UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ?

Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14
  1. #1 Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Super Mod Awatar ' fil0ne
    Siema, od dłuższego czasu rozglądam się za "nowym" autem.

Budżet? Myślę że tak do 7k
    Moje wymagania ? Centralny, el szb + el lust

Benzyna (+lpg - słabo widziane) / Diesel (z dużym naciskiem :D ) jak dla mnie bezznaczenia.
    Moim faworytem jest 80 b4 1.9TDI
    a co Wy moglibyście mnie polecieć ?
    Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Rodak, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Odpowiedz z cytatem  

2. #2 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    taki budżet tylko audik :D

z tymi lusterkami to może lekko przesadziłeś przecież to ustawiasz raz na ruski rok.
    Odpowiedz z cytatem  

3. #3 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    prawie jak pro Awatar ~kubekk
    a4 za 7k ale motor chyba przesada =D i w stanie świetnym pewnie też to nie jest ;] AUDI A-4!!SUPER STAN!!KLIMA!!XSENON!!POLECAM (2092200731) - motoAllegro
    Odpowiedz z cytatem  

4. #4 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Czy mi się zdaje czy to jest ten 2.5 ale drugiej generacji z podwójnym wałkiem? Jeśli tak to nie ma co tego brać.

Tak czy inaczej cena niska, za niska ;]
    Ostatnio edytowane przez Ganimadeus ; 13-02-2012 o 22:11
    Odpowiedz z cytatem  

5. #5 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    el Wymiataczos Awatar Dreamer ^
    Po pierwsze jest wielu zwolenników A4. Ja nie. Nie na polskie drogi. Aluminiowe zawieszenie nie zawsze znosi stan polskich dróg. Wymiana wielowahacza z 4 stron drogo Cię wyniesie. To tak na wstęp.

Cytat Zamieszczone przez ' fil0ne Zobacz posta
    Budżet? Myślę że tak do 7k
    Moje wymagania ? Centralny, el szb + el lust

Benzyna (+lpg - słabo widziane) / Diesel (z dużym naciskiem :D ) jak dla mnie bezznaczenia.
    Moim faworytem jest 80 b4 1.9TDI
    a co Wy moglibyście mnie polecieć ?
    Jako, że sam prawie rok jestem użytkownikiem Audi 80 b4 w wersji 1.9TDI napiszę Ci parę zdań na jej temat,
    Po pierwsze silnik dizla w wersji 1.9 z turbo odpowiednio użytkowany jest w stanie lekko przejechać 1mln. km.
    Szukaj samochodu z wyposażeniem takim jak mój, tj: ABS, pełna elektryka szyb i lusterek, airbag kierowcy, wspomaganie i klima.
    Kupując bardzo ważne jest sprawdzenie czy samochód nie jest bity. Są przypadki gdzie więcej jest szpachli i malowania sprejem niż samej blachy. Samochód pełen ocynk więc nie bidy nie będzie rdzewiał. Ważna sprawa to silnik. Działanie turbo (renowacja to koszt min. 600zł, często w zależności od stanu turbawki nawet ponad 1200zł).
    Kolejna mega ważna rzecz: szukaj samochodu po 1994r na osprzęcie Pierburg'a. Przed '94r były z przepływkami Bosha, nastawnikami potencjometrycznymi, które się zużywały. Nowych praktycznie nie sposób kupić, używane to różnie bywa, renowacja droga.
    Licznik i tak pewnie będzie przekręcony jak samochód od handlarza więc patrz na rzeczy typu: pedały, jak są zużyte, boczki fotela kierowcy, jak są pokrowce poproś o ściągnięcie.
    Zwróć uwagę na detale takie jak lampy zespolone, ori felgi (15"), które znacznie podnoszą wygląd i cenę samochodu.

Samochód bardzo popularny w Polsce stąd pełno zamienników. Samochód w dobry stanie tani w eksploatacji.
    Wystarczy pamiętać o przeglądach, filtrach, a będzie niezawodny.

Samochód 1.9TDI (oznaczenie silnika 1Z, 90KM) Kupisz już nawe za 4,5-5 tys. zł. ale będziesz musiał wsadzić w niego kolejne 2 tys. zł.
    Optymalnie trzeba wyłożyć 7-8, a za igłe w super stanie nawet 10 tys. sł.
    I nie kupuj czasem samochodu z silnikiem 1.9TD (oznaczenie AAZ, 75KM). Bo to takie... nic.

