UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie
Serwery Counter Strike 1.6 wiaderko.com

HashJama [TP] 193.33.176.148:27015 status serwera HashJama [TP] połącz

HashJama [FFA] 193.33.176.188:27015status serwera HashJama [FFA] połącz

HashJama [DM] 193.33.176.53:27015status serwera HashJama [DM] połącz

HashJama [Aim Hs] 193.33.176.15:27015status serwera HashJama [Aim Hs] połącz

HashJama [Flags] 193.33.176.111:27015status serwera HashJama  [Flags] połącz

HashJama [AWP/HG DM] 193.33.176.50:27015status serwera HashJama [AWP/HG DM] 193.33.176.50:27015 połącz

HashJama [TP #2] 193.33.176.54:27015status serwera HashJama [TP #2] 193.33.176.54:27015 połącz

wiaderko.com [Ventrilo] v1.svoice.pl:6416status serwera wiaderko.com [Ventrilo]

SPONSOR:
pukawka.pl

Wątek: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 37
  1. #1 Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar seba
    Szybka neostrada / netia / dialog i wysoki ping.

Często przy przejściu na wyższy pakiet internetu bądź po prostu zakupie szybkiego internetu obserwujemy dość wysokie opóźnienia w grze. Standardowe porady typu wyłączenie programów, optymalizacja komputera nie pomagają. Więc nasuwa się jeden wniosek: wina łącza. A dokładnie jego warunków (parametrów technicznych).

Otóż na DLS'owych łączach są dwa tryby transmisji: Interleaved (czyli ten nieszczęsny) oraz Fast Path. Ten pierwszy zapewnia maksymalną wydajność linii - ochrania bufor danych przed serią błędnych pakietów, dzięki czemu możemy uzyskać wysokie prędkości. Niestety, w parze z wysoką wydajnością łącza wzrastają opóźnienia, gdyż wszystkie pakiety zawierają sumę kontrolną (ilość bitów jest liczona przed wysłaniem).

Lekiem na to zdaje się być przełączenie trybu na Fast Path - jest to tryb w którym znacznie spadają opóźnienia (nawet o 30 ms !), lecz brakuje w nim tych "ficzerów" które wymieniłem wyżej. Jeżeli jakość połączenia między centralą a modemem ADSL jest niska (tak, mówię o tych miedzianych drucikach) wiele pakietów zostaje błędnie wysłanych, przez co muszą one zostać wysłane ponownie - jakość połączenia spada, zdarza się "zatykanie" łącza, zrywanie połączenia, niskie prędkości. Jak wiadomo, większość naszej, polskiej infrastruktury jest jeszcze zza czasów PRL'u, gdzie nie można mówić o sensownej wydajności. Dlatego dużo mieszkańców małych miast / wsi ma z tym problemy.

Z tego powodu często operatorzy włączają nam tryb Interleaved - aby dostarczyć nam (w miarę możliwości) niezawodność połączenia oraz dostarczenie takiej prędkości, jaką mamy mieć. Często przy wyższych prędkościach (już od 1mbit w górę! Zależy od lokalizacji / jakości infrastruktury) nie ma możliwości zmiany trybu, ze względu na niemożność osiągnięcia takiej prędkości przez ilość błędnych buforów. Lecz jeżeli uważasz że Twoje opóźnienia są zbyt wysokie, skontaktuj się ze swoim ISP z pytaniem o przełączenie na tryb Fast. Możliwe jest, iż uda się to zrobić. Jeżeli otrzymałeś odpowiedź iż nie ma możliwości, a posiadasz szybki internet, a chcesz grać ? Rozwiązanie jest jedno. Zmniejsz pakiet internetu na niższy i poproś o Fast Path...

Sorry mate, no way for better solution!

Dotyczy większości łącz ADSL w Polsce.
    Graczu CS'a, coś dla Ciebie...

serwer CS - Puchatek 4FuN - IP: 193.33.176.104:27015
    nowy adres IP - nowa jakość - koniecznie zapisz nowy adres IP!

... jeżeli Ci mało, więcej znajdziesz na Puchatkowych serwerach

Odpowiedz z cytatem  

2. #2 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    Siemanko.Mam problem polega on na tym że od pewnego czasu(3,4dni)nieznacznie wzruz mi ping z 45 do 90,115.Na serwie gralem 3 dni temu mialem ping 45 a teraz powyzej 90:/.Tam gdzie mialem najmniejszy ping mam teraz najwiekszy,a tam gdzie duzy teraz maly nie wiem o co chodzi.Chociaz teraz jak wejde na serw gdzie powinieniem miec 45 to mam o 20,30,40 wiekszy czyli 65,75,85.Help nie wiem co mam robic.Aha neta mam w neti 1,2mb/s
    Odpowiedz z cytatem  

3. #3 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    Cytat Zamieszczone przez seba Zobacz posta
    Szybka neostrada / netia / dialog i wysoki ping.

