UWAGA
W związku z upgrade'em Forum Wiaderko do vB 4.x ewentualne błędy i nieprawidłowości proszę zgłaszać w tym temacie

Wątek: Świadome śnienie - Lucid Dream

Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12
  1. #1 Świadome śnienie - Lucid Dream 
    prawie jak pro Awatar panam
    /mosh: posty wydzielone z wątku: Po co żyjemy ? - rozkmina.

Dam dobra rade jeśli ktoś chce praktykować świadomy sen to najpierw radze ogarnąć jak zapamiętywać sen.
    Ile razy miałeś/as fajny sen tylko za cholerę nie możesz go sobie przypomnieć ?
    Ile razy we śnie byliście zajęci czymś bardzo ciekawym, a nie wiedzieliście jak do tego doszło ?
    Jak nauczycie się zapamiętywać to wszystko, to wierz mi ze w końcu "przelecisz ten płot" używam tego zwrotu ponieważ założę się, ze nie raz we śnie czuliście, ze latacie... tylko jakoś nie mogliście wzbić się wysoko, to było raczej takie podskakiwanie co nie ? Jeśli polecisz wysoko to będziesz wiedzieć o co chodzi.
    http://img97.imageshack.us/img97/5749/20110804141149cr.png
    Odpowiedz z cytatem  

2. #2 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Moderator Awatar ~VI~
    Cytat Zamieszczone przez panam Zobacz posta
    Dam dobra rade jeśli ktoś chce praktykować świadomy sen to najpierw radze ogarnąć jak zapamiętywać sen.
    Ile razy miałeś/as fajny sen tylko za cholerę nie możesz go sobie przypomnieć ?
    Ile razy we śnie byliście zajęci czymś bardzo ciekawym, a nie wiedzieliście jak do tego doszło ?
    Jak nauczycie się zapamiętywać to wszystko, to wierz mi ze w końcu "przelecisz ten płot" używam tego zwrotu ponieważ założę się, ze nie raz we śnie czuliście, ze latacie... tylko jakoś nie mogliście wzbić się wysoko, to było raczej takie podskakiwanie co nie ? Jeśli polecisz wysoko to będziesz wiedzieć o co chodzi.
    Może to śmiesznie zabrzmi, ale genialną sprawą jest zorganizowanie sobie notesiku, w którym zaraz po przebudzeniu, zapisuje się wszystko co pamiętam się ze snu, z czasem pamięta się więcej i dokładniej.
    http://www.forums.wiaderko.com/signaturepics/sigpic119672_3.gif
    HashJama [FFA] 193.33.176.188:27015
    Interesujesz się rysunkiem? Zapraszam tutaj oraz na strone na facebooku
    Odpowiedz z cytatem  

3. #3 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Gorzej jak się śni i nie śni się o niczym :D chyba, że się nie pamięta ;p
    Odpowiedz z cytatem  

4. #4 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Moderator Awatar ~VI~
    Cytat Zamieszczone przez Ganimadeus Zobacz posta
    Gorzej jak się śni i nie śni się o niczym :D chyba, że się nie pamięta ;p
    W ciągu nocy śnimy kilka snów, tylko ich nie pamiętamy.
    Odpowiedz z cytatem  

5. #5 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Spamer Awatar RzEzNiK + mp4
    Cytat Zamieszczone przez ~VI~ Zobacz posta
    Może to śmiesznie zabrzmi, ale genialną sprawą jest zorganizowanie sobie notesiku, w którym zaraz po przebudzeniu, zapisuje się wszystko co pamiętam się ze snu, z czasem pamięta się więcej i dokładniej.
    To jest najlepsza metoda zapamiętywania snów ;)
    Odpowiedz z cytatem  

6. #6 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    V.I.P. Awatar Ganimadeus
    Cytat Zamieszczone przez ~VI~ Zobacz posta
    W ciągu nocy śnimy kilka snów, tylko ich nie pamiętamy.
    Nie wiem ale ja tam już przez dobry kawał czasu nie pamiętam snów :D
    Odpowiedz z cytatem  

7. #7 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Spamer Awatar RzEzNiK + mp4
    @up

Także nie pamiętałem snów od urodzenia, aż do obejrzenia tego ;)
    Odpowiedz z cytatem  

8. #8 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Moderator Awatar ~VI~
    Szczerze- też nie pamiętam snow. Zwykle tylko jakieś pojedyncze motywy, jeden w życiu sen zapamiętałem ze szczegolami, łącznie z godziną.
    Odpowiedz z cytatem  

9. #9 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Spamer Awatar von Richthofen
    Cytat Zamieszczone przez panam Zobacz posta
    zło ?
    Kurczę, panam, o to mi dokładnie chodziło. Właśnie wiele razy czułem we śnie, że latam, tylko nie mogłem podskoczyć wyżej, bo tak jak by nie dało się dalej polecieć. Podskakiwanie i opadanie, jak najbardziej. Widocznie każdy mózg jest zbliżony do innych i to dzięki jakiemuś tam płynowi w mózgu możemy takie, a nie inne rzeczy śnić.
    '' Różnica pomiędzy seksem i śmiercią polega na tym, że kiedy będziesz umierał, nikt nie będzie się śmiać z ciebie, że robisz to sam '' ~ Woody Allen
    Odpowiedz z cytatem  

