Chciałbym rozwiać pewne wątpliwości.
Gdy ustawiam w .cfg wartości często zalecane w rożnego rodzaju poradnikach (ex_interp 0.01 , cl_updaterate 101 cl_cmdrate 100 rate 2500) mam wrażenie ze komp mi przycina. Dodatkowo często zdarza się tak ze przy wybieganiu zza ściany najpierw padam z kulka w głowie a dopiero później widzę przeciwnika
Zacząłem szukać informacji w internecie i kilka z nich mnie zaskoczyło.
Cl_updaterate - jesto ilość ramek ściąganych do mnie z serwera (szybkość odświeżania informacji i położeniu modeli sprite'ów itd.) Skoro tak to dlaczego niektóre serwery wymuszają to ustawienie na wartość 101???
Po co mam ściągać 101 klatek z serwera skoro w cfg mam ustawione fps_max 60???
Druga sprawa to interp. Wyliczenie jest proste: 1/cl_updaterate - u mnie 1/60 co daje w przybliżeniu 0.02 i taki używam.
W dalszym etapie optymalizacji ustawień skorzystałem z rady jednego z internautów.
Wpisuje się w konsoli net_graph 3. Pojawia się zestaw liczb i symboli w prawym dolnym rogu ekranu. Pierwsza wartość z prawej od góry pokazuje opóźnienie. Nie trudno zauważyć iż różni się ona od opóźnienia jakie podaje nam tabelka na TAB-ie. Aby zoptymalizować ustawienia należy dążyć do tego aby owa wartość była jak najmniejsza. Metodą prób i błędów uzyskałem taki oto efekt.
ex_interp "0.02"
cl_updaterate "60"
cl_cmdrate "40"
rate 18000
cl_rate 10000
Łącze jakie posiadam to neozdrada 2Mb/s ale ta metoda ( u mnie skuteczna) nie wymaga nawet znajomości przepustowości własnego łącza. :)
Różnica w komforcie gry jest naprawde duża. Polecam próbowanie ustawien wlasnych innym graczom. :)
pozdr.