Często przy przejściu na wyższy pakiet internetu bądź po prostu zakupie szybkiego internetu obserwujemy dość wysokie opóźnienia w grze. Standardowe porady typu wyłączenie programów, optymalizacja komputera nie pomagają. Więc nasuwa się jeden wniosek: wina łącza. A dokładnie jego warunków (parametrów technicznych).

Otóż na DLS'owych łączach są dwa tryby transmisji: Interleaved (czyli ten nieszczęsny) oraz Fast Path. Ten pierwszy zapewnia maksymalną wydajność linii - ochrania bufor danych przed serią błędnych pakietów, dzięki czemu możemy uzyskać wysokie prędkości. Niestety, w parze z wysoką wydajnością łącza wzrastają opóźnienia, gdyż wszystkie pakiety zawierają sumę kontrolną (ilość bitów jest liczona przed wysłaniem).

Lekiem na to zdaje się być przełączenie trybu na Fast Path - jest to tryb w którym znacznie spadają opóźnienia (nawet o 30 ms !), lecz brakuje w nim tych "ficzerów" które wymieniłem wyżej. Jeżeli jakość połączenia między centralą a modemem ADSL jest niska (tak, mówię o tych miedzianych drucikach) wiele pakietów zostaje błędnie wysłanych, przez co muszą one zostać wysłane ponownie - jakość połączenia spada, zdarza się "zatykanie" łącza, zrywanie połączenia, niskie prędkości. Jak wiadomo, większość naszej, polskiej infrastruktury jest jeszcze zza czasów PRL'u, gdzie nie można mówić o sensownej wydajności. Dlatego dużo mieszkańców małych miast / wsi ma z tym problemy.

Z tego powodu często operatorzy włączają nam tryb Interleaved - aby dostarczyć nam (w miarę możliwości) niezawodność połączenia oraz dostarczenie takiej prędkości, jaką mamy mieć. Często przy wyższych prędkościach (już od 1mbit w górę! Zależy od lokalizacji / jakości infrastruktury) nie ma możliwości zmiany trybu, ze względu na niemożność osiągnięcia takiej prędkości przez ilość błędnych buforów. Lecz jeżeli uważasz że Twoje opóźnienia są zbyt wysokie, skontaktuj się ze swoim ISP z pytaniem o przełączenie na tryb Fast. Możliwe jest, iż uda się to zrobić. Jeżeli otrzymałeś odpowiedź iż nie ma możliwości, a posiadasz szybki internet, a chcesz grać ? Rozwiązanie jest jedno. Zmniejsz pakiet internetu na niższy i poproś o Fast Path...

Sorry mate, no way for better solution!

Dotyczy większości łącz ADSL w Polsce.

Dzięki, jednak nie wspomniałeś, czy jest możliwe ręczne przełączenie się pomiędzy trybami - jeżeli tak - to jak
    PISANIE DO MNIE NA GG Z PROŚBĄ O JAKĄKOLWIEK POMOC NIE JEST MILE WIDZIANE! Numer: 6374959
    Odpowiedz z cytatem  

4. #4 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar seba
    Nie, nie ma takiej możliwości.
    Graczu CS'a, coś dla Ciebie...

serwer CS - Puchatek 4FuN - IP: 193.33.176.104:27015
    nowy adres IP - nowa jakość - koniecznie zapisz nowy adres IP!

... jeżeli Ci mało, więcej znajdziesz na Puchatkowych serwerach

Odpowiedz z cytatem  

5. #5 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    Hmm. Sterownikiem od modemu, też się nie da nic zadziałać?
    PISANIE DO MNIE NA GG Z PROŚBĄ O JAKĄKOLWIEK POMOC NIE JEST MILE WIDZIANE! Numer: 6374959
    Odpowiedz z cytatem  

6. #6 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Moderator Awatar FrEaK
    Cytat Zamieszczone przez ta!? Zobacz posta
    Siemanko.Mam problem polega on na tym że od pewnego czasu(3,4dni)nieznacznie wzruz mi ping z 45 do 90,115.Na serwie gralem 3 dni temu mialem ping 45 a teraz powyzej 90:/.Tam gdzie mialem najmniejszy ping mam teraz najwiekszy,a tam gdzie duzy teraz maly nie wiem o co chodzi.Chociaz teraz jak wejde na serw gdzie powinieniem miec 45 to mam o 20,30,40 wiekszy czyli 65,75,85.Help nie wiem co mam robic.Aha neta mam w neti 1,2mb/s
    Mam to samo - na większości serverów (najczęściej na HJ) mam taki ping. Neta też mam w netii więc jesteśmy w tej samej sytuacji. Proszę z przedmówcą o pomoc.