10. #10 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    prawie jak pro Awatar panam
    Cytat Zamieszczone przez von Richthofen Zobacz posta
    Kurczę, panam, o to mi dokładnie chodziło. Właśnie wiele razy czułem we śnie, że latam, tylko nie mogłem podskoczyć wyżej, bo tak jak by nie dało się dalej polecieć. Podskakiwanie i opadanie, jak najbardziej. Widocznie każdy mózg jest zbliżony do innych i to dzięki jakiemuś tam płynowi w mózgu możemy takie, a nie inne rzeczy śnić.
    Ten płyn to hipotoksyna jednak nikt jeszcze jej nie znalazł nie wiemy jak nasz mozg ją produkuje żeby zatruć mozg i wprowadzić go w stan głębokiego snu.
    Bo sen to nic innego jak zatruwanie mózgu :) Miliony zostały już przeznaczone na skuteczny i bezpieczny syntetyczny środek nasenny ale niestety wszyscy polegli :)

Co do notatniku jasne jak najbardziej tylko o co mi chodziło to o to, ze bez ćwiczeń jakie pokazuje film dodany przez Rzeźnika to nie ma sensu bo zapiszesz tylko pól snu, a początku nigdy nie pamiętamy.

Dzisiaj nie wiem o co chodziło rano ale miałem taki o to sen :
    wróciłem z pracy do domu, a moja żona stała z moja torba podróżną i powiedziała mi tak "Masz czas na wyprowadzkę do końca tygodnia Ja lecę z Adamem na wakacje" i teraz nie wiem kiedy mi to się śniło (która była godz) ale rano wstałem i zona karmiła dziecko i powiedział do mnie zęby przyniósł mu nowe ubranko bo mu się ulało mleko, Ja wstając powiedziałem "Niech Ci Adam przyniesie" poszedłem na poranny rytuał na kiblu i dopiero mnie trawiło, ze to był sen.

to jest dosłownie co było we śnie, wiec widzisz pamiętam bardzo dużo ale nie pamiętam jak się zaczęło... no bo przecież wróciłem z pracy wiec coś musiało być przed tym jak przekroczyłem próg domu ale co ? To pozostaje zagadka.
    http://img97.imageshack.us/img97/5749/20110804141149cr.png
    Odpowiedz z cytatem  

11. #11 Odp: Po co żyjemy ? - rozkmina. 
    Moderator Awatar ~VI~
    Podczas snu przez mózg wydzielane są m.in melatonina i serotonina które są do snu nie zbędne. Mogą wpływać na "wyobrażenia". Serotonina i melatonina to tryptaminy, mają podobną budowę do DMT, która też jest wydzielana w niewielkich ilościach przez szyszynkę (?) jako produkt metabolizmu, a jak wiadomo, dimetylotryptamina (DMT) to najmocniejszy(?) środek psychoaktywny jaki znamy. To wszystko ma związek z "widzeniami", ale tak na prawdę gówno o tym wiemy.
    Odpowiedz z cytatem  

12. #12 Odp: Świadome śnienie - Lucid Dream 
    Adminus pospolitus Awatar mosh
    gówno wiemy bo w kapitalistycznym świecie nieopłacalna jest taka wiedza, za to opyla się produkować broń,
    zezwalać kartelom narkotykowych na handel mocno niszczącymi i uzależniającymi narkotykami (metaamfetamina, heroina...), ale to już inna bajka ;)

Co do snów, ja po raz kolejny zafascynowałem się tym tematem i wiele robię, żeby poszerzyć swe możliwości.
    Z "dopalaczy" całkiem dobrze działa African Dream Root.
    Ale największą moc ma afirmacja. Czyli szczera chęć przeżycia świadomego snu i jego pamiętania.
    Warto wiedzieć o tym, że sen to jest projekcja podświadomości, a podświadomość ma kolosalny wpływ na nasze życie (na to jak postępujemy w codziennym życiu).
    A więc świadome sny mogą być bardzo pożytecznym narzędziem przy pracy z podświadomością.

Póki co mi się udało kilkadziesiąt takich snów przeżyć, ostatnio coraz więcej ich miewam.
    latanie we śnie mam już obcykanie.... skakanie z okna :D i innych wysokości też (ale czasem trzeba mieć jaja, bo sen jest zajebiście realny i nawet po wykonaniu testu rzeczywistości* który wskazuje, że to sen, nie odważyłem się na początku).

* test rzeczywistości - u mnie bardzo pomocna narzędzie w osiąganiu LD.
    Polega na sprawdzeniu czy śnimy. Ja powoli liczę palce u ręki (we śnie mam ich zawsze powyżej 5 ).
    Można też pobawić się włącznikiem światła (przeważnie nie działa jak powinien), można spojrzeć na zegar (nie działa jak powinien).
    Udało mi się też kilka razy odzyskać świadomość we śnie patrząc na gwieździste niebo, gwiazdy błyskały, znikały, wirowały... niespotykany widok w naszym świecie.

Dla osób ciekawych polecam film "Walking Life":

oglądałem go z napisami na YT (teraz coś znaleźć nie mogę.. ale być może jest jeszcze tam osiągalny)