Cześć
Poradnik dzieli się na:
˚ Wstęp
˚ Kilka słów o programie
˚ Instalacja
˚ Opis okienek i menu
˚ Wykonujemy Avatar
˚ Efekty
˚ Zakończenie
A więc zacznijmy przygodę z grafiką :)
˚ WstępJak sama nazwa wskazuję Belt Generator jest to, jakiś generator a mówiąc prościej jest to program do robienia prostej a zarazem ładnej i schludnej grafiki.
Poradnik ten kieruję do osób nieznających się zbytnio na grafice, a chce przyozdobić swój profil na różnych forach, portalach i tego typu serwisach o ładny avatar, sygnaturę czy inną grafikę. Mam nadzieję, że w miarę dobrze i schludnie opisałem ten problem, i wszyscy czytający będą zaciekawieni co się pojawi w następnej linijce
Chcesz to sprawdzić ?To zachęcam Cię do przeczytania
˚ Kilka słów o programie
W programie można wykonać:
![]()
Wiem wiem, bez tej siatki był by ładniejszy :p- -- Sygnaturę
Takie coś można zrobić, ja tego nie robiłem, tylko podaję przykład- -- I Wiele więcej ciekawych rzeczy
Takie oto ciekawe grafiki można tym małym cudem zrobić. Tylko trzeba dysponować odpowiednimi obrazkami, takimi jak: Tło, Rendery i Czcionki oczywiście.
˚ InstalacjaInstalacja jest bardzo prosta wystarczy, że pobierzesz załącznik z tematu BeltGenerator.rar w środku jest instalka programu. Wypakowujemy instalkę na pulpit na przykład. Odpalamy plik i naszym oczom ukażę się taki oto okienko:
Klikamy DALEJ >
Klikamy Do końca dalej i instaluj i mamy zainstalowany program.
Włączamy program i od razu przy pierwszy jak i każdym następnym uruchomieniu program będzie nas pytał o wymiary avatara, sygnatury i inne rzeczy, którą będziemy robić. Ja podałem 100x100 i będę wykonywał prosty avatar, ale o tym później. Może i to nie będzie za piękny avk, ale nie miałem żadnych ładnych grafik pod pracę. :p
Tak wygląda nasz Belt Generator
˚ Opis okienek i menuUstaw sobie okienka, aby Ci się wygodnie i miło pracowało. :)
Ja sobie ustawiłem tak i teraz poniżej pokaze wam o co kamanz tymi okienkami.
- 1 Światło - Służy do operacji dotyczących światłem, jak widać na obrazku (Pole 6) są takie bąbelki, to jest tło, można je zmienić za pomocą tych dwóch przycisków z po lewej i prawej stronie, a pomiędzy przyciskami mamy nimi podgląd jak to będzie wyglądać.
- 2 Obwódka - Jak nazwa wskazuję jest to obwódka wokoło naszej pracy. Obwódkę wybieramy tak samo jak świtało, ale jest jeszcze jeden bajer. Tym suwakiem poniżej wybieramy przeźroczystość naszego obramowania.
- 3 Siatka - Jest to tekstura naszej pracy, Ten czarny kwadrat to jest kolor naszej siatki, aby go zmienić klikamy na niego i wybieramy interesujący nasz kolor. Wybieramy ją tak samo jak obramowanie czy światło, tak samo jak ramkę można wybrać gęstość/grubość naszej siatki.
- 4 Kolory - I tutaj już jest zabawa
Te dwa górne kolory, to kolory prawego i lewego górne rogu. A te na dole to kolory prawego i lewego dolnego rogu. Ustawienie takie zestawu tworzy taki promień świetlny jakby promień słońca
- 5 Pick - Tutaj nie wiem o co chodzi
Lecz kiedyś bawiłem się i nie odgadłem. Jak coś skombinuję to napisze, co to robi.
- 6 Miejsce Pracy - W tym miejscu wykonujemy naszą wymarzoną pracę, wszystkie modyfikację jakich dokonamy ukażą się właśnie w tym miejscu
˚ Wykonujemy AvatarNo to teraz wykonany pracę
Wskazujemy lokalizacje naszego tła, i klikamy Otwórz, pokaże nam się okienko Importować przeźroczystość ? Wybieramy TAK
Ok mamy nasze tło. :) Teraz przesuwamy je na obszar naszej pracy. (Pole 6) (patrz, ˚ Opis okienek i menu)
Ja mam troszkę za duże tło, ale to nic nie szkodzi. Dodajemy Tekst:
Dodaj --> Dodaj Tekst... --> W okienku wpisujemy tekst jaki chcemy, w moim przypadku było to Muzkon88. Napis pokaże się w lewym górnym rogu, jeżeli masz tam jakieś okienko przesuń je, aby przeciągnąć napis na pracę.
˚ EfektyProste efekty, a mogą ładnie przyozdobić pracę :).
Klikamy prawym na tekst i wybieramy pozycję Effekty
Otwiera nam się menu
- W każdej z tych pozycji jest do wyboru "Dodaj" i "Usuń" Tego nie będę tłumaczyć co to oznacza bo jak tego nie wiesz to nie masz prawa czytać tego poradnika.
- Odwóka (stroke) - Daję ona taką ramkę w około każdej liczby i litery, nie polecam tego, ponieważ tworzy to niezbyt ładny efekt, ale jak już ktoś się uprze to dajcie przeźroczystość "10"
- Blask (glow) - Tworzy w około całego wyrazu blask, jest to ładne jeżeli nie przesadzi się z grubością
Optymalnie jest to od 2 do 4. jak dasz więcej to już traci to swoją moc piękności
- Cień (shadow) - Jest to bardzo fajna funkcja, kolor dajemy na np: niebieski pozycja poziom:1 pion:2 rozmycie: 4 przeźroczystość: 35 i otrzymujemy ładną "poświatę" pod tekstem
- Rozmycie (blur) - tworzy taką mgłę coś podobnego, mi się to jednak nie podoba, ale zawsze może ładnie wyglądać na avatarze z ładną panią
Najważniejsze. Jak zapisać pracę ??
Tego też nie będę tłumaczył, to są podstawy !
˚ ZakończeniePisząc ten poradnik chciałem was zachęcić do korzystania z tej metody. Dlaczego ? ponieważ, jest ona bardzo prosta i skuteczna, chociaż znajdą się też tacy, że będą twierdzić, że Gimp jest też bardzo prosty w obsłudze. Ja powiem nie, w gimpie przeciętny gracz, który potrzebuję na szybko sygnatury czy avatara lub innej pracy w Generatorze ją szybko wykona. No ale cóż zobaczymy, jak mnie ocenicie.
No to zachęcam Was do komentowania poradnika i wstawiania prac, których się dorobiliście :).
No to ja zacznę, moje prace nie za ładne ale funkcjonalne można podziwiać w postach poniżej :)
Pozdrawiam, Muzkon88
Poradnik został wykonany i własnoręcznie napisany przez Muzkon88 dla forum.wiaderko.com !
Kradnąc ten poradnik łamiesz prawo !
Zastanów się !
Zauważyłeś błąd ? Masz problem ? Nie umiesz wykonać któregoś elementu ? PISZ ! Pomogę :)

z tymi okienkami.