Witam mam pytanie
Czy jest różnica pomiędzy 1mb/s a 1mbit/s chodzi mi o prędkość internetu.
Gdybym miał 8mbit/s jaki miałbym transfer?
|
|
Witam mam pytanie
Czy jest różnica pomiędzy 1mb/s a 1mbit/s chodzi mi o prędkość internetu.
Gdybym miał 8mbit/s jaki miałbym transfer?
1 MiB = 1024 KiB = 1024*1024 B = 1 048 576 B
1 MB = 1000 KB = 1000*1000 B = 1 000 000 B
1 Mbit = 125.000 bajtów
8 Mbit = 1 MB
Przyjęło się, iż mówi się 1mb ;) nie 1 mbit Jednakże fachowo mówiąc prędkość internetu wyrażamy w "megabitach/sekundę". Zapewne usłyszałeś 2 te określenia, jednak domyślam się, że autorom chodziło właśnie o tę samą prędkość. Floo trochę Ci to rozpisał ;]
Więc jaką mniej~więcej miałbym prędkość przy pobieraniu różnych plików?
Przy łączu 1Mbit max 128kb/s?
mi, jak ładnie ściąga to po 135 kb/s leci :D jednak mój rekord (Netia) to 155kb/s ;]

ja przy 2 mbitach mam max 250-260kb/s, wiec tak sobie wylicz, jakies 130kb/s na 1 mbit
Dziekuje wam :* :D
masz 1bajt = 8bitow - i tak najłatwiej przeliczać
8megabitów = 8192 kilobitowGdybym miał 8mbit/s jaki miałbym transfer?
8192 / 8 = 1024kb/s

Aaa mam jeszcze dwa pytania, ile kosztowałoby mnie założenie takiego internetu? modemy itd.
Jaki byłby najlepszy modem do netii 8mb/s i router do rozłączenia na komputer stacjonarny i laptop po 4 mb/s. Myślę nad jakimś d-link.
Ostatnio edytowane przez NN. ; 15-01-2010 o 21:42
ja płace w Netii 49zł/msc. Prędkość dobra, czasem jak dużo osób troche wolniej ściąga. A rozłączenie internetu to nie problem, dobry router i takie Ci proponuje:
PENTAGRAM Cerberus P 6341 802.11 N 300M ADSL / DSL (874815360) - Aukcje internetowe Allegro, dość drogi, moim zdaniem dobry do domowego internetu.
TP-Link TD-8840T ADSL NEOSTRADA NETIA + KASPERSKY! (874861026) - Aukcje internetowe Allegro - tani, zaufany, podejdzie pod większość internetów ;)

jeśli chodzi do domu to mogę ci polecić taki Linksys WAG120N Router WiFi ADSL Neostrada wys.24h (883679231) - Aukcje internetowe Allegro daje rade i nie jest drogi

Powiedzgdzie mieszkasz to łątwiej będzie znaleźć oferte.
ja używam do podziału internetu tp-linka z wifi i nie mam najmniejszych problemów z internetem, chodzi stabilnie wcześniej używałem do podziału jakiegoś d-linka i miałem z nim dosyć duże problemy głównie związane z samoczynnym rozłączaniem internetu oraz długim łączeniem się z internetem wiem ze po 2 latach wyszła łatka w oprogramowaniu i chyba to zostało poprawione ale lepiej weź sobie dobrze poczytaj opinie o sprzęcie a nie kupuj w ciemno bo się potem niepotrzebnie będziesz się denerwować :]
chyba bardziej chodziło gdzie mieszkasz, domek jednorodzinny czy mieszkanie, bo do mieszkania nie potrzeba az tak mocnego jak do domku w którym masz piętra

dom jednorodzinny ;]
Jak patrze na komentarze na temat d-linków, dużo ludzi ma problem z rozłączającym inernetem
Zastanawiam się teraz nad tym
http://allegro.pl/item874815360_pent..._adsl_dsl.html
Jak go kupie nie bedę musiał kupowac dodatkowo modemu, tylko do routera podłącze bezpośrednio kabel telefoniczny z pominięciem modemu będzie działać?
Ostatnio edytowane przez NN. ; 16-01-2010 o 10:46
ależ oczywiście :]
tak bo to masz router z wbudowanym modemem, podłączasz do routera kabel od neta później przez sieciowke komputer konfigurujesz router i śmigasz jak chcesz ;P

Dobra ostatnie już pytanie :D
Jak podzielić internet 8 mb/s po 4mb/s na komputer stacjonarny i 4 mb/s na laptopa, czy każdy router ma jakieś oddzielne opcje?
| « nazwa sieci serwerow | Nie da sie uruchomic pare aplikacji » |