Witam.Zadaje wam prostę lub trudne pytanie,jak się Najlepiej uczyc?,znacie jakieś dobre sposoby,aby lepiej wszystko wchodziło do głowy?.Słyszałem,że na to najlepsze są narkotyki,ale narkotyków nie używam więc proszę o realne wypowiedzenia :)
|
|
Witam.Zadaje wam prostę lub trudne pytanie,jak się Najlepiej uczyc?,znacie jakieś dobre sposoby,aby lepiej wszystko wchodziło do głowy?.Słyszałem,że na to najlepsze są narkotyki,ale narkotyków nie używam więc proszę o realne wypowiedzenia :)
Czytaj sb na głos? Staraj się nie myśleć o innych rzeczach, tylko wyobrazić sobie sytuację, o której się uczysz.
Najlepiej przez skojarzenia ;) Np. ja nigdy nie mogłem zapamiętać jaki symbol ma napięcie "U" czy "I" Można sobie to skojarzyć z piętą i już wiesz, że jest to "U" ;)
Czytanie na głos jest również dobre, umieszczanie karteczek na ścianach w dobrze widocznych miejscach też pomaga zapamiętywać różne rzeczy.
Pojęcia - fiszki.
fiszki.. czyli..
na jednej stronie karteczki piszesz np. [historia] rusyfikacja a na drugiej wyjaśnienie : proces polegający na dążeniu Rosjan do wynarodowienia podbitych państw poprzez stopniowe narzucanie rosyjskiego języka, obyczajów, kultury i wzorców w sztuce.
Skojarzenia - np 0 to jajko 1 świeca 2 łabędź 3 jabłko 4 krzesło itd
Nie ma skutecznej nauki bez powtórek... Taka jest biologia organizmu człowieka. Istnieje coś takiego jak planer powtarzania ;) Wiadomo, że najwięcej zapomina się w ciągu pierwszych 24 godzin. Dlatego jeśli to, czego się nauczyłeś nie zostanie powtórzone w ciągu 72 godzin, to po dwóch tygodniach, najdalej po miesiącu jest tak jakbyś w ogóle się tego nie uczył. Co najwyżej zostają jakieś strzępy wiadomości ;)
Wstęp to:
| « nie mogę dodać poradnika | Czy ten komputer się opłaca? » |