UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1 Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    Junior Mod Awatar nie mam bana
    Tak! Wiemy czego Wam brakowało drodzy kibice! I ten moment zbliża się wielkimi krokami! Już za tydzień rusza Puchar Świata! Tradycyjnie - w uwielbianym przez jednych, przeklinanym przez innych, mroźnym, podbiegunowym, mrocznym, śnieżnym i zwykle wietrznym Kuusamo.

Kuusamo to miasto położone na północy Finlandii w prowincji Oulun Lääni, 800 km na północ od Helsinek i około 100 km na południe od kręgu polarnego. Zaledwie 50 km dzieli Kuusamo do granicy z Rosją. Usytuowane na wysokości 250 metrów, posiada około 18 tysięcy mieszkańców.

Skocznia w Kuusamo leży w centrum sportów zimowych Finlandii - Ruka. Położenie w pobliżu koła polarnego sprawia, że w Kuusamo niemal przez cały rok leży śnieg i panuje przeraźliwy mróz. Wszystko to powoduje, że Kuusamo jest doskonałym miejscem do uprawiania sportów zimowych i przede wszystkim skoków narciarskich. Sezon narciarski trwa tam przez 200 dni w roku

W mieście znajdują się 3 skocznie, oprócz obiektu o punkcie konstrukcyjnym K-120 znajduje się także skocznia K-64, która pokryta jest igelitem oraz mniejsza K-25. W Kuusamo co roku ma miejsce inauguracja zimowego cyklu Pucharu Świata, a czasami także gości tutaj Puchar Kontynentalny. Warunki klimatyczne są tu idealne, trudno przygotować szybciej skocznię do zimowego skakania gdzieś indziej niż w Kuusamo. Ale jednocześnie położenie skoczni sprawia, że zawody bywają niezwykle trudne dla zawodników - nie tylko przez silny wiatr, ale przede wszystkim przez mrozy sięgające czasem -30 stopni.

Skocznia w Kuusamo należy do największych skoczni dużych (HS 142). Zdarzały się tu już skoki ponad 150 metrowe Sigurda Pettersena, Adama Małysza i Janne Ahonena, wszystkie jednak oddane podczas nieoficjalnych treningów. Oficjalne rekord zimowy - 147 metrów - należy do Gregora Schlierenzauera.

Czy pierwszy konkurs sprawi radość polskim kibicom? Apetyty zostały pobudzone latem. A może czeka nas nerwowe oczekiwanie na to, że wiatr ucichnie i uda się w końcu rozegrać zawody? A może wiać będzie tak, że jak juz pare razy bywało - wyniki nie będą nijak odzwierciedlać realnych możliwości skoczków?

Jedno jest pewne - bez emocji się nie obejdzie.

Austria:
    Gregor Schlierenzauer
    Thomas Morgenstern
    Andreas Kofler
    Wolfgang Loitzl
    Martin Koch
    David Zauner
    Manuel Fettner

Bułgaria:
    Władimir Zografski

Czechy:
    Jakub Janda
    Antonín Hájek
    Roman Koudelka
    Borek Sedlák
    Lukáš Hlava
    Jan Matura

Estonia:
    Illimar Paern
    Siim-Tannel Sammelselg

Finlandia:
    Janne Ahonen
    Matti Hautamäki
    Kalle Keituri
    Ville Larinto
    oraz
    Anssi Koivuranta
    Olli Muotka
    Jarkko Määttä
    Sami Niemi
    Harri Olli
    Juha-Matti Ruuskanen

Japonia:
    Noriaki Kasai
    Daiki Ito
    Fumihisa Yumoto
    Shohei Tochimoto
    Taku Takeuchi
    Kento Sakuyama

Polska:
    Adam Małysz
    Kamil Stoch
    Dawid Kubacki
    Krzysztof Miętus
    Klemens Murańka
    Marcin Bachleda
    Stefan Hula

Niemcy:
    Martin Schmitt
    Michael Uhrmann
    Pascal Bodmer
    Severin Freund
    Maximilian Mechler
    Michael Neumayer

Szwajcaria:
    Simon Ammann
    Andreas Küttel
    Marco Grigoli
    Rémi Français

Włochy:
    Andrea Morassi
    Sebastian Colloredo
    Roberto Dellasega
    Diego Dellasega

