Witam, w owym tutorialu pokażę jak zrobić estetyczny i dość zaawansowany graficznie herb w programie Gimp v2.6.
![]()
1. Stwórz nowy obraz 450x450.
2. Wybierz narzędzie ścieżki (B). Ukształtuj połowę herbu i kliknij zaznaczenie ze ścieżki.
3. Zamaluj zaznaczenie na czarno i odetnij nadprogramową część.
4. Powiel warstwę, odbij ją poziomo i połącz obie warstwy.
5. Powiel warstwę, odwróć kolor (do białego), dodaj maskę warstwy.
6. Zaznacz dolną warstwę (zaznaczenie rozmyte "U"), PPM na maskę warstwy, maska na zaznaczenie, wybierz "zaznaczenie" w lewym górnym rogu, kliknij "zmniejsz" 5-10 pikseli. "zaznaczenie", "odwróć" (ctrl+i), delete. Usuń maskę warstwy.
7. Duplikuj białą ramkę, filtry, alfa na logo, lśniące. Zmień gradienty - tekst: Rounded Edge, otoczka: Three bars sin, zmień rozmiar otoczki na 0 i odznacz cień. Zmniejsz kontrast dolnej warstwy (Grow-me) o 30. Połącz dwie górne warstwy.
8. Zaznacz i zmniejsz warstwę czarnego tła o 2-3 piksele, a następnie ją rozjaśnij do nieco ciemnego szarego. Duplikuj górną warstwę (ramkę), filtry, alfa na logo, nieziemska poświata (czarna) na 130, a następnie stwórz nową poświatę na 28. Zaznacz warstwę tła, odwróć zaznaczenie i usuń wystającą za ramkę nieziemską poświatę jak na zdjęciu.
9. Stwórz nową warstwę, filtry, renderowanie, deseń, szachownica na 1px. Kolor, zmień kolor w alfę (biały). Zmień krycie warstwy na 15 i zetnij wystające po za ramkę pole warstwy.
10. Stwórz nową warstwę, wybierz dowolny kolor, a następnie gradient (L) z opcją kolor pierwszoplanowy na przezroczystość. Przeciągnij gradient od góry do dołu i zmień tryb warstwy na kolor.
11. Powtórz czynności z punktu "10" z tym, że tym razem wybierz kolor czarny, przeciągnij gradient do góry i zmień tryb warstwy na pokrywanie.
12. Stwórz za pomocą np. narzędzia ścieżki lub wklej dowolny kształt.
13. Ponów czynności z punktu 5,6,7 ewentualnie zmieniając gradienty z punktu 7. Stwórz nową warstę, filtry, renderowanie chmury, plazam z turbulencjami na ok. 5,0. Kolor, desaturacja na jaskrawość, a następnie zmień tryb warstwy z plazmą na mnożenie i połącz ją z warstwą szarego tła, a duplikat plazmy połącz z wcześniej zrobionym kształtem.
14. Duplikuj warstwę z kształtem, filtry, nieziemska poświata, jakiś jasny kolor pasujący do ogólnej kolorystyki na 130, i powtórz na 20. Dodaj napis i nanieś na niego dowolny efekt, polecam ten z 7 punktu.
15. Stwórz nową warstwę, za pomocą narzędzia ścieżki zaznacz jakąś falę w dowolnym miejscu warstwy i nałóż biały gradient. Zmień tryb warstwy na przesiewanie, a krycie na ok. 30.
Mam nadzięję, że tutek się przyda. Jeżeli ktoś czegoś nie zrozumiał może wysłać do mnie pm z zapytaniem.
PS. kurde dopiero zauważyłem, że nie dopisałem litery "t" do "Ligh" ... -.-

!