Poradnik jest dla bardzo zielonych co nie mają pojęcia jak to się wogulę robi. Poradnik pokazuje jak zrobić serwer na portalu proserwer.pl i jak zrobić bazę danych. Jeśli nie ten dział to przenieście ale nie wiedziałem gdzie napisać.
KROK 1 Utworzenie serwera i bazy MySQL
1. No to zaczynamy wchodzimy na http://proserwer.pl po prawej stronie mamy panel logowania i się logujemy jeśli nie mamy konta rejestrujemy się.
2. Po zalogowaniu klikamy -> Nowe zamówienie <- (Jeśli jeszcze nie mamy zakupionego serwera) Później pokarze nam się Formularz w miejscu gdzie jest napisane Co chcesz zamówić rozwijamy pasek i wybieramy Serwer WWW i klikamy Dalej.
3. Teraz wybieramy tak jak nam pasuje i ile funduszy mamy na to Jeśli wszystko wybraliśmy klikamy Zamawiam ja np. tak wypełniłem :
4. Teraz klikamy Zapłać a później Potwierdzam i wyświetla się taki komunikat :
Więc czekamy te 15-10 minut ... I mamy serwer na xaa.pl ale aby zainstalować tam jakiegoś CMS (np. Webspella) potrzebujemy bazy danej MySQL
5. Teraz klikamy moje Moje Serwery (na samej górze). I mamy nasz serwer i klikamy na Admin teraz na Zarządzanie (cPanel) i pojawia się takie okno :
Robimy wszystko według screenu po kliknięciu wykorzystujemy dane które zapisaliśmy i klikamy OK u mnie np. tak :
6. Teraz zjeżdżamy na sam dół i klikamy na :
7. Teraz w miejscu Stwórz Nową Bazę Danych wpisujemy jakąś nazwe np. poradnik i klikamy [Create Database] później wyświetli nam się komunikat że baza została zrobiona i klikamy Go Back
6.Teraz zjeżdżamy na sam dół i tworzymy nowego użytkownika bazy
Wypełniamy pola :
I klikamy na Create User i później Go BackNazwa użytkownika:
Hasło:
Hasło (Ponownie):
Znów na sam dół i teraz tam gdzie Dodaj Użytkownika do Bazy Danych wybieramy użytkownika którego stworzyliśmy i bazę i klikamy Add
Zaznaczamy opcje Wszystkie przywileje i klikamy na Make Changes i później Go Back Nom i mamy Serwer www na xaa.pl i bazę MySQL
Myślę że się przyda ...
Nie kopiować bez zgody autora