Witam. Mam problem. mam na kompie zainstalowane 2 windowsy i chciałbym jeden usunąć...! jak to zrobić?
|
|
Witam. Mam problem. mam na kompie zainstalowane 2 windowsy i chciałbym jeden usunąć...! jak to zrobić?
instalujesz windowsa od nowa tylko ze z formatem dysku.
tzn jeżeli masz dwa zainstalowane na jednym dysku to robisz jego format a potem instalujesz od nowa jeden wybrany.
A jeżeli dwa na innych dyskach to robisz formata jednego wybranego a drugiego w spokoju zostawiasz :)
no tak to jakoś wiem...tylko że nie mogę formata zrobić przez biosa:/
Prawym przyciskiem klikasz dysk, który chcesz sformatowac potem tam masz taka opcje Format i wtedy.
Musisz zainstalować od nowa tzn. zrobić formata przez instalatora systemu po włożeniu płytki i ponownym uruchomieniu komputera. Robisz formata, masz czyściutką partycję i na tej instalujesz jednego wybranego windowsa. Płytka nie ruszy z napędu jeżeli masz źle poustawiane bootowanie w biosie. Tam wystarczy tylko czytać wszystko jest napisane, najgorsze to czekanie mnie już to nudzi jak to robię... O wiele ciekawszy jest "pingwinek" ale to już inna bajka :]
Ostatnio edytowane przez Ganimadeus ; 28-01-2009 o 23:40
Nie można prościej. W uruchom wpisujesz 'msconfig' Włazisz w boot.ini i kasujesz linijkę z windowsem którego nie chcesz.
To nie zmieni faktu, że dalej będzie miał 2 systemy. Tak tylko nie będzie musiał wybierac.
Dokładnie tak to zajmuje tylko miejsce niepotrzebne
No to tak jak mówiliście ;)
ps Chyba nie można mieć dwóch windowsów na jednej partycji...
Walnij formata to jest chwila roboty ale od razu komp wydaje sie ze szybciej chodzi :)
"Nie zrobisz tak, jak masz tam win zainstalowany."
chyba zrobi jak chce sformatować dysk np D na nim jest windows ale aktualnie używa windowsa z C,
@top
co ty robiles ze 2 windowsy zainstalowałeś?? doszedłeś do wniosku ze masz za malo dziadostwa na kompie to 2 windowsa wrzuciłeś ?
"ps Chyba nie można mieć dwóch windowsów na jednej partycji... "
chyba można, kiedys w szkole kolega zainstalował 2 razy, znaczy sie mial sformatować i zainstalować od nowa to on klikał na pale byle co byle dalej i sie zainstalował 2 tylko nie pamiętam czy tamten komp miał partycjonowany dysk ale chyba nie

Nie można zainstalowac 2 win na 1 partycji, a kolega co najwyżej nadpisał start system nowym, ale i tak był tylko 1.
| « Rola rejestru w systemie | Internet przez sieć LAN nie działa » |