworzenia różnego typu pluginów zachęcam używać AMXX STUDIO, gdyż ułatwia nam to prace. To zacznijmy robić prostą klasę.
Zaczynamy od tego, że tworzymy nowy pusty plugin. Wpisujemy tam:
Następnie pod tym co wpisaliśmy dajemy. Odpowiada to za nazwę naszej klasy.Kod:#include <amxmodx> #include <codmod>
Potem ustawiamy opis naszej klasy. Nie wpisujemy tutaj informacji o broni, hp itp. gdyż są to osobne informacje.Kod:new const nazwa[] = "Karacz";
Teraz wybieramy jakie bronie ma mieć nasza postać. Ja wybrałem, że będzie to granat wybuchowy i kałach:}Kod:new const opis[] = "Brak";
Proszę pamiętać, jeżeli dodajesz więcej niż jedną broń swojej klasie, to nie odzielasz ich przecinkami tylko " | "!!!!
Kod:new const bronie = 1<<CSW_AK47 | 1<<CSW_HEGRENADE;
Teraz ustalamy jakie nasza postać będzie miała statystyki początkowe.
Jeżeli chcemy, żeby nasza postać miała początkowo 120hp, new const zdrowie ustawiamy na 20 .Kod:new const zdrowie = 20; new const kondycja = 50; new const inteligencja = 10; new const wytrzymalosc = 5;
Tak samo jest z innymi statystykami.
Teraz żeby nasza klasa była dostępna dodajemy.
Gdy zbierzemy to w całość wychodzi nam:Kod:public plugin_init() cod_register_class(nazwa, opis, bronie, zdrowie, kondycja, inteligencja, wytrzymalosc);
Jeżeli chcemy skompilować naszą klasę, potrzebny nam będzie plik CODMOD.incKod:#include <amxmodx> #include <codmod> new const nazwa[] = "Karacz"; new const opis[] = "Brak"; new const bronie = 1<<CSW_AK47 | 1<<CSW_HEGRENADE; new const zdrowie = 20; new const kondycja = 50; new const inteligencja = 10; new const wytrzymalosc = 5; public plugin_init() cod_register_class(nazwa, opis, bronie, zdrowie, kondycja, inteligencja, wytrzymalosc);
Nie mogłem go wrzucić na załącznik wiaderka, więc dam go na hosting przeklej. CODMOD.inc