Wejdź sobie na forum tego klubu. Jest tam pełno działów, w których dowiesz się reszty niezbędnych rzeczy.
    Audi 80 Klub Polska ::
    Samochód z ogromnymi perspektywami na zwiększanie mocy. Wlutowanie specjalnego chipu, zmiana wtrysków na 0.216 i samochód bez problemu osiąga 140-145km. Na forum jest gość o nicku kostrz, który "zachiopwał" już dziesiątki kompów za bardzo niską cenę.
    Najlepsze jest to, że gdy decydujesz się na średnie podniesienie mocy (ok. 115KM) spalanie potrafi spaść nawet o 0,5l.
    Normalnie w trasie do 110km/h spala 5l.
    Nie daj się nabrać na tanie chipboxy z allegro bo to nic innego jak zwykłe rezystory, które powodują "lanie" się paliwa przez co "podnoszą" moc samochodu.

Reszty dowiesz się czytając polecony przeze mnie klub audi 80. Jak coś chcesz jeszcze wiedzieć pisz.

I pamiętaj! 300.000km dla tego silnika to dopiero przygotowanie, rozgrzewka do użytkowania samochodu z tym silnikiem.
    Ostatnio edytowane przez Dreamer ^ ; 14-02-2012 o 13:13
    Odpowiedz z cytatem  

6. #6 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Akurat do 80, to nie trzeba mnie zbytnio przekonywać, bo dość dużo wiem na jej temat :P
    Bardziej chodziło mi o inne marki, modele, mimo to łap gibona :P
    Obecnie jestem posiadaczem 80 b3 1.6D który silnik ma dopiero 512tys km, i nie mam zastrzeżeń do silnika, gorzej z innymi podzespołami, błahostkami najgorsze jest to że drobne elementy pożerają najwięcej hajsu - pająk ~150zł przełączniki od przeciwmgłowych ~60zł :D

Dodam że myślałem nad e36 1.6 - 100KM i napęd na tył jak dla mnie na początek w zupełności wystarczą
    Kolejnym autem które mnie się podoba jest Laguna I 1.8 @ 90KM po pojemności spodziewałem się czegoś lepszego, mimo to rodzinny scenic ma lepsze przyśpieszenie, byc może jest to fakt że auto zamulone, bo na codzień używał go starszy dziadek ...
    Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Rodak, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Odpowiedz z cytatem  

7. #7 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Admin HJ
    Jeszcze ewentualnie można sprawdzić jakiego focusa dostaniesz za tą cenę. Lecz design focusa w środku nie każdemu facetowi przypada do gustu.
    Odpowiedz z cytatem  

8. #8 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Starsza lamka
    Musisz przeznaczyć drugie tyle kasy, żeby spokojnie pojeździć, a nie kupować sobie puszki pandory.
    Odpowiedz z cytatem  

9. #9 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Jest jakiś fanboy e36 :D?

Jakieś info nt 1.6 wersji :> ?

Odpowiedz z cytatem  

10. #10 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Starsza lamka Awatar dAnn
    100 konna wersja to nie jeździ, jak masz brać to 1.8 is ewentualnie 2.0
    Odpowiedz z cytatem  

11. #11 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Moderator Awatar FrEaK
    1.8 115km mialem w gazie, ledwo ledwo ale szlo :D Czolg i tyle na ten temat.
    Predzej celowalbym w 80 B4/100 C4 albo A6 C4.
    Odpowiedz z cytatem  

12. #12 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Starsza lamka Awatar dAnn
    Nie lepiej poczciwego japońca? Wystarczy civic 5gen 1.5 vtec-e, dotrzymuje wrażeń idealny samochód jak dla młodego kierowcy i starszych również :)
    Odpowiedz z cytatem  

13. #13 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Poza silnikiem, te auta nie mają nic do zaoferowania, słaba blacha + bieda w środku.
    Nie dzięki.

Odpowiedz z cytatem  

14. #14 Odp: Zmiana Auta - Jakie Wasze pomysły ? 
    Lamka
    Audi Albo jakąś starsza BWM kup.
    Odpowiedz z cytatem