skijumping.pl
    10 Finów, 7 Austriaków, 7 Polaków, 6 Norwegów, 6 Niemców, 6 lub 5 Czechów (w zależności od startu Koudelki), 5 Japończyków, 4 Szwajcarów, 4 Rosjan ,4 Słoweńców, 4 Francuzów, 4 Włochów, 4 Kazachów, 4 Ukraińców, 2 Estończyków, 1 Bułgar, ew. 2 Szwedów, 1 Słowak, 2 Koreańczyków.
    Daje nam to od 77 do 83 skoczków w pierwszym konkursie, więc obsada będzie dobra. Może to być naprawdę ciekawy sezon, w odróżnieniu od co niektórych pesymistów z tej strony jestem dobrej myśli, jeśli chodzi o naszych reprezentantów. Drużyna z Małyszem, Stochem, Kubackim i Miętusem może spokojnie walczyć o podium w drużynie. Stoch może być rewelacją tego sezonu. Zazwyczaj wysoką formę prezentował podczas TCS (nie licząc zeszłego sezonu, gdzie skakał nie wyraźnie), więc tam może być czarnym koniem. Nie wydaje mi się też, żeby to był sezon Ammanna i Schlierenzauera. Oni już zbyt długo dominowali. Do głosu powinni dojść tacy skoczkowie jak: Thomas Morgenstern, Tom Hilde, Daiki Ito, być może Janne Ahonen lub Matti Hautamaeki nas zaskoczą. A może Robert Kranjec lub Martin Schmitt (mimo fatalnego lata). Ciekawy jestem też postawy takich skoczków jak Vladimir Zografski (być może pierwszy Bułgar w czołówce), Severin Freund, Peter Prevc czy Anssi Kuivuranta. Zawsze mocny może być Loitzl, Kofler, Jacobsen czy Olli. A może zaskoczą Niemcy z Uhrmannem, Bodmerem i Neumayerem. Bardzo ciekawy sezon się zapowiada. Jak zawsze TCS, Zakopane, PŚ w Vikersund, być może z nowym rekordem świata, MŚ w Oslo, gdzie przy formie drużynowej naszych skoczków, przy formie Kamila Stocha i Adama Małysza a także Justyny Kowalczyk w biegach możemy mieć rekord w liczbie zdobytych medali. Na koniec Planica, gdzie być może wręczą Polskiemu zawodnikowi (oby) Kryształową Kulę ;)
    Wspominam ludzi, niektórzy nadal ze mną.
    Przyjaźń trwała jak impregnowane drewno!

2. #2 Odp: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    młodszy pro Awatar ElektrycznyOrzel
    Hmmm... nie mam bana, ale wypracowanie ;)
    Myślę że tak:
    Stoch - faktycznie rewelacja sezonu może być,
    Małysz? W 30 być może będzie się łapał znając jego lato i zimę.

A tak, to reprezentacjami bd. mówił:
    Finlandia:
    Cienko, cienko.
    Ville Larinto i Harri Olli mogą coś wyskakać, nie wróżę nikomu innemu dobrych lotów.
    Ahonen i Hautamekki ? Nie !

Austria:
    Austria? Nie zdziwię się jak miejsca 1-7 na koniec sezonu będą ich. Tak samo MŚ.
    Wielka reprezentacja, chociaż cienko widzę szanse Loitzla na wygranie sezonu, ale on zawsze skacze na stałym, dobrym poziomie.
    Myślę, że D.Zauner może być megarewelacją sezonu.

Czechy:
    Koudelka coś może uskakać, Janda marnie to widzę, Hajek - on w lotach coś uskacze, Hlavę będą na każde loty brali i tyle.

Japonia:
    Faktycznie może zaskoczyć Ito, ale on jest lotnikiem jak wieje mu pod narty.
    Yamoto myślę, że może dość dobrze podskakiwać, a Kasai będzie trzymał poziom.
    Dziwne, że Okeabe nie ma :D

Niemcy:
    Pascal Bodmer, Severin Freund, ewentualnie Neumayer mogą pofrunąć po wielkie punkty.
    Urhmann ? Myślę, że nie będzie w stanie.
    Tyle, Schmit może być momentami w pierwszej dziesiątce, ale to jedyne na co go stać będzie(jak się wysili).

Szwajcaria:
    Liczę na Kuettela, Amman? Amman to za niecałe 4 lata na IO w Soczi będzie skakał ;)
    Myślę, że będzie Mistrz Olimpijski w czołówce, ale dominacji jak przed rokiem nie będzie.

Tyle, sezon może być dość ciekawy.
    Jeśli Ci pomogłem - przeczytaj to i stosuj się do wskazówek zawartych w tym tekście !

Na Forum Wiaderko w ramach wdzięczności obdarowujemy użytkownika właśnie gibonem.

3. #3 Odp: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    Starsza lamka Awatar XrN.
    Małysz, pod koniec sezonu 2009 świetnie latał. Myślę, że w tym sezonei pokaże swoje oblicze.

4. #4 Odp: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    Junior Mod Awatar ~ghana.
    Mysle ze Malysz wygra w tym roku lecz w nastepnym bedzie z nim koniec. Mysle ze Polacy beda wchodzic systematycznie do pierwszej 30-stki

5. #5 Odp: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    Starsza lamka Awatar Ox my Oxide
    W tym roku szanse ma Kamil Stoch nabrał chłopak formy widziałem jak skakał i myślę że da chłopak razde
    Ostatnio edytowane przez Ox my Oxide ; 24-11-2010 o 21:52

6. #6 Odp: Kuusamo już za tydzień! Znamy większość składów 
    Starsza lamka Awatar DediServ
    Co roku ta sama gadka...forma rośnie itp(mówie o "reszcie")...i co roku dno...no, ale nie zmienia faktu że już czekam na pierwsze zawody ;)
    Best regards,
    DediServ.eu - Dedicated servers for smart business