Witam, wczoraj zakupiłem nowego oraz ciekawie skomponowanego Lenovo IdePad Y560. Niestety już z samego początku konfiguracji owego sprzętu pod moją wizję napotkałem szalenie dla mnie trudny do przejścia 'mur'. Mianowicie jak to często bywa w nowym komputerze istnieje jedynie jedna partycja podstawowa + kilka pobocznych co widać na screenie:
Ja jednak potrzebowałbym ich o 2 więcej (w sumie: C, D, E + L (Lenovo) i te poboczne - między innymi ukrytą od 'OneKey Recovery' o której wyczytałem, w które wolałbym chwilowo nie ingerować, bo z tego co czytałem tworzą się kolejne, poważniejsze problemy). Próbowałem sposobów wszelakiej maści:
1. Zarządzanie dyskami - usunąłem 150 GB z dysku C aby stworzyć partycję D o tym rozmiarze, to nastąpiło bez problemowo. Natomiast kiedy wybieramy na nieprzydzielonych 150 GB PPM/Nowy wolumin prosty... i postępujemy zgodnie z instrukcją na sam koniec kiedy już dana partycja powinna się stworzyć wyskakuje okienko:
2. Paragon Partition Manager 2010 Free Edition - pozwolił mi jedynie jak w poprzednim przypadku wydzielić z dysku c czystą przestrzeń, niestety kolejno nie mogłem nic z niej utworzyć.
3. MiniTool Partition Wizard Home Edition v5.2 - tego programu szczerzę powiem trochę nie rozumiem, po odpaleniu na początkowych ustawieniach wygląda to tak:
Pierwsze co mnie tu dziwi to to, że ten program widzi dysk lenovo jako zaledwie 15 GB, kiedy tak naprawdę ma 30 GB (widać w zarządzaniu dyskami), a z drugiej strony widzi czystą przestrzeń o rozmiarze 30GB (Moze to ta od OneKey Recovery?) Tak jakby ten program zamienił partycje OEM z partycją LENOVO (widok z zarządzania dyskiem). Mimo tego postanowiłem spróbować... Odejmuje od dysku C 150 GB, stworzyłem dysk D o tej pojemności nie ruszając dysku LENOVO. Po zakończeniu partycjonowania powstał dysk D z pojemnością 150 GB lecz jednak zniknął dysk logiczny LENOVO :/ Wchodząc teraz do Zarządzania dyskami widnieje jak na screenie:
a kiedy chce stworzyć na nowo dysk LENOVO z wolnych 30 GB to raz, że nigdzie nie widzę możliwości zaznaczenia aby to był dysk logiczny, dwa... pod sam koniec wyskakuje mi komunikat:
Pytanie czy będę mógł utworzyć dysk LENOVO na nowo z wcześniejszą zawartością?
Proszę o pomoc ludzi, którzy coś wiedzą na ten temat... Morduję się z tym już drugi dzień, a metody wyszukane przeze mnie w google na nic się zdały... Jeszcze raz proszę i pozdrawiam![]()