Dzisiejszego dnia postanowiłem napisać tutorial na bardzo prosty abstrakcyjny efekt 3D na tapetę/sygnaturę i wiele wiele innych :)
UWAGA: Tutorial jest napisany tylko dla wersji polskiej photoshopa ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ver. PS: CS3 Excended v10
Inne programy: -
01.Otwieramy nowy pusty dokument o wymiarach naszego pulpitu u mnie przykładowo 1280x1024 Tryb kolorów: RGB Zawartość tła: Przezroczyste. Pierwszą warstwę wypełniamy kolorem Czarnym.
02.Ustawiamy pędzel na wartość na rozmiar 9 pikselów, kolor biały
i rysujemy takie kółka jak na załączonym obrazku
03.Dajemy Filtr/Rozmycie/Rozmycie promieniste i zaznaczamy Powiększenie Jakość: Najlepsza i wartość: 100
Następnie tymi samymi ustawieniamy robimy kreski jak na załączonym obrazku.
04.DajemyFiltr/Rozmycie/Rozmycie promieniste i ponownie zaznaczamy Powiększenie Jakość: Najlepsza i wartość: 100. Nasza dotychczasowa praca w tym momencie powinna wyglądać mniej wiecej w ten sposób:
05.Dajemy Filtr/Zniekształć/Szkło i dajemy następujące ustawienia:
Zniekształcenie: 5 Wygładzanie: 3 Tekstura: Małr Soczewki Skalowanie: 100%. Następnie dajnemy Ctrl+Shift+F i zmieniamy krycie na 66% Tryb: Nakładka
06.Następnie Filtr/Zniekształć/Fala (nic nie zmieniamy w ustawieniach), dajemy OK. Następnie Ctrl+Shift+F Krycie: 60% Tryb: Łagodne Światło
07. Klikamy na warstwę Tło 2x i nazywamy ją np. abstract. Nastepnie Edycja/Przekstałć/Perspektywa i łapiemy za prawy dolny róg i ciągniemy w prawo ciągle trzymając Shift, aż uzyskamy interesujący nas efekt.
08.Dajemy Ctrl+U Zaznaczamy "ptaszkiem" Koloruj i "kolorujemy" pracę np. w ten sposób co ja :)
To już koniec naszej pracy, zezwalam na kopiuowanie pod jednym względem, że podasz mój nick na początku posta :D @ Design 2009 by maqq[t].