Witam!
Po wgraniu webspell na serwer www i kompletnej instalacji nie mam polskich znaków ;/, natomiast na innym serwerze mam.
Zamiast ę, ą ć, ż, ń itp mam " ? "
Proszę o pomoc! Pozdrawiam!
|
|
Witam!
Po wgraniu webspell na serwer www i kompletnej instalacji nie mam polskich znaków ;/, natomiast na innym serwerze mam.
Zamiast ę, ą ć, ż, ń itp mam " ? "
Proszę o pomoc! Pozdrawiam!
może zacznij od adresu, później jaka wersje instalowałeś, czy szablon ktory wgrałeś ma dobrze ustawione kodowanie itd

gaming.game-portal.pl mógłbyś mi sprawdzić bo posprawdzałem i wydaje mi się że jest OK, wydaje mi się że to baza mysql? bo na innej ww działa poprawnie
napisz cos tam z pl znakami, to jest ten nowy webspell, ja miałem z nim kiedyś problem ale to jak wyszedł, faktycznie blad byl w bazie, tam system porównywania znaków w rekordach bodajże był ustawiony na, na ... (nie pamiętam) ale wiem ze przestawiałem na utf i później juz działało ;) posprawdzaj baze, albo po prostu jak nie masz webspella 4.2.1b to go ściągnij i ponów instalacje

przeinstalowałem webspell i nie wrzucałem laya i nadal to samo: webSPELL v4.0 - News
wejdź do bazy i np w tabele newsów daj struktura czy cos takiego i zobacz jakie jest ustawione kodowanie

No niestety nie mam jak tego sprawdzić bo nie mam dostępu do tego. Posiadam tylko dane do serwera mysql i ftp. Dodam jeszcze że podczas instalacji muszę zmieniać CHMOD ( za literówki przepraszam ) na 777 dla folderów? i 766 dla plików lub odwrotnie. Ma to jakiś wpływ?
Mam jeszcze jedno rozwiązanie na które też szukałem rozwiązania ale nie za bardzo znalazłem... Zainstalowałem webspell u siebie na stronie w podkatalogu i wszystko śmiga ( adres np. ww.twoja-strona.pl/webspell ). Zrobiłem przekierowanie z adresu "ww.Twoja-domena.pl - Informationen zum Thema twoja domena.Diese Website steht zum Verkauf![/url]" na adres: "ww.twoja-strona.pl/webspell" i ładnie przechodzi, ALE chciałbym aby zamiast adresu: "ww.twoja-strona.pl/webspell]" pisał ten adres: "ww.twoja-domena.pl". Da się tak zrobić bo raz tak miałem ale teraz nie mogę tego znaleźć:/
Wie ktoś co mam zrobić? Proszę o pomoc;))
@up Pomoże ktoś?
Ja też mam ten problem. Sprawdzałem i u mnie w bazie danych jest kodowanie latin2_general_ci a na szablonie i na mysql utl8. Zmieniłbym w bazie danych kodowanie ale trzeba każdą linijkę zmieniać ręcznie. (jest tam 73 tabelki a w każdej tabelce z 8 linijek) Czy można zrobić to jakoś inaczej? ( hosting to prv.pl )
| « prośba o zakodowanie stylu | [Wykonam] Stronę HTML Tanio i estetycznie! » |