PS.Format nie pomaga ;/
    Odpowiedz z cytatem  

7. #7 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Starsza lamka
    Też mam ten nieszczęsny interleaved, co to ma być kur** ping po 60-70 zal chce miec jak dawniej 25-30, teraz to jeszcze jest gorzej ping po 100 nawet zal.pl, netia 1mb nei wiem co się dzieje takie banie z dupy lecą.
    Odpowiedz z cytatem  

8. #8 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    Cytat Zamieszczone przez FrEaK Zobacz posta
    Mam to samo - na większości serverów (najczęściej na HJ) mam taki ping. Neta też mam w netii więc jesteśmy w tej samej sytuacji. Proszę z przedmówcą o pomoc.

PS.Format nie pomaga ;/
    również mam taki problem. również format i nic. 2mb
    Odpowiedz z cytatem  

9. #9 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    Cytat Zamieszczone przez FrEaK Zobacz posta

PS.Format nie pomaga ;/
    No kurde nie czytałeś posta pierwszego?

NIC NIE MOŻNA ZROBIĆ
    Odpowiedz z cytatem  

10. #10 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    witam
    mam problem z pingiem . ping+150 nie da sie grac . wywala mnie z servera albo dostaje kicka.
    mam neta z play 7.2mega modem huawei e220 . Probowalem juz zmnieniac rate , program cFospeed i innych. prosze o pomoc
    PoZdr.
    Odpowiedz z cytatem  

11. #11 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    na play'u nie pograsz
    Odpowiedz z cytatem  

12. #12 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    ale jak na play'u nie gram?
    Odpowiedz z cytatem  

13. #13 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    ale da sie cos zrobic ??
    Odpowiedz z cytatem  

14. #14 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    NIE DA SIĘ NIC ZROBIĆ Z ADSL!!! przeczytaj tekst na górze!!!!!
    Odpowiedz z cytatem  

15. #15 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    Mam ten sam problem pingi w godz. 19-22.30 ok. 120-130 O innych porach spoko . Co z tym jest Mam netie 1mb tego neta mam dopiero 3 dni pomocy .
    Odpowiedz z cytatem  

16. #16 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Super Mod Awatar peku33
    Seba napisał, że nie ma rozwiązania tego problemu (tak w skrócie). Ewentualność to zmiana isp
    Odpowiedz z cytatem  

17. #17 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    nie wiem czy to coś pomoże ale na Orange mam niski ping (30-50) przy 2 mb a mój kolega ma 1 mb i ma 50-70 więc moge polecić ;)
    Odpowiedz z cytatem  

18. #18 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Starsza lamka Awatar czaha94
    pingi w cs ? kiedys ktos tu chyba mi polecil program ping fucker na poczatku go uzywalem i pomagało potem po formacie z tym programem ping 60-80/95
    Odpowiedz z cytatem  

19. #19 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Lamka
    Witam, mam ten sam problem co niektórzy z was :P . Otóż to, od pewnego czasu jak mam modem bezprzewodowy Neostrade 10mb/s . Ciągle mam pingi od
    70 do 350 w cs . Niższe mam chyba minutkę, ale rzadko.W modern warfare 2 także mam ciągle czerwoną kreskę oraz żółtą, czasami zielobą ale także rzadko.Jak pisała osoba pierwsza mam zmniejszyć swoją prędkość oraz poprosić o tego " Fast Patha " ? .
    Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia z Piły :)
    Odpowiedz z cytatem  

20. #20 Odp: Szybka neostrada / netia / dialog (łącza ADSL) i wysoki ping. 
    Starsza lamka
    Ja znalazłem na jakimś forum pewien sposób na obniżenie pingu:

hmmm rada jest jedna ...KUP karte sieciowa (nawet za 20zl dostaniesz Click ) i ten kabel:

(zwykly sieciowy albo crossowany ^^)
    na 100% poprawi sie jakosc internetu - glownie w grach ;D (pisze to poniewaz ja tak zroilem i mi pomoglo!)
    a i jezeli wyskakuje Ci blad: net_sendpacket error wsaeintr tez on zostanie usuniety po wymianie kabla ^^
    pozdro i powodzenia

Co o tym sądzicie? Może zadziałać?
    Ostatnio edytowane przez 13marcin13 ; 25-06-2010 o 19:36
    Odpowiedz z cytatem  

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni