UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie
Serwery Counter Strike 1.6 wiaderko.com

HashJama [TP] 193.33.176.148:27015 status serwera HashJama [TP] połącz

HashJama [FFA] 193.33.176.188:27015status serwera HashJama [FFA] połącz

HashJama [DM] 193.33.176.53:27015status serwera HashJama [DM] połącz

HashJama [Aim Hs] 193.33.176.15:27015status serwera HashJama [Aim Hs] połącz

HashJama [Flags] 193.33.176.111:27015status serwera HashJama  [Flags] połącz

HashJama [AWP/HG DM] 193.33.176.50:27015status serwera HashJama [AWP/HG DM] 193.33.176.50:27015 połącz

HashJama [TP #2] 193.33.176.54:27015status serwera HashJama [TP #2] 193.33.176.54:27015 połącz

wiaderko.com [Ventrilo] v1.svoice.pl:6416status serwera wiaderko.com [Ventrilo]

SPONSOR:
pukawka.pl

Wątek: Spadają fps'y przy ruchu myszą

Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15
  1. #1 Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Starsza lamka
    Witam. Mam problem z cs'em (steam) od jakiegoś czasu (2-3 dni) ścina mi się gra jak ruszam myszką fps'y spadają do 4 z 60 gdy na boki ruszam strzałkami fps'y są na 60 jak myszą to 4. Mój sprzęt GeForce 7300 GT 256mb, Pentium 4 3,0 GHz, ram 2GB. Rozdzielczość w systemie 1280x1024 a w grze 800x600 częstotliwość 75 Hz. Trochę czytałem na różnych forach ale nic nie zadziałało. Proszę o pomoc ;/ i z góry dziękuje. Dodam jeszcze że na cs.pl temat mi zablokowali ;/ ze względu na FAQ itd. ale nic konkretnego tam nie widzę nie wiem do czego mam się stosować(porady).

2. #2 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Starsza lamka Awatar bartek0988
    Wylącz Synchronizacje Pionowa. Jeżeli masz monitor LCD taniej, marnej marki to max wyciągniesz i tak 75 fps'ow . A ten spadek przy ruchu myszą (hmmm) nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Grafike se ustaw Open GL. Też mam tą kartę graficzną i powiem Ci że nie nadaje się za bardzo do gry w cs'a...

3. #3 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    witam, ja mam ten sam problem... Po formacie - zmiana też na windowsa XP z SP3, gdy wcześniej miałem zwykłego i sam instalowałem SP. W grze miałem 5 fpsów przy ruchu myszką, gdzie przy ruchu strzałkami 60-80. Robiłem formata drugi raz, efektem czego fpsy przy ruchu myszką spadają z 60-80 do 30-50.
    Nie wiem czego tak jest... Przy myszce PS2 jest OK, mam mysz pod USB - Razer Deathadder.

Info:
    Myślę, że problem nie leży w tym jakie mam podzespoły, bo przed I-szym formatem wszystko śmigało. Dodam tylko że mam kartę graficzną Nvidii - FX5200, procek Athlon XP 2000+, Ram 1GB +256MB.l
    Mam najnowsze stery, te same co przed formatem.

PS. I proszę nie podawać mi tu banalnych odpowiedzi typu "wyłącz synchronizację" bo wszyscy wszędzie piszą to samo...

aa... i synchronizację pionową mam wyłączoną, jak i inne zbędne pierdółki :P
    Ostatnio edytowane przez r3ah ; 25-12-2009 o 18:32

4. #4 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Starsza lamka
    r3ah trochę racji ma synchronizacja pionowa dała 100 fps ale nic poza tym nadal spada do 4 fps a Open GL to standard zawsze na tym gram monitor Nec 19' wiec z biedronki to on nie jest ;/ dalej proszę o pomoc może ktoś miał taki problem i się z nim uporał ? ja się z tym spotykam pierwszy raz :/

5. #5 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    jedyne co przychodzi mi na myśl to że jest dużo syfu na kompie.:P

zawsze mam 99.9fps'ów, nawet przy ruszaniu:)
    ale brat po instalował jakieś badziewie to jak ruszę myszką to 50-70..

6. #6 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    Cytat Zamieszczone przez bartek0988 Zobacz posta
    Wylącz Synchronizacje Pionowa. Jeżeli masz monitor LCD taniej, marnej marki to max wyciągniesz i tak 75 fps'ow . A ten spadek przy ruchu myszą (hmmm) nie mam pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Grafike se ustaw Open GL. Też mam tą kartę graficzną i powiem Ci że nie nadaje się za bardzo do gry w cs'a...
    To powiedz mi, które marki nie są marne skoro każdy przeciętny monitor, czy od LG, Samsunga, Iyiamy, Benq ma odświeżanie 60-75Hz. Przy monitorach 21'-24' 60Hz. "Niemierny" więc to np. monitor Samsunga - seria RZ, który ma 120Hz? Dobry monitor to nie tylko 100+ Hz, ale też i matryca, rozdzielczość, przekątna ekranu itd. Odpowiedź zbędna nic niewnosząca... Co ma monitor do tego że mu CS'a tnie. Że nie ukaże tych 100 klatek/s to nie znaczy że problem można pominąć. A, i pod jakim argumentem określasz jego kartę graficzną nienadającą się do gry w cs'a???

Myślę, że nie tylko ja mam dość takich wiadomości od niby-znawców, co piszą to gdzie przeczytali coś w zupełnie innym temacie. Nie udawajcie, że wiecie, bo to nie pomoże, a nawet może wszystko popsuć.

Cytat Zamieszczone przez DEXTERPL Zobacz posta
    jedyne co przychodzi mi na myśl to że jest dużo syfu na kompie.:P

zawsze mam 99.9fps'ów, nawet przy ruszaniu:)
    ale brat po instalował jakieś badziewie to jak ruszę myszką to 50-70..
    Syf na kompie... Moim zdaniem niekoniecznie. Jak napisał "r3ah" - ma ten sam problem, tyle że po formacie.
    ps. "po instalował" ---> "poinstalował"

Po przeczytaniu 2 tych wiadomości... Jeżeli mają one dużo wspólnego to myślę, że problem leży w kontrolerze myszy USB/HID. Reinstalacja sterowników raczej nic nie pomoże... Może należy wypróbować czy taki spadek FPS jest na Windowsie 98, który raczej nie ma tej samej standardowej bazy sterowników i kontrolerów co najnowszy XP :P. Na XP od razu wykrywa "Mysz zgodną z HID", może gdyby wykrywało jako nieznane urządzenie, po instalacji sterowników i kontrolera Razer wszystko byłoby OK.
    Może da coś zmienienie sterownika myszy... np z "Mysz zgodna z HID" na "Mysz Cypress USB"
    Ostatnio edytowane przez gRiNd ; 26-12-2009 o 09:21

7. #7 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Starsza lamka
    sprawdziłem starą mysz pod PS2 i na niej nie nic nie ścina a na USB ścinki jestem ciekawy dlaczego :/ myszki mam pod PS2 A4tech SWOP-3 a pod USB A4tech x750 BF

8. #8 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    :/ Przejściówki nie ma co kupować. Mysz dużo by na tym straciła.

Logika mówi mi że to coś z kontrolerem myszki USB, który nie działa zbyt dobrze w 3D
    Doświadczenie uniemożliwia mi rozwiązanie tego problemu. :/

Ale... może coś z directem? Skoro mysz działa w windowsie, a w cs tnie...?
    I jeszcze jakby była możliwość to można by sprawdzić czy w Windowsie występuje taki spadek fps :d

9. #9 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Starsza lamka
    normalnie chodzi płynnie tylko w cs spadaja fps'y jestem w 80 % pewny ze to cos z USB ;/

Edit:
    problem załatwiony przyczyną okazały się najnowsze sterowniki do GeForca 7300GT zainstalowanie "pudełkowych" naprawiło błąd. dzięki wszystkim za pomoc :)
    Ostatnio edytowane przez Evdion ; 27-12-2009 o 12:39

10. #10 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    hmm... mnie niestety zainstalowanie sterowników dołączonych do komputera nie pomogło... Nadal zauważam spadek o 10-20 fpsów. Zainstalowałem Forceware 56.72

Próbowałem też instalacji sterowników USB.

11. #11 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Spamer z doświadczeniem Awatar HardStyle
    Włącz Cs'a naciśnij ALT+CTRL+DEL i poszukaj w procesach hl.exe kliknij prawym i ustaw priorytet na niski, a jak nie pomoże to na wysoki :)

12. #12 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    na niskim priorytecie gram od dawna gdyż mysz "gubi się" i zacina. Wątpię żeby wysoki coś pomógł [zaraz sprawdzę]. EDIT: wysoki priorytet = totalna porażka. Mysz praktycznie nie działa...

Jeszcze mam takie pytanko...
    Czy wy też tak macie, że gdy tworzycie sobie serwer New Game, to 2-strzałowa seria z AK idzie dokładnie w to samo miejsce (mniej więcej)... Lecz gdy wejdę na jakiś serwer, np. jakiś FFA to strzały nie są celne... Nie tylko 2-gi strzał idzie w górę, ale także pierwszy czasami nie trafia w środek celownika.

Próbowałem "na kucaka", "na stojąco", w biegu nie ma co :P
    Ostatnio edytowane przez r3ah ; 28-12-2009 o 16:48

13. #13 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    już nie wiem co można poradzić... Proponuję przyzwyczaić się :P

A co do sprawy z tym "pytankiem"... A jak np strzelisz komuś 2 strzały z m4a1 w głowę i ten ktoś będzie miał kamizelkę z hełmem, to wtedy te 2 strzał trafia? Bo mój kolega tak ma... niby celownik leci w górę, na ścianie jak sobie strzela też, lecz gdy w kogoś wyceluje to te 2 strzały jednak trafiają. Będziesz musiał się przyzwyczaić... zdaję sobie z tego sprawę, ale na razie nikt nie rwie się do pomocy, a ja sam nie bardzo wiem jak ci pomóc.

14. #14 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    prawie jak pro Awatar Glymbol
    Jeżeli problem występuje po formacie, to na 90% brakuje jakichś sterowników, pewnie do płyty głównej.

Cytat Zamieszczone przez r3ah Zobacz posta
    Czy wy też tak macie, że gdy tworzycie sobie serwer New Game, to 2-strzałowa seria z AK idzie dokładnie w to samo miejsce (mniej więcej)... Lecz gdy wejdę na jakiś serwer, np. jakiś FFA to strzały nie są celne... Nie tylko 2-gi strzał idzie w górę, ale także pierwszy czasami nie trafia w środek celownika.
    To normalne. W CS serwer decyduje o trafieniach ale gra nie czeka na potwierdzenie od serwera gdzie padły kule, bo opóźnienia byłyby bardzo wysokie. Twój komputer przewiduje na podstawie już otrzymanych informacji co zdarzy się za chwilę. Dzięki temu wszytsko chodzi szybciej ale niekiedy zdarzają się przekłamania (szczególnie przy wysokich pingach, małym fps serwera albo złych ustawieniach sieciowych). Żeby się przekonać jak naprawdę trafiają kule możesz wyłączając lag compensation (cl_lc 0; cl_lw 0) ale na dłuższą metę nie da się tak grać. Wszystko jest opisane tu: Latency Compensating Methods in Client/Server In-game Protocol Design and Optimization.
    Ostatnio edytowane przez Glymbol ; 28-12-2009 o 23:47

15. #15 Odp: Spadają fps'y przy ruchu myszą 
    Lamka
    w menadżerze urządzeń niby nic nie wyskakuje... Do płyty głównej coś instalowałem.

Dzięki za pomoc z tymi strzałami... :/ Tylko czemu mój kolega (ten sam internet - dostawca, prędkość - 2Mb) ma wszystko OK? :/
    Jakie są działania tych 2 komend? Bo faktycznie pomagają, ale nie rozumiem dlaczego nie pogra na nich...
    Ostatnio edytowane przez r3ah ; 29-12-2009 o